tisdag 2 december 2008

Den goda Halal-vägen är heterosexuellt sex inom äktenskap (för kvinnor) och medan sexupplysning och preventivmedel är haram.

Den goda vägen - Halal
Halal-tv leds av tre yngre kvinnor men som är klädda på muslimsk vis med huvudet utom ansiktet inneslutet i sjal och med kläder i övrigt som inte avslöjar något om kroppsformen. Det är bra att programmet leds av kvinnor medan klädseln kan sägas vara vars och ens ensak. Det som däremot inte är programledarnas ensak är de åsikter som ensidigt framförs. Jag har inte tidigare sett något Halal-tv. Det första programledaren säger är att Halal är benämningen vad som är bra medan det som är dåligt kallas haram. Och det är därför deras program heter Halal-tv. Det är alltså inget diskussionsprogram utan en anvisning om den enda rätta, goda vägen.

Avhållsamhet är ämnet
Dagens program handlar om sex påstås det. Men det visar sig att det handlar om det goda med avhållsamhet före det heterosexuella äktenskapet. Sex är så fint att det måste sparas för den ende rätte (gäller bara kvinnor?). Dessutom har "sexrevolutionen orsakat könssjukdomar, aborter, förfulande av sex och splittrade familjer". Hade denna skräckpropaganda framförts av vilket annat samfund som helst så hade det knappast blivit en serie av program där man utan motsägelase kunde på tjejkvittrigt sätt göra propaganda för en reaktionär, patriakal och sexualfientlig agenda.

Ingen diskussion
Visst kan dessa frågor diskuteras men det sker ingen diskussion. Det gäller både avhållsamhet kontra fri sexualitet, aborter och prevention. Genom dylikt ensidiga program så befästs fördomar om muslimer, som i allmänhet inte alls alla har dessa sexualfientliga idéer, och dessutom så får de tre dokklädda helt utan gensaga befästa dessa idéer i invandrargrupper. I programmet besöker man pliktskyldigast RFSU och en sexualrådgivare som visserligen får utveckla sina tankar. I mellankommentarer då man lämnat intervjuobjekten kritiseras emellertid dessa som ovederhäftiga - RFSU tycks inte vilja inse att man inte gör något åt alla den fria sexualitetens skador med aborter och könssjukdomar och sexrådgivaren fick kritik för att detta med samtycke nog var en feltolkning då flickor kände press på sig att ställa upp på sex.

Ingen bakgrund
Vad Halal-tv underlät att informera om - och vilket förtigs men förekommer i muslimska länder - är att tidigare dog kvinnor i amatörmässigt utförda aborter, att barn u.ä. var en social skandal som förstörde de ensamma mödrarnas liv och att sexualupplysning om bl.a. preventivmedel avser just att motverka könssjukdomar. Dessutom är upplägget ett slag i ansiktet på alla sekualiserade muslimer som ofta flytt sina hemländer för att undgå den religiösa övervakning som medborgarna utsätts för. Och hur ser SvT på att de många ungdomar som är haram enligt Halal-tv utsätts för hot, misshandel och utstötning inte sällan måste leva under dold identitet? Det gäller både homo- och heterosexuella.

Ärkereaktionär kristdemokrat enda Halal-fanset
Den enda som de tre programledarna hittat som "de är överens med" är samhällsvetaren och krönikören Charlotta Levay. Hon är vice ordförande i kristdemokratiska tankesmedjan Civitas. Civitas opinionsbildar bland annat för ett bevarande av kungahuset, mot abort och för att lagstiftningen om
äktenskap endast ska omfatta heterosexuella par. Själv skrev hon bl.a. i Expressen att Vi har reducerats till utbytbara sexleksaker. Hiv, klamydia och höga aborttal är vad den hyllade sexuella revolutionen har lett till. Man blir inte lycklig i ett samhälle som ständigt uppmuntrar till promiskuitet, sexuell utlevelse och experimenterande. Den sexuella revolutionen har varit till mer skada än nytta. Jo, Halal-tvs programledare och Christina Levay var helt överens.

"Vänsterradikala och statsfinansierade sexuell revolution"
Av hennes krönikor framgår att hon är klart borgerlig och ser RFSUs och den tidigare socialdemokratiska regeringens familjepolitik som en större och politiserad process - den i grunden vänsterradikala och till stor del statsfinansierade sexuella revolutionen.

Befäster fördomar och patriarkala normer
Vad har SvT bidragit med genom detta? Jo, att i sämsta fall befästa fördomar hos protestanter om muslimer och ge näring åt reaktionära patriarkala idéer hos invandrare. På alla sätt har man därmed befäst klyftan mellan olika grupper i Sverige. Enligt min mening strider programmet mot sändningstillståndet 2006 för SvT.

Inga kommentarer: