lördag 8 mars 2008

Vårdnadsbidrag är väl bra... nu inför kvinnodagen

Skrivet: 8 mars kl. 00:08

- Det finns ett krux med vårdnadsbidrag, säger morske Janne, nämligen att nånstans i vårt alliansprogram så står det att vi skall komma bort från bidragsberoende.

- Nu skall du inte vara så formalistisk, Janne , framhåller lantliga Maudan, ty egentligen är det inte bidrag när det går till kvinnor men man kunde ju tänka sig att kalla det omvårdnadspeng.

- Inga namnbyten om jag får be. Och detta är ju ett ypperligt sätt att ge kvinnorna valfrihet att välja hemmet, där de kan odla sin större fallenhet för att ta hand om barn. Det framgår ju av det enkla faktum att kvinnor tar ut merparten av föräldraförsäkringen. Hur skulle det se ut om karlarna försökte tävla med kvinnor om föräldraförsäkringen. Det skulle ju bli ett dråpslag mot könsrollerna och det vill vi ju inte, summerar Göran och tittar i höjden.

- Dessutom säger min Filippa att det kan bli en kvinnofälla och Jan din Birgitta säger ju att det är två steg tillbaka för jämställdhetsarbetet.

- Men kan du inte tänka själv, Fredrik, dessa kvinnor talar ju i egen sak. Nej, vet du man måste visa var skåpet skall stå om det så är att peka med hela handen, inflikar Jan. Själv har jag faktiskt aldrig behövt ta till ridspöet.

- Att du alltid skall vara så macho, Jan, och drastisk. Förresten vad tror du Wanja kommer att säga när löneskillnaderna mellan män kvinnor ökar och därmed incitamenten i familjerna för att kvinnorna skall stanna hemma, viskar Fredrik hundlikt. Och den där billiga Mona kommer naturligtvis att plocka några poäng på detta också. Varför blir allt så fel? Detta var ju ett av våra och framförallt Görans paradnummer i valet. Mona brukar alltid vara så insinuant och dra upp alla dessa problem som vi själva skapat och som det saknas bra lösningar på.

- Men Fredrik, varför så deppig, Vi kör ju stenhårt med arbetslinjen och sänker ersättningarna när det gäller långtidssjukskrivna antingen de har cancer eller bara är utbrända, och beskattar pensionärer hårdare än andra för att de inte skall sitta och ynka sina ålderskrämpor, och föreskriver flyttvång för arbetslösa över hela Sverige. Då måste vi väl nu när kvinnorna skall ha sin egen dag se till att de äntligen inser var de hör hemma, ja just hemma. Där de vid spisen ju för övrigt kan föda sina barn. Då sparar vi lite på BB:na också, pustar Göran, som om luften äntligen tagit slut för honom och knäpper händerna.

- Jag tvår mina händer, surar Anders och viftar med hästsvsansen. Det kommer att kosta åtminstone 2,9 miljarder vilket i runda tal motsvarar 7.000 förskollärare. Har ni verkligen tänkt på konsekvenserna?

- Anders kan du inte försöka vara litet konstruktiv nu när vi sitter på pottkanten, fräser Maudan. För övrigt kan ju de förskollärare som friställs istället ta de jobb som blir lediga efter de hemvändande mödrarna. Några miljarder går väl alltid att skaka fram. Har vi verkligen prutat tillräckligt på försvaret?

- Egentligen är det kanske i enlighet med arbetslinjen också. Om nu kvinnor bättre lämpar sig för hemarbete än arbete ute i arbetslivet, som Göran säger, så innebär ju vårdnadsbidraget en skälig ersättning för det för kvinnorna anpassade arbetet i hemmet, filosoferar Jan. Själv har jag alltid tyckt att en kvinna ser litet malplacerad ut som truckförare, svarvare , professor eller ...

- ...eller vad tänkte du säga... Ja, vi kan väl inte ta tillbaka den här reformen också, skränar Maudan, även om det egentligen kanske vore bäst både för alliansen och kvinnorna.

- Nä, återta vådnadsbidraget kan vi inte. Då tappar vi ansiktet helt, enas Jan, Göran och Fredrik.

Den sistnämnde drar sig undan för att ringa Filippa: Hördu, kan vi inte bjuda hem journalisterna igen så att jag får diska?

Inga kommentarer: