torsdag 13 november 2008

Mosa "mosa-mona" och mosa "gnällvänster" är knappast bra för partidemokratin!

Motståndare ville sätta dit Sahlin (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1966007.svd) säger s-kvinnors ordförande Nalin Pekgul i Svenska Dagbladet: Mona Sahlin hade stöd i social-demokraternas ledning när hon utestängde vänsterpartiet från ett framtida samarbete och den nuvarande kampanjen är ett uttryck för att partiledarens motståndare såg sin chans att skada henne. Vår Skåneordförande Helene Fritzon har ånyo i intervju i Sydsvenskan 13/11 bekräftat att hon inte tror på att utestänga V och att partistyrelsen stöd för ett sådant utspel saknats. Fritzons version har ju senare bekräftats av Mona Sahlins vändning.

Vill strypa debatt
När Nalin Pekgul går ut och gör den interna debatten till en fråga om kampanj mot Mona Sahlin personligen gör hon både Mona Sahlin och demokratin i partiet en otjänst. Att hon sedan har en mängd eftersägare som försöker sko sig på detta är tydligen oundvikligt. Med uttrycket sko sig menar jag att de genom att påstå "mosa-mona" eller "gnällvänster" fått de trolleriuttryck som misskrediterar allt sakligt ifrågasättande av förd politik, exempelvis mot ett villkorslöst JA till Lissabonfördraget och en ensidig samverkan mellan S och Mp.

Mona Sahlins ledarstil demokratisk
För egen del har jag hållit på Mona Sahlin som vår partiordförande redan vid ordförandevalet som ledde till valet av Göran Persson. Och naturligtvis stöder jag henne fortsatt. Särskilt väl gillar jag den nya ledarstil som Mona Sahlin introducerat. Men det är som dessa kritiker av meningsmotståndare inom partiet inte förstått vad Mona Sahlin menat, nämligen att det skall vara högt i tak i vårt parti.

Ingen "inre splittring" utan demokrati!
Jag tror att Mona Sahlin själv är djupt olycklig över vapendragarnas anklagelser eftersom det ger sken av något helt annat än det hon vill stå för. Detta har nämligen medfört en inflammerad debatt som bara bekräftar borgarnas hånfulla attityd och påståenden om inre splittring. Tänk om man istället som naturlig förklaring sagt: Partiet sa ifrån i fråga om samverkan med V också och partiledaren ändrade sig då och ville göra ett förnyat försök att samla oppositionen. Det är så demokrati fungerar i vårt parti. Men vi kan förstå hur ni högerkanten med politisk styling uppifrån inte begriper detta. Vad som är svårare att förstå är att vissa partikamrater inte förstått detta.

SAP tål olika "sanningar"
Naturligtvis försvarar jag här inte försök till karaktärsmord som Lotta Gröning sägs (jag har inte läst boken) ha gett uttryck för; men som Lotta Gröning förnekat i en blogg "Bilden av Mona"(http://blogg.aftonbladet.se/4/perma/993690 ). Däremot tycker jag det är bra med den öppenhet som följer av Pär Nuders redogörelse för hur han uppfattat händelser i politiken som han varit del av - vi tål olika "sanningar".

Inget försvar av elakheter
Naturligtvis försvarar jag heller inte försåtliga angrepp i insändarspalter eller på bloggar med högerpopulistisk ton. Beträffande de senare så kan de väl avfärdas med en klackspark såsom varande en del av motståndarlägret. Men det blir synnerligen märkligt när dessa åberopas som sanningsvittnen om läget i vårt parti. Ett exempel på det sista är Claes Krantz som på sin blogg skriver om "Visst var det en kampanj Heléne Fritzon" (http://claeskrantz.se/arkivet/3101)

Vilseledande bevisföring
Till stöd för sina påståenden tar Claes Krantz det moderata kommunalrådet i Täbys utvikningar om att det pågår ett krig inom socialdemokratin. En anonym Lasse B. får spä på med funderingar tillsamman med en likaledes högrig anonym Jinge och Anonyma tankar från Katrineholm med moderat vinjett, allt kryddat med ultrablå Hökmark.. Väljer man sina källor uteslutande bland högerkrafterna kan man ju få till det verkligen med både"krig" och "inre konflikter" och "Mona tappar greppet" osv. Men jag tycker att ett sådant grepp är minst sagt ohederligt. Så ohederligt att man kan fråga sig vad syftet är?

Även här på s-info
Även på annat sätt har det förekommit försök till att strypa debatten under påståenden om "mosa-mona-kampanj" eller "gnällvänstern". Exempelvis Thomas Hartman "Så ser Mosa Mona kampanjen ut" (http://www.hartman.nu/2008/11/06/sa-ser-mosa-mona-kampanjen-ut/) och Tord Oscarsson (http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=515&blogg=27096 )eller Stig-Björn Ljunggren med sitt projekt om "gnällvänstern" (http://www.ljunggren.com/index.php?option=com_idoblog&task=viewpost&id=19&Itemid=3) och mer nyanserat Jonas Morian (http://promemorian.blogspot.com/2008/10/sahlins-vnner-och-fiender.html).

Inga kommentarer: