lördag 29 november 2008

Värt att diskutera svensk-kontrakt?

Luciano Astudillo (s) vill diskutera moderaternas "svensk-kontrakt". Är det inte en för allvarlig fråga för att bara avfärdas med schablonargument?

Sarkozy har tidigare föreslagit samma
Frankrikes president Sarkozy drev tanken på ett integrationskontrakt. Jag har också tidigare skrivit på denna blogg: "...själv flera gånger pratat om att vissa krav skall ställas på invandrare, särskilt att invandraren lär sig svenska. Jag har inte tänkt på det som ett nationalistiskt drag, vilket i vart fall intellektuellt är mig främmande, utan enbart som en tanke att hur skall jag i det svenska samhället kunna tala med en person som enbart talar arabiska eller svahili eller tyska? Jag har också tyckt att man kan anvisa en nytillkommen invandrare upp till några år den plats i Sverige där det svenska samhället har resurser för ett vettigt mottagande med svenskundervisning, bostad och arbete. Allt så att invandraren på ett smidigt sätt skall kunna anpassa sig till det nya hemlandet och ges schysta möjligheter att lära sig i vårt samhälle samt att detta kan ske på ett för det svenska samhället ekonomiskt försvarbart sätt."

Per Wirtén talar om nationalistiskt spöke.
Arenaredaktören Per Wirtén 10/6 beteckande detta som panik p.g.a. misslyckad integration. Han summerade:"Plötsligt händer det omöjliga: att alla sluter upp i konsensus runt nationalismen och integration förvandlas till diskrimineringens nyckelargument. Fällan slår igen. Media stämplar ut diskussionen som gnäll. Europas spöke är tillbaka."

Kan vi ställa krav och kan invandrare ställa krav på Sverige?
Efter det blev jag naturligtvis tveksam och skrev samma dag på bloggen "Skall vi kunna nobba invandrare som inte passar i det svenska samhället eller kan vi överhuvudtaget ställa krav för invandring?" I min blogg ställde jag två frågor:
1. Är det inte ok att ställa vissa krav på nytillkomna? Bara man inte gör skillnad på svart, vit, gul eller röd eller på muslim, kristen, hedning eller buddhist.
2. Självklart skall man inte när medlemskap (eller medborgerskap) vunnits göra skillnad mellan nya och gamla medlemmar. Men är det att göra sådan skillnad att kunna återta ett förvärvat medlemskap om det vunnits på falska grunder eller grovt missbrukats exempelvis de de första 5 åren?

Frågan har nu aktualiserats genom moderaternas förslag om integrationskontrakt Och det har sågats av många, bl.a. av Katrine Kielos med artikeln Skriv på att du är integrerad - nu!

Katrine säger
... Moderaterna har antagligen fantiserat fram någon mörkhyad man som skriker om heder och Allah men i sista stund hindrar sig själv från att knuffa ut sin dotter från balkongen eftersom det plötsligt slår honom att han skrivit på ett kontrakt där det står att detta beteende är osvenskt. I Sverige är det istället pappaledighet, allemansrätt, genusteori och kollektivavtal som gäller. Skriv på att du är integrerad- nu! Visst kan det eventuellt finnas poänger med att formalisera och förtydliga vissa inslag av integrationsprocessen, men då måste man veta vad man menar med integration

Tvåsidig process
...synen på integration som en tvåsidig process där målet är ett pluralistiskt samhälle är milsvid från den svenska borgerlighetens utgångspunkter när de föreslår språktest och svenskkontrakt. Integrationsdebatten ska inte få handlar om att balansera rättigheter med skyldigheter som vore det ett nollsummespel, för det är inget nollsummespel! Det handlar om lojalitet till samhället vi lever i. Hur bygger vi upp sådan under nya förutsättningar? Det borde vara den integrationspolitiska frågan.

På Newsmill har vår integrationspolitiske talesman Luciano Astudillo (s) skrivit en artikel "Därför kan moderaternas "svensk-kontrakt" vara bra"

Luciano säger
...Samtidigt får vi socialdemokrater inte bara attackera när det gäller flykting- och integrationspolitikens område. Det finns all anledning för oss att vara lite ödmjuka inför de stora utmaningar migrationen innebär för Sverige. Dessutom är det svårt att försvara den politik som vi tidigare fört. Flykting- och introduktionspolitiken har varit dåligt organiserad, och klyftorna och segregationen har ökat och tillåtits växa sig fast under vår tid vid makten.

Vi är överens
I sak kan de flesta i Sverige skriva under på följande:
1) Integrationspolitiken har misslyckats.
2) Fler kommuner måste ta ansvar för mottagningen
3) De kommuner som tar ansvar ska få hjälp
4) Vi behöver en snabbare och effektivare introduktion med tydligt jobbfokus 5) vi behöver ett stärkt fokus på likabehandlingsprincipen
6) Vi behöver ett stärkt sammanhållande kitt för Sverige.


Förtydligande av både individens och samhällets ansvar
Moderaternas nya lösning är alltså ett särskilt etableringskontraktet för nyanlända. I det ska varje individs rättigheter och skyldigheter förtydligas. I det ska också den nyanlända skriva under på våra värderingar. Jag tror absolut att det kan finnas skäl att förtydliga både individens och samhällets ansvar genom ett kontrakt. Alltför ofta lever inte samhället upp till sitt åtagande i introduktionsprocessen. Ibland finns det också skäl att ytterligare markera för den individ som inte fullföljer sitt åtagande att bli självförsörjande.

Inget reflexmässigt NEJ
Hur effektivt kontraktet sedan blir för att stärka sammanhållningen i Sverige kan verkligen diskuteras. Jag har sagt att jag är beredd att diskutera det. Men att i detta läge reflexmässigt avfärda förslaget eller kalla det för främlingsfientligt är föga konstruktivt.

Dags för den debatt Luciano efterlyser?

Inga kommentarer: