lördag 1 november 2008

Varken kön eller mosa-mona eller "gnäll" utan exempel på demokrati.

Debatt är livsluften i ett politisk parti. Mona Sahlin har alltid stått för detta och redan vid sin installation som partiledare så sa hon att det var högt i tak och att det var viktigt att diskussionsvågorna gick höga. Därför har jag blvit glad över Mona Sahlins agerande men jättebesviken på "ordningsvakterna"

Livsluften i ett levande parti
Det är märkligt detta med det parti jag valt att gå med i och stödja. Jag har alltid gillat Mona Sahlin inte minst för att hon markerade ett brott mot buffliga och självtillräckliga karlar i ledningen. Jag stödde henne ända sedan fjasket med chokladbiten och naturligtvis senare när hon valdes till ordförande. Vid tillträdet till posten som partiledare sa hon också att debatten skulle flöda och att det inte i något sammanhang är farligt för ett parti att åsikterna bryts. Snarare är detta en del av livsluften i ett levande parti.

Två sakfrågor
På senaste tiden har två sakfrågor dominerat debatten:
1) Med vilka skall vi inom SAP söka samregera efter valet 2010?
2) Skall man rösta JA till Lissabonfördraget efter det att man utrett vad det betyder, som bl.a. LO krävt?

Annan linje
I båda dessa frågor har partiledningen gått på en annan linje än LO och stora delar av "vänstern" inom partiet krävt. Detta har väckt stark debatt och när det gäller regeringssamverkan så har Mona Sahlin personligen tagit på sig ansvaret och retirerat. Jag menar att detta är jättejuste och värt stor aktning. Partiet har reagerat och partiledaren har lyssnat och ändrat sig. Kan man tänka sig en bättre illustration till hur demokrati skall fungera och jag är glad att den gör det inom Socialdemokratin.

Borgarna frossar
Nu lever vi i ett borgerligt mediadominerat samhälle, där bl.a. drygt 100 borgerliga dagstidningar med 3.000.000 dagsex ger ut en vänsterfientlig agenda (mot 16 vänster med 600.000 ex) och naturligtvis istället målat ut detta som klavertramp och bristande lyhördhet och dito ledaregenskaper. Fredrik Reinfeldt har suttit i TV som en belåten buspojke och lett. Nej sinne för demokrati och hur den skall fungera på den sidan har vi ju sett i exempelvis FRA-debatten.

Mona Sahlin demokratiskt lyssnande
Mona Sahlin har alltså i den första frågan gjort precis som vilken verkligt demokratisk ledare som helst - man är partiledare och går därför framför sitt parti. Ibland kan letandet efter partiets själ vara knepig. Men det går - inom Socialdemokratin. Jag hoppas att detta också för löntagarnas fackliga rättigheter går att lösa i fråga 2.

Strategin brast
Medan Mona Sahlin själv klarat testet med beröm godkänt så är dessvärre detta inte fallet med några i den närmaste kretsen kring henne. För första så går det inte med en strategistab som inte är förankrad hos partiets kärnmedlemmar. Fråga vilken LO-medlem som helst om möjligheterna att vi bildar regering enbart med Mp och sneglar på att bredda den högerut mot Fp? Fråga en annan om det är juste att man röstar JA till Lissabonfördraget utan att avvakta utredning om konsekvenserna av Ja? Det senare särskilt som den juridiska expertisen vid våra universitet är överens om att genom Lissabonfördraget så lagfästs de marknadsliberala principer som ligger bakom EG-domstolens domar i bl.a. Laval-fallet, se art 6 Unionsfördraget och art 51 och 52 i Rättighetsstadgan.

Ordningsvakterna är ett hot mot demokratin
Sedan finns i ledningen också en rad ambitiösa ordningsmän, såsom Urban Ahlin, Sven-Erik Österberg, Jens Nilsson, Stig-Björn Ljunggren mfl vilket också satt i gång en rad mer "lokala" ordningsförmågor, som trots att det hela tiden gällt sakfrågor och deras hantering talat om brott mot hederskodex, könsförtryck, mosa-mona och "gnällvänster". Att detta är klara slag under bältet är uppenbart och likaledes brist på sakargument. Vad värre är att det också verkar starkt hämmande på debatten. Vem vill bli beskylld för att vara en skitstövel när det gäller heder, en förtryckande mansgris, en mona-mosare eller en gnällspik. Då tiger en del kanske hellre. Klart demokratiskt underbetyg alltså till alla dessa ordningsvakter.

Inga kommentarer: