måndag 3 november 2008

Det är i vänstervisionen som vi kan få segervittring!

Obama formligen lyfter USA,
Obama formligen lyfter USA, säger Lasse Dahlberg i Järfälla i ett spännande inlägg på diskussionsforum på s-info, nämligen att med sitt förändringsbudskap har Obama ingjutit hopp hos de amerikanska väljarna och en valseger kan innebära att framtidstron ökar igen, vilket hela världen kommer att få nytta av. Var och en som följt valdebatten har förstått att Obama presterat visioner långt utöver de vanliga käbblet med motståndaren.

Kennedy, Clinton och Obama: förändring..
Jo, han har talat om förändring, som ju även Kennedy och Clinton gick till val på första gången. Någon slags vision utöver det vanliga politiska programmet. Var det någon som såg vår partiledare Mona Sahlin och eu-ministern Cecilia Malmström diskutera USA-valet på Agenda i SVT. Båda tyckte det var spännande och häftigt med de enorma känslor som är i svang. Båda höll på Obama som den bästa presidentkandidaten. Både jämförde med svensk valrörelse och tyckte att vi nog inte hade så mycken glädje av att importera något mer än just betydelsen av visioner. Det var roligt att se hur kunnig Mona Sahlin är i debatter av olika slag. Men åter till visoner.

Vad är vår vison inför 2010?
Kanske är det en tankeställare för oss? Vad har vi för vision att servera våra väljare? Begränsad återställning eller en koncentration till frågor som ligger i "mitten" för att vinna de där lokaliserade väljarna? Detta att man tar reda på vad mittenväljarna tycker och lägger sig så nära dem som möjligt. Pragmatiskt - ja. Men ett vinnande koncept - knappast.

Högerallianssens försök 2006
Högeralliansen försökte inför valet 2006 lägga sig nära mitten och norpade t.o.m. ett par av våra gobitar som jobben, välfärden för att inte tala om slagordet "det nya arbetarpartiet. Men besvikelsen har naturligtvis blivit stor och chockade väljare har vänt alliansen ryggen och voterat för S. Men inte därför att man återigen vill ha ett mittenexperiment. Nej, de starka opinionssiffrorna var ett rop på ett vänsteralternativ med sikte på ett solidariskt samhälle av gammalt hederligt socialdemoklratiskt märke.

Riktning mot ett rättvisare samhälle!
Det handlar om en vision om förändring, något annat och naturligtvis programpunkter. Vi vill ha ett mer rättvist system när det gäller skatt på fastigheter, skatt på förmögenhet och lika skatt för inkomst och pension. De som är rika och förmögna har ett överflöd som kan beskattas hårdare för att kunna erbjuda alla ett solidariskt välfärdssamhälle. Var och skall bidra efter sin förmåga och samhället skall se till att välfärden fördelas till var och en efter behov. Naturligtvis måste det broderas på visionen för att den skall få lyftkraft.

Men det är med vänstervisionen som vi kan få segervittring.

Inga kommentarer: