lördag 4 oktober 2008

Wanja, är det inte dags att ta ett förtroligt samtal med din väninna Mona?

Man frågar sig oroligt bland LOs medlemmar om du, Wanja, vill påverka partiet att förverkliga LOs önskemål?

Försvara LOs ståndpunkt
Det är på två punkter jag är orolig för vad som sker och jag hoppas att du är lika orolig och vill göra något åt det. Är det inte dags att du som ordförande i LO tar ett allvarligt samtal med vår partiordföerande om politikens inriktning. Det är främst i två avseenden som jag känner oro. Det gäller dels hanteringen av socialdemokratiska gruppens röstning när det gäller Lissabon-fördraget dels ock samtalen om samordning inför valet 2010.

EU och Lissabonfördraget

Utredning först sedan ja
LO-kongressen krävde i juni att riksdagen skulle vänta med att godkänna fördraget till dess Stråths utredning var klar. Detta är naturligtvis en rimlig ståndpunkt även om man är klart positiv till själva fördraget, att före Ja ta reda på vad det innebär för Sverige. Mona Sahlin säger nu med majoriteten av riksdagsgruppen bakom sig att vi kommer att rösta för Lissabonfördraget även om utredningen inte hinner göras klar till dess. Detta är ganska uppseendeväckande ståndpunkt och som är i direkt strid med LO-kongressens beslut. 1,7 miljoner LO-medlemmar och en hel del andra socialdemokrater kommer att fråga sig vad är skälen till denna konstiga beslutsordning,att först säga JA och sedan utreda vad detta JA egentligen innebär.

Är högerregeringens passivitet konstig?
Man kan i och för sig klandra högerregeringen för passivitet både i Sverige och i EU på detta område. Men det är inte lätt att ändra på andra, särskilt som högeralliansen bara förverkligar sin egen politik att försvaga facken. En god regel är därför att i första hand se om man kan ändra på sitt eget beteende och därmed få framgång. I det förevarande skulle det innebära att vi inte slänger bort vårt trumf att villkora ratificeringen med garanti för fackliga rättigheter. Det är liksom svårt att försvara att sitta kvar med lankor på hand och be högerkrafterna förverkliga våra strävanden efter garanti för fackliga rättigheter. Och du har ju redan prövat linjen att försöka påverka Reinfeldt men han ville ju inte ens ta emot dig för samtal.

Vill du gå vidare med kongressens krav på partiet?
Självklart borde partiets linje vara klar: Vi är positiva till stora delar av Lissabonfördraget, men vi ställer inte upp på någon ratificering förrän ett klart besked om arbetsrättens ställning föreligger. Ett absolut minimum måste ju vara LO-kongressens krav att först utreda vad ett Ja innebär. Vad jag förstår så är det din plikt såsom ordförande i LO, Wanja, att för dina medlemmar kräva att kongressens beslut får gehör i partiledningen och riksdagsgruppen.

Vad händer annars?
Jag vill tilläga några ord om framtiden inför EU-valet, vilka perspektiv med Mona Sahlins linje inte är ljusa:
Vad händer inför EU-valet
* när SAP först i strid med LO-kongressens beslut röstar igenom Lissabonförslaget utan villkor,
* när vi sedan får en Strååth-utredning som talar om för oss att "lavalleriet" kommer att fortsätta med Lissabonfördraget eftersom det inte förändrar i denna sak,
* när vi i oktober får en omröstning i EU-parlamentet som eventuellt resulterar i tummen ner för socialt protokoll och rekommendation om ändringar i utstationeringsdirektivet,
* om högerkrafterna i Kommission och Rådet i vart fall drar ut på ändringar i detta direktiv och vägrar socialt protokoll.

Hur många kommer i så fall vilja rösta på SAP?
Om du, Wanja, inte kan få en ändring till stånd måste vi ju faktiskt förbereda oss på att högerkrafterna i Sverige och EU inte vill hjälpa oss med att garantera den svenska modellen. Nu när man slängt trumfen och fortsätter spelet med enbart lankor. Är det verkligen regeringens fel att vi inte använder oss av våra trumf i förhandlingen om ratificeringen? Hur många tror du då vill stoppa ner en socialdemiokratisk valsedel i kuvertet bland dina medlemmar?


Partisamordning på vänsterkanten

LO-medlemmarna litar mer på V än på Mp
Wanja, jag utgår från att du väl känner dina medlemmars preferenser. Lo-tidningen gjorde ju en snabbenkät bland förtroendevalda och det finns ju ingen anledning att betvivla att detta väl svarar mot medlemskollektivets önskemål.
42 procent socialdemokratisk ren regering
36 procent för en regering S + V
14 procent för en regering S + V + Mp
5 procent för en regering S + Mp
Detta representerar majoriteten av dina 1,7 miljoner medlemmar. Jag är övertygad om att härtill kommer ett stort antal vänsterröster inom socialdemoktratiska partiet.

Är S + Mp ett rimligt alternativ?
Mona håller tydligen kontakten även med V i regeringssamtalen. Det är ju för övrigt en bra strategi eftersom man ingalunda kan vara säker på att S inte förlorar en hel del väljare till V genom sitt högerdrag. Men ideligen skickas hennes förtrogna fram med budskapet vi siktar på en regeringssamverkan enbart med Mp. Man spekulerar redan i om Mp satt som villkor för samtalen med oss att V marginaliseras. Och S gått med på detta.

Det framstår som om V inte är önskvärt
Om samtal förs på en hyfsad nivå - alltså inte via presskonferenser eller artiklar i tidningarna - så är det nog inte svårt att få V att ställa upp på överskottsmål, utgiftstak och oberoende riksbank. Naturligtvis måste rimligen också överskottsmålen och utgiftstakets höjd kunna vara förmål för samtal mellan de som tänker sig samverka i en regering. Vi inom LO och på partiets vänsterkant ser med oro på det som börjar likna mobbning av V och önskar inte heller en dragning av partiet mot höger. Av opinionsundersökningarna kan man heller inte dra slutsatsen att det är mer högerpolitik som skall in, utan tvärtom en klar vänsterprofil är ett vinnande koncept som kontrast mot den nuvarande högeralliansen.

Frågan som alla ställer sig
Hur vill du, Wanja, påverka din väninna och partiordförande Mona Sahlin för att hon skall respektera LOs önskemål om politikens inriktning, särskilt vad gäller Lissabonfördraget och framtida regeringssamverkan?

Inga kommentarer: