tisdag 18 november 2008

Per Wirtén på Dagens Arena: Skjut upp beslutet om Lissabonfördraget!

Per Wirtén samlar inför torsdagen till följande upprop: Skjut upp beslutet om Lissabonfördraget! (http://www.dagensarena.se:80/text/2008/11/skjut-upp-beslutet-om-lissabonfrdraget)

Han skriver bl.a. Majoriteten för ja är stor. Men det finns anledning att skjuta upp beslutet, nämligen EG-domstolens antifackliga tolkning av utstationeringsdirektivet. Trycket mot komissionen måste höjas. Torsdag är rätt dag... Om Sveriges riksdag skjuter upp sitt beslut om Lissabonfördraget, med utstationeringsdirektivet som motivering, kommer det blir en tung skräll. Kanske avgörande för att få kommissionen i rörelse... En vilandeförklaring innebär att Sverige skriver under - men först nästa höst. En vilandeförklaring innebär inte att Lissabon faller - unionen kommer ändå anta sitt fördrag. Men en vilandeförklaring innebär en stark politisk signal - och en protest mot otidsenlig antimodern högervridning.

Ännu en chans

Det finns alltså ännu en chans för oss socialdemokrater att ställa upp på facket och löntagarna utan att därmed på något sätt försena Lissabonfördraget. Irland måste ju med på något sätt. Läs Per Wirtén innan ni trycker på röstningsknappen. Ännu finns chansen att ta ett beslut som mer stämmer med EU-valplattformen.

Socialdemokraterna får inte svika

I röstningen avgörs vilka värderingar som ska styra de framtida Europa, de marknadsliberala eller sociala, Det handlar om vilket Europa och vilket Sverige vi vill leva i. Sverige och Europa behöver inte mer av borgerlig politik. Det handlar om våra jobb, våra löner och våra villkor på arbetsmarknaden. Och i det kan Socialdemokraterna inte svika.

Inga kommentarer: