fredag 27 februari 2009

Skattebetalarna har att punga ut med en lagom avelspremie: ca 25 miljoner plus apanage och fritt slottsligt vivre

De förlovade önskas lycka till
Ett ungt par skall gifta sig. Hennes bruna pepparögon glittrar av glädje att ha fått en rekorderlig fästman som ger henne trygghet. En välkammad man med ett snett leende och gråblå ögon som skvallrar om att han är rädd för den framtid som tornar upp sig - hans trygga grepp om den blivande drottningen tyder dock på omtanke och kärlek. Man unnar de unga all lycka.

Men sedan då?
För att passa in kan man inte byta vanligt rött till blåare blod. Men man kan förtidspensionera honom med löfte om väl tilltaget apanage och pynta honom med prins- och hertigtitel för att exteriören skall passa på slottet. Skattebetalarna tvingas betala en lagom avelspremie beräknad till ca 25 miljoner plus gratis boende på något komfortabelt ställe med 40 rum och betjäning.

Krigsrubriker
Jovisst unnar man de unga förälskade all lycka till. Felet är väl att de blandar in oss som om det vore den naturligaste saken i världen. Detta är bara absurt. Vad bryter en nyhetssändning? Jo, ett världskrig, en tsunami, en flygplanskrasch, en estoniaolycka, en regeringsavgång... och Victorias förlovning. Hyckleriet på dagstidningarna är elefantlikt. På ledarsidor har man halvkvädna visor om det är rimligt med ärftlig monarki i en demokrati. Inuti frossas sida upp och sida ner med hela historien "från koja till slott" "Inget klick men ja,ja,ja" Absurt är ordet.

Kalle-Anka-sändning från slottsbacken
Men det mest uppseendegväckande är det som Johan Croneman i dag 26/2 skrev i DNs kulturdel under rubriken "Kalle-Anka-sändning från slottsbacken"
(http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/johan-croneman-kalle-anka-sandning-fran-slottsbacken-1.809569): ... Jag hade lite svårt att hämta mig från Rapports första direktsändning (kl 12) från Slottsbacken i tisdags. Anders Lindqvist, erfaren, respekterad inrikesreporter intervjuade frilansjournalisten och kungahusexperten Claes-Johan Larsson. Hela intervjun... rundar Anders Lindqvist av – och då fryser man nästan till is.Först säger han att Kronprinsessan Victorias förlovning ”naturligtvis” (?) glädjer hela det svenska folket. Det retar mig, uppriktigt sagt, som fan. Men sedan något betydligt värre. Han säger nu att detta är ett ”ljus i det här mörkret som vi upplevt med finanskris och med bilindustrin som går på knäna och alla som blir utan jobb.”

Direktlänk till de jublande Saab-anställda
Det förvånar mig att Rapport inte hade en direktlänk till de jublande Saab-anställda i Trollhättan eller i Linköping. Vilken enorm lättnad de måste ha känt. Först detta fruktansvärda med att bli av med jobbet, oro för de tre barnen, för huslånen och billånet och sommarstugan och hela jävla skiten: Allt försvann plötsligt, denna lilla futtiga fattiga oro för något så trivialt som ett jobb på löpande bandet på Saab. Vem orkar egentligen bry sig? Det viktigaste just nu är väl ändå att Victoria och Daniel äntligen får förlova sig, gifta sig och skaffa barn? Nu säger de förresten i tv att bröllopet kostar 20–30 miljoner. Dom pengarna hade ju ändå inte hjälpt Saab! Jag antar att det strömmade in brev och telegram från friställda från hela Sverige. ”Tack Victoria, tack Daniel, nu kan jag sluta både med antidepressiva och sömnmedel. Allt löser sig, bara man tror på det riktigt hårt. Ni är mitt hopp. För Sverige, i tiden.”... Så lång Croneman.

Är svenska folket så...
Det värsta är att jag tror att det är sant. Ja inte att de friställda Saab-anställda men svenska folket. Läste någon blänkare om att nu var 82 procent av svenska folket varma rojalister!! Betänk att jag och diverse journalister på dagstidningarnas ledarsidor utgör den lilla minoriteten icke troende utan några slags demokratiska sekterister! Ganska sensationellt. Och varför tror ni att den hårt av ekonomin pressade statsministern så glatt annonserade bröllopet att äga rum i valspurten 2010. Kan man tänka sig att Schlingman sagt åt honom att det var en panggrej eftersom tidningarnas utrymme skulle fyllas av veckotidningstjafs i månader och att det tjafset ju knappast handlade om finanskrisens hårda tag med det svenska samhället. Nej litet glitter och högstämda vigselreportage istället för friställda arbetare och tjänstemän. Går svenska folket verkligen på den skiten?

Trea i Botkyrka
Ja, Vickan och Danne har ni någon skam i kroppen så slinker ni i väg till kommunalnämndens ordförande för borgerlig vigsel där stackars mamma Silvia inte behöver sitta och smussla med lappar för att veta hur hon skall uttrycka sina känslor. Sedan ansöker ni om en trea i Botkyrka och lär er litet om medborgarnas liv. Där kunde ju Danne ha keps och bli kompis med hälsovårdsnämndens ordförande och leda ett fitnessinstitut för knegare.

TILLÄGG 28/2:

Sydsvenskans chefredaktör Heidi Avellan är inne på samma linje i sin krönika 28/2 "En folksaga för folkhemmet" där hon bl.a. skriver: ...Skulle skattebetalarna betala den privata festen om en president gifte sig? En statsminister? - Nej. - Hela detta ståhej handlar i grunden om den otidsenliga och odemokratiska institutionen som monarkin är: Det högsta ämbetet i Sverige är inte öppet för var och en efter duglighet. Till statschef föds man och med detta följer plikten att leva ett glansbildsliv och snällt vänta på ett ja från pappa kungen och regeringen innan det går att officiellt börja leva ihop med sin utvalda.

Inga kommentarer: