lördag 8 mars 2008

Hyckleri i kvadrat

Det är kvinnodag i dag och i Sydsvenskan kunde vi läsa en krönika av Heidi Avellan, som vanligt engagerad och kunnig, läs den! Samtidigt publicerade Sydsvenskan också en artikel "Kvinnor arbetar för litet" av finansministerna Anders Borg.

Anders Borg har en glasklar analys: Bristen på jämställdhet är en av de största kvarvarande ofriheterna. Det är en orättvisa som inskränker varje människas möjlighet att styra sitt liv och som dessutom hämmar våra ekonomiska förutsättningar att skapa en stabil grund för välfärd. Nyckeln till jämställdhet finns på arbetsmarknaden. Villkoren för kvinnor att ta större plats och få en starkare position på arbetsmarknaden måste förbättras. Idag är förutsättningarna att ta ett jobb, gå upp i arbetstid eller söka ett jobb med större ansvar sämre för kvinnor än för män. Förklaringarna är flera, och det handlar i stor utsträckning om strukturella och kulturella mönster. Huvudansvaret för hushållet ligger fortfarande ofta på kvinnan. Kvinnor utför i genomsnitt 65 procent mer hemarbete än män varje dag. Det leder till att de lönearbetar mindre än män och istället gratisarbetar mer hemma. De ekonomiska drivkrafterna att gå upp i arbetstid eller söka sig ut på arbetsmarknaden har därtill varit svaga. Den ekonomiska förbättring som kommer av att ta ett jobb eller att gå upp i arbetstid har ofta varit alltför liten för att det skulle löna sig. Följden har blivit att kvinnor givits sämre karriärmöjligheter, sämre löneutveckling och framför allt sämre möjligheter till självförverkligande och självständighet. Trots alla politiska högtidstal om jämställdhet har skatte- och bidragssystemen utvecklats till en kvinnofälla.

Ander Borg summerar lika glasklart: Min syn på jämställdhet bottnar dock inte främst i ekonomiska argument. Feminismen är för mig en frihetsrörelse som ser till människors lika värde och möjligheter... Det finns en könsmaktsordning. Det vill jag ändra på. Jag är övertygad om att det är möjligt. Därför är jag feminist.

Just nu är feministen Anders Borg med och skapar den största kvinnofällan i modern tid, nämligen vårdnadsbidraget. Kvinnor tar ut merparten av föräldraförsäkringen och kommer att stanna hemma och ta ut vårdnadsbidraget. Erfarenheterna från Norge förskräcker. 96 procent av de som stannat hemma med vårdnadsbidrag är kvinnor. Dessutom så stärks de faktorer som skapar ojämlikhet. Löneskillnaderna ökar och därmed de ekonomiska incitamenten i familjerna för att kvinnor stannar hemma. Detta blir en accelererande ond cirkel. Allt detta kan man också få bekräftat i Anders Borgs egen analys.

Anders Borg nämner apropå högerregeringens och hans egen politik inte något om vårdnadsbidraget. Inte heller nämner han att man tänkt sig finansiera reformen 2,9 miljarder genom att ta pengarna från bl.a. förskolan. Därmed cementerar man ytterligare kvinnans roll i hemmet.

I detta ljus förefaller Anders Borgs glasklara avslutning - "Det finns en könsmaktsordning. Det vill jag ändra på. Jag är övertygad om att det är möjligt. Därför är jag feminist." - som en läpparnas bekännelse. Man känner sig ha upplevt ett hyckleri utan hejd. Ja, man blir arg en politiker som ljuger en rätt i ansiktet.

Inga kommentarer: