onsdag 19 november 2008

Besked från EG-domstolen: Wanja Lundby-Wedin är oförskämd och det finns inga garantier för fackliga rättigheter i Lissabonfördraget.

Auktoritativt besked
"Nu gungar den svenska arbetsrätten" i Kommunalarbetaren (http://www.ka.se/?c=85234). EG-domaren Pernilla Lindh tar vår LO-ordförande i örat och förklarar att Lissabonfördraget inte ger några garantier för strejkrätt. Makten över strejkrätt och anställningsvillkor har flyttats från fack och arbetsgivare till EG-domstolen i Luxemburg. S och LO:s ledning hoppas på en starkare strejkrätt med den nya grundlagen. Men sådana garantier finns inte, säger Pernilla Lindh, domare i EG-domstolen, och svänger sin röda mantel. Detta framgår av en artikeln


EG-domstolens domar går emot facket
Den svenska modellen låter fack och arbetsgivare själva avtala om löner och anställningsvillkor i stället för att regeringen ska stifta lagar om samma saker. Men det senaste året har domarna i EG-domstolen vid fyra tillfällen givit löntagarnas organisationer bakläxa.Den marknadsliberala domstolens ståndpunkt är att lagar, regler och fackliga avtal får inte försvåra kapitalets rörelsefrihet. Strejk är en rättighet, men bara tillåten om den ”står i rimlig proportion” och inte kommer i konflikt med den fria rörligheten.

Ingen förbättring med Lissabon jämfört med Nice
Ett av argumenten för det nya fördraget är att strejkrätten skrivs in som en grundläggande rättighet. Därmed måste domstolen ge den större tyngd i jämförelse med EU:s fundamentala frihet för arbetskraft och tjänster att fritt röra sig över gränserna inom EU. Men det håller Pernilla Lindh inte med om. Hon säger: Det finns redan en stadga om mänskliga och sociala rättigheter i anslutning till det nuvarande Nicefördraget i EU. I elva domar har domstolen direkt hänvisat till detta... Skillnaden om den skrivs in i Lissabonfördraget vore att det blir svart på vitt att stadgan är bindande. Men någon skillnad i praktiken blir det alltså inte för domstolens bedömning jämfört med i dag. Laval-domarna kommer alltså att fortsätta under Lissabon.

Facket kräver tillägg
Europafacket kräver att EU antar ett socialt protokoll om löntagarnas rättigheter som ett tillägg till fördraget och skärper reglerna i utstationeringsdirektivet om de som tillfälligt arbetar i ett annat EU-land. Pernilla Lindh har svårt att se att domstolen skulle döma annorlunda även om facket fick göra dessa tillägg och ändringar. Fördraget i EU står över alla andra lagar, direktiv och förordningar, i EU och unionens medlemsländer.

Margot och jurister bekräftar
När det gäller den sakligt juridiska bedömningen så bekräftar Pernilla Lind bara vad Margot Wallström i EU–kommissionen tidigare har sagt att det blir ingen förändring för de fackliga rättigheterna bara för att Lissabonfördraget antas. Även de tre främsta juristprofessorerna i ämnet vid våra tre stora Universitet i Lund, Uppsala och Stocholm har bekräftat detta.

Domstolen dömer efter EU-rätten
Pernilla Lindh är missnöjd med det som skrivs i svenska tidningar om EG-domstolen.Ibland görs det häpnadsväckande uttalanden. En del av dessa är förlöjligande, bland annat om våra arbetsmetoder. Domstolen är inte fri att skapa sin egen roll. Vi hugger inte till med vad som helst. Om inte politikerna gillar våra domar, kan de fatta politiska beslut med en annan inriktning. Det påverkar hur domstolen kan döma.

Oförskämdheter
Pernilla Lindh vill inte kommentera LAVAL-domen, men säger att hon inte är förvånad över att det blev starka reaktioner i Sverige mot den. Men hon tycker att en del av kritiken är oförskämd mot domstolen, bl.a. pekar hon på att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kritiserar ”klåfingriga jurister” i domstolen. Det är ovärdigt en LO-ordförande att uttrycka sig så om EG-domstolen. Jag tycker att det är en skandal.

LO "tror inte på" Pernilla
LO har kommenterat Pernilla Lindhs uppgifter utan egentligen att komma med något nytt: "Lo tror inte på Pernilla Lindh"(http://www.ka.se/index.cfm?c=85306)!!!

Försvar av eller prat om fackliga rättigheter
Det sista är att nu hotas de sista fria musketörerna i riksdagen med alltifrån mental Bastilj till förlust av politisk framtid. Partipiskan viner. Allt för det den fria rörligheten som också kan kallas vid sitt rätt namn: lönedumpning. Röda domarmantlar fladdrar med den marknadsliberala vinden högt ovanför den gråa löntagarmassan som skall vara lönsam för kapitalet. Det är en märklig dag i morgon när socialdemokrater tydligen kommer att lägga ner försvaret av fackliga rättigheter till förmån för prat om dem.

Inga kommentarer: