söndag 23 november 2008

S sjunker i opinionen p.g.a. Lissabon-JAet utan konsekvensutredning

Varför köper vi de enfaldiga kommentarerna till opinionssiffrorna? Faktum är ju att Socialdemokraterna tappar tydligt till miljöpartiet och något till både vänsterpartiet och de borgerliga partierna. Finanskris? Sjabblet med vänsterregeringen? Jaha, stämmer det med väljar- utslaget?


S -3,6, V +0,6 och MP +1,3
Enligt TV4/NOVUS OPINION VÄLJARBAROMETER NOVEMBER 2008: Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna
- Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni. Så här kommenterar Novus saken: Socialdemokraterna har i november stöd av 37,2 procent. Socialdemokraterna har minskat med hela 3,6 procentenheter sedan oktober (en signifikant nedgång). Den kraftiga nedgång som socialdemokraterna inledde tidigare under hösten fortsätter därmed. Sedan augusti har socialdemokraterna minskat hela 5,2 procentenheter vilket är en exceptionellt stark och snabb nedgång. 37,2 procent är det lägsta stödet för socialdemokraterna sedan valet 2006. Socialdemokraterna tappar tydligt till miljöpartiet och något till både vänsterpartiet och de borgerliga partierna. Socialdemokraterna kommer uppenbarligen inte särskilt väl ut i debatten om hur krisen ska hanteras respektive hur en enad vänsteropposition ska formeras.

S tappar alltså till V och Mp - varför?
Fortfarande är verkligheten ( och ungefär samma tapp till V och Mp förra opinionsundersökningen) att Socialdemokraterna tappar tydligt till Miljöpartiet och något till både Vänsterpartiet och de borgerliga partierna. Och samma bortseende från verkligheten vid förra undersökningen. Men de två partier på vänstersidan som får röster från socialdemokraterna har ju också varit med om sjabblet med vänsteralternativet och stått litet i skymundan av regeringen när det gäller finanskrisen. Men varför vinner dessa partier och socialdemokraterna förlorar. Är det bara utslag för en orättvis bedömning hos väljarna? Eller finns det möjligen några särdrag.

Lissabonfördraget
V har kämpat för att få fram en en villkorad ratificering och Miljöpartiet har velat gå ännu längre - båda har starkt motsatt sig regeringens kuppartade genomförande av Lissabonfördraget. Socialdemokraterna harju tidigt i höstas gett upp den svenska modellen för att som Sven-Erik Österberg uttryckte saken i Kommunalarbetaren för att få ett "funktionsdugligt EU". Med det kunde man inte vänta till efter utredningen om konsekvenserna av JA förelåg, som LO ville. M.h.t. siffrorna är det här man har att söka förklaringen. Men det sura äpplet är förmodligen för surt att bita i.

Inga kommentarer: