lördag 18 oktober 2008

Den svenska modellen knäcks av EG-rätten, säger högeralliansens tankesmedja Ratio

"Den svenska modellen kan knäckas av EG-rätt"
(http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=840922) läser vi i dag 17/10 på DN Debatt. Och vad skulle det innebära om rubrikens perspektiv enligt författarna renodlas: ...EG-rättens starkare betoning av den fria rörligheten, tydligast illustrerat av Laval- och Rüffertdomarna, kommer i konflikt med hur den svenska arbetsmarknadsmodellen har "löst" frågan om att hindra social dumpning. Det närmast unika sättet att ge fackföreningarna myndighetsliknande funktioner visade sig i en domstolsprövning i EG-rätten inte hålla måttet. Både svensk lagstiftning och svenska kollektivavtal kommer därför att behöva ändras.

Högeralliansens tankesmedja: RatioOch vilka är författarna? Jo, två docenter anställda vid tankesmedjan Ratio. Ratio låter som om man på något sätt befann sig på förnuftets område. Av deras hemsida framgår emellertid att Ratio är "näringslivets forskningsinstitut" och styrelsens 6 ledamöter består alla av styrelseproffs från näringslivet med Spendrups- och Kinnarpsdirektörer i spetsen. Forskningsverksamheten har också en klar näringslivsinriktning och omfattar bl.a. en rad politiska analyser till moderata samlingspartiet. Den "ideella föreningen" får någonstans medel att hålla 31 personer bl.a. docenter och professorer anställda för forskningsarbetet. M.a.o det rör sig om en av högeralliansens tankesmedjor, som finansieras av näringslivet.

Högerns recept: förändra kollektivavtalet och begränsa strejkrätten
Detta gör det emellertid extra intressant. Här får vi essens av vad som ligger bakom högeralliansens stälklningstaganden. Svensk lagstiftning om fackliga stridsåtgärder och kollektivavtal skall enligt den moderata tankesmedjan förändras. Det är ju också därför Svenskt Näringsliv bekostade juristerna som drev målet för Laval-företaget vid Arbetsdomstolen i Sverige och EG-domstolen.

Ratio föreslår för framtiden tre alternativ
1) en "Eg-rättsliog modell" där man genom lagstiftning "allmängiltigförklarar" kollektivavtal och begränsar strejkrätten
2) en "engelsk variant" där man avreglerar svensk arbetsmarknad och bestämmer löner genom lagstiftning istället för kollektivavtal samt avskaffar arbetsrätten.
3) en "modernisering av svenska modellen" med kollektivavtal men kraftig begränsning av strejkrätten.

Fjärde alternativ med svensk modell saknas
Något fjärde alternativ som exempelvis innefattar garantier i svenska lagstiftning och i EU-rätten för den svenska modellen nämns överhuvutaget inte. Det är alltså denna analys som gör att högerkrafterna inte är beredda att ge efter för fackliga rättigheter. Det är denna analys som ligger bakom högerregeringens passivitet sedan laval-domen kom. Det är också detta som ligger bakom att man inte vill avvakta Stråthutredningen eftersom man inte vill klarlägga konskvenserna av ett Ja innan beslutet fattas.

Vi skall snällt rösta för Lissabon... tids nog så förstår vi vad det innebär
Man vill att vi skall anta Lissabonfördraget som visserligen omnämner kollektivavtals- och strejkrätt (Rättighetsstadgan art 28) men där dessa rättigheter skall vika vid konflikt med den de fria rörligheterna för bl.a. tjänster och kapital (art 6 Unionsfördraget och art 51 och 52 Rättighetsstadgan). Sedan är vi fördragsmässigt bundna vid lavallerierna och nedmonteringen av den svenska modellen. För övrigt så finns det bestämmelser som gör fördragsbestämmelsen till svensk lag vilket alltså innebär att nedmonteringen av den svenska modellen skrivs in i svensk lag.

Kommer S att medverka till att avväpna facket?
Detta är precis som Svensk Näringsliv och deras hejdukar på Ratio beskriver - visserligen i litet finare ord - en nedmontering av facket och den svenska modellen. Jag tycker det är minst sagt upprörande att partiledningen och en majoritet av riksdagsledamöterna på detta sätt skulle medverka till högerkrafternas avväpning av facket.

Vi har ett alternativ men då måste vi våga ställa krav på garanti
Nu är det ju inte nögdvändigt att godta EG-rättens marknadsliberala slutsatser. Det är så enkelt som att de socialdemokratiska riksdagsmännen röstar för fördraget med förbehåll om garantier för den svenska modellen. Ansvaret vilar tungt på S-riksdagsledamöterna om man säljer fackets rättigheter den 20 november. Och man kan inte säga att man inte visste ty nu har man t.o.m. fått svart på vitt på detta från högerkrafternas egen tankesmedja.

Inga kommentarer: