måndag 17 november 2008

Är fackföreningsfolk främlingsfientliga och socialdemokrater korkade? - tankar apropå en krönika i SDS

Söndagsskribentens litania
Söndagsskribenten Per T Ohlsson har i Sydsvenskan i dag 16/11 en artikel "Bortom Vaxholm" behandlat riksdagens ratificering av Lissabonfördraget. Naturligtvis nämns inte med ett ord det beslutsförfarandet att rösta JA den 20 november och först den 15 december få en utredning om vad detta JA innebär. Och varför säger PerTe inget om denna säregna, för att inte säga korkade beslutsordning?

Kritiken drabbar också SAP
Denna kritik drabbar naturligtvis också SAPs ledning med majoriteten av riksdagsledamöterna som deklarerat att även de tänker villkorslöst rösta ja på torsdag. Jag tycker att det faktiskt är än mer uppseendeväckande än att de borgerliga som bara kallar sig arbetarepartiet till namnet när det passar röstar för ratificering utan konsekvensutredning.

Laval...
PerTe berör också Laval-domen, där EG-domstolen för att uttrycka det kort fäste på pränt en säregen tolkning av utstationeringsdirektivet att detta garanterade inte bara ett minimum utan även föreskrev ett maximum för gästarbetare. Härvid skulle det enligt domstolens marknadsliberala tolkning vara ett hinder mot den fria rörligheten av tjänster att mot ett företag med kollektivavtal från ursprungslandet använda fackliga stridsåtgärder exempelvis blockad.

... en kalldusch, men en del har inte vaknat än
Domen kom som en fullständig kalldusch då man utgick från att försäkringarna vid EU-inträdet gällde. Det är var alltså välmotiverat att som i uttalandet på Kollektivavtalets dag tala om: "Själva grunden för vårt EU-medlemskap var att den svenska modellen skulle lämnas orörd. Detta var också utgångspunkten för en majoritet av svenska folket som röstade ja till medlemskapet. I och med EG-domstolens dom är dessa förutsättningar helt förändrade.”

Nog har Laval mycket med Lissabonfördraget att göra
PerTe hävdar att "Lavalärendet har emellertid ingenting med Lissabonfördraget att göra". Detta är kanske ett av de mest häpnadsväckande, okunniga uttrycken i artikeln. Det framgår med önskvärd tydlighet av art 6 i Unionsfördraget och art 51 och 52 i Rättighetsstadgan, enligt vilka bestämmelser EG-domstolens marknadsliberala praxis lagfästs: de fria rörligheterna garanteras överhöghet över de grundläggande rättigheterna om det föreligger en konflikt, som exempelvis vid Laval-liknande förhållanden.

Skulle svenska modellen vara nationalistisk?
I klar arbetsgivarvänlig anda förhånar Perte försvaret av den svenska modellen som en slags nationalism. Dessutom så, menar han, behöver den svenska arbetsmarknadsmodellen förändras... En ny svensk modell inventeras utmaningarna av arbetsmarknadsforskarna Nils Karlson och Henrik Lindberg ... LO och socialdemokraterna är helt fixerade vid Lavaldomen, som tillmäts en betydelse som den knappast har... Denna laddning kan förklara de överslag och kortslutningar som kännetecknat Vaxholmsdebatten ända sedan blockadfunktionärer från Byggnads skrek ”Go home” till de lettiska byggjobbarna.

PerTes tankegångar bekräftas av högborgerlig tankesmedja
Att de s.k. arbetsmarknadsforskarna Nils Karlsson och Henrik Lindberg är heltidsanställda på den borgerliga tankesmedjan Ratio är inte en upplysning som PerTe förmedlar till sina läsare. Inte heller framgår av PerTes presentation att i smedjans arbetsupgifter ingått att sörja för rent politiska underlag för högeralliansen och Svensk Näringsliv. Man kan därför utgå från att samröret på högerkanten präglat även den åberopade inventeringen. Deras åsikter finns bl.a. i en DNartikel "Den svenska modellen kan knäckas av EG-rätt", där man alltså förutsätter att man skall ge upp möjligheten att vidta sympatiåtgärder och blockader mot oorganiserade arbetsgivare men att lönebildningen i stort även fortsättningsvis sker genom kollektivavtal för inhemsk arbetskraft. Fritt fram för lönedumpning alltså.

Osmakligt om Jobbtrafficking
Det mest obehagliga och osmakliga i PerTes argumentering är när han försöker nagla fast Byggnads ordförande Hans Tilly och Byggnadsarbetarens f.d. chefredaktör Håkan Olander för att använda en nazistisk argumentation i deras bok Jobbtrafficking - så skapas en ny underklass”. Enligt PerTe ansluter sig Olander och Tilly "till det hycklande reträttargument som brukar användas av främlingsfientliga partier". Genom att skära ut ett avsnitt ur bokens sammanhang så får Perte ihop det med Sverigedemokraternas invandringspolitiska program 2007.

Säger inget om slavliknande förhållanden för utländsk arbetskraft
Att Tillys och Olanders bok genomsyras av en omsorg om de utländska arbetarna som kommer hit och tvingas att arbeta under slavliknande förhållanden och under arbetsförhållanden, som innebär en kraftig överrepresentation i arbetsrelaterade svåra olyckor och dödsfall, förtiger Perte. Båda välkomnar nämligen utländsk arbetskraft att arbeta enligt svenska kollektivavtal.

...förtiger människohandel
De reagerar mot att det finns en rik flora av oseriösa byggnadsföretag som skor sig på att anställa utländska arbetskraft på väsenligt sämre villkor, ja under förhållanden som liknar människohandel. Men lurige Perte försöker istället fiffla ihop det med Sverigedemokraterna. Man talar om att som fan läser bibeln... men detta saknar såsom en ren åsiktsförfalskning all finess. I sanning ett exempel på hur en borgerlig journalist förfaller till de värsta skamgrepp för att gå sina uppdragsgivare inom högerkrafterna till mötes.

Inga kommentarer: