tisdag 10 mars 2009

"En jävla vecka i Malmö"

En jävla vecka i Malmö
är rubriken för en läsvärd artikel av journalisten Patrik Svensson i dagens Sydsvenska 10/3, Kulturdelen,http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article418746/En-javla-vecka-i-Malmo.html.Vad var det egentligen som hände i Malmö förra veckan? Patrik Svensson summerar: Den här gången har det talats mycket om att idrotten är en kontaktyta, att det är genom att mötas som man kan kritisera och lägga press på nationer som begår brott mot mänskligheten. En invändning mot det argumentet är att för att lägga press på en nation krävs att någon faktiskt säger något. Min ganska väl underbyggda gissning är att under hela veckan i Baltiska hallen, när Sverige och Israel utövat ett så intensivt utbyte med idrotten som ovärderlig ”kontaktyta”, har ordet ”Gaza” uttalats exakt noll gånger. Vad har palestinierna och den palestinska saken vunnit på att den här matchen har spelats? Återigen en gissning: Ingenting.

Omöjlig avvägning
Själv har jag skrivit om saken bl.a. "Matchen bör spelas och NEJ till bojkott" http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=30249 Min sammanfattande tanke är: För en vanlig pascifist är det obegripligt hur man som officer kan rikta sina kanoner mot mål som utgör bostadshus. Men det är minst lika obegripligt hur hamasledare kan beordra raketangrepp från ställningar invid eller på bostadshus, varigenom man drar på sig fientlig beskjutning som uppenbarligen kommer att drabba ens egna kvinnor och barn.

Vad vann fredsarbetet?
Patrik Svensson fråga skulle kunna också vara: Vad skulle fredsarbetet vunnit på att matchen ställts in? En säker gissning: Ingenting. Och detta är kanske en lika viktig fråga för kommittén "Stoppa Matchen" och för de 5 eller 6.000 personer som demonstrerade. Är det inte så att de infekterade stämningar, som tagit sig tragiska uttryck i övergrepp mot judar och egedom ägd av judar, snarare förstärkts. I vart fall har den fredliga dialogen mellan olika etniska grupper snarare ersatts av förenklade paroller och slagord.

"Svartklädda snorungar"
Patrik Svensson berör också en annan fråga och det är de svartklädda s.k. autonomas medverkan i demonstrationen: Fast här just nu, i kaoset och den uppgivna sorgen, är Gaza långt borta. Längre bort än vanligt. Svartklädda snorungar som inte ens vågar se sina palestinska ”meningsfränder” i ögonen har sett till att Gaza glöms idag. Och när röken lagt sig kommer det att ta ett tag innan vi minns Gaza igen. Vad har palestinierna och den palestinska saken vunnit på den här demonstrationen? I röken och oljudet utanför Stadion känns svaret givet: Betydligt mindre än de har förlorat. Därav sorgen.

"Börda både för vänstern ...och för demokratin"
Göran Greider skriver i Dalademokraten 9/3 under rubriken "Lärdomar av en demonstration" ,http://www.dalademokraten.se/Templates/pages/news.aspx?id=59964&epslanguage=sv: Det tragiska är denna svans av så kallade autonoma anarkister, maskerade och våldsamma, håller på att bli en verklig börda både för vänstern och arbetarrörelsen och för hela demokratin - för att inte tala om hur de svärtar ner anarkismens stora tanketradition!... Det är dags att på allvar skälla ut dessa autonoma, som för övrigt inte alls är autonoma utan lever i symbios med polisen och de högerextrema, och slå fast att de är fega och att de förstör för en seriös vänster. Men det är också en uppgift värd att pröva att försöka få de medlemmar i denna rörelse som det finns hopp om, att besinna sig och ägna sin energi och sitt rättvisepatos åt bättre saker För min del är tålamodet hursomhelst slut: Inte ett lillfinger mer till de autonoma!

Maskeringsförbud
Det var nog naivt att försöka från demonstrationsledningen att överhuvudtaget godta maskerade medlemmar i sin demonstration. Dock skall man ha alla heder av de många försöken från demonstranternas sida att stoppa de maskerades framfart. Kanske är det dags också för samhället att reagera mot att ansiktet döljs. Vad innebär masken? Det liknar ju en rövares eller en bandits sätt att försvåra identifiering. Varför vill man försvåra identifiering? En sida är naturligtvis att man inte vill åka fast. Men samtidigt innebär det ju att man inte helhjärtat står för de handlingar man vidtar. Och det kan man förstå eftersom kostnaden av förstörelsen och våldet drabbar alla oss samhällsmedborgare. Därför är det faktisk en juste tanke att vi samhällsmedborgare kräver att det införs maskeringsförbud vid demonstrationer.

Polisingripande att förebygga våldet
Jag är medveten om att detta kan utesluta en krets som av religiösa skäl vill dölja sitt ansikte. Inte heller bör naturligtvis reklamjippon av olika slag drabbas. Men en lagstiftning borde kunna göras så nyanserad att den inte drabbar beslöjade kvinnor eller tomtar i julhandeln el likn där syftet inte är att försvåra identifieringen av en brottsling. En sådan lagstiftning skulle medföra att polis kan ingripa mot maskerade på ett tidigare stadium än när våldet satts i verket. Kunde också hjälpa fredliga demonstranter att avvisa dessa demokratins sabotörer.

Inga kommentarer: