torsdag 5 februari 2009

Hur skall vi klara EU-valet med ökande lönedumpning på svensk arbetsmarknad?

Vi olyckskorpar
Våra EU-parlamentariker med Jan Andersson i spetsen for runt - även på s-info - och förklarade hur korkade vi var som motsatte oss Lissabonfördragets genomförande innan man ordnat upp detta med EG-domstolens lavallerier. Ja, vi var olyckskorpar när vi trots Parlamentets fall halvvägs framåt för Jans rapport varnade för att varken Rådet eller Kommissionen kunde förmodas godkänna dessa ändringar. Efter Kommissions definitiva tummen ner så har det varit mycket tyst om frågan från Jan Andersson och även från partiet.

Sveket
Det hör till saken att både LO- och SAP-ledningen uppmanats att söka kontakt med jurister som kan EU-rätt för att få ett underlag till ett för oss enskilda godtagbart beslut. Detta har inte skett utan andra outgrundliga allianser har tillåtits spela roll. Förmodligen också prestige. Inom en rad fackliga organisationer, bl.a. Byggnads, ser man forceringen av Lissabonfördraget utan att ens avvakta konsekvensutredningen som ett svek.

Strunta i sveket och ge lösningar för framtiden
Den 30 januari i år skrev Jan Andersson plötsligt om att Vi måste ha en vision om framtiden (http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1755&blogg=29628). Och det låter ju fint. Han citerar den brittiske utrikesministern David Milliband som vid ett tal till socialdemokratiska gruppen i europaparlamentet för en tid sedan sa: inga val vinns genom att tala om vad vi gjort i det förflutna eller genom att vi bara lyfter fram problem. Val vinns av de partier som har en vision och förslag om lösningar för framtiden.

Sveket innefattar också underlaget för framtida lösning
Det är ju inte svårt att förstå Jan Anderssons benägenhet att ta fram citatet. Jag kan emellertid ge Milliband rätt i princip men först måste man ta till sig verkligheten och för hans del så är det den som jag bloggade om för några dagar sedan "Vilda strejker i England mot lönedumpning som följd av EG-domstolens lavallerier"(http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=29674). Även den brittiska regeringen har en del att förklara för sina fackliga medlemmar innan dessa kan gå vidare. Detta av den enkla anledningen att det är de enskilda arbetarna som får ta skiten av politikernas beslut.

Delegation från Byggnads pratar med SAP-ledningen
Calle Fridén har på sin förnämliga blogg anteckningar om ett intressant initiativ i denna parti- och LO-ledningens ekande tystnad: "Jag och Mona och Sven-Erik..." (http://utsiktfranetttak.blogspot.com/2009/02/jag-och-mona-och-sven-erik.html) Det handlar om en delegation från Byggnads som fick träffa Mona Sahlin och Sven-Erik Österberg:"... Kan säga att det var en rätt frän ton. Mona blev arg, och Österberg också, men vi var där för att tala om att vi tycker att vi blivit sålda, och att vi behövde rensa luften. Så det gjorde vi. För oss är inte alls frågan om Laval eller om Lissabonfördraget avklarad, utan de kommer att återkomma genom hela valrörelsen fram till EU-valet. I byggbodarna är det precis det man vill tala om, och då är det svårt att få fram andra budskap."

Vi måste erkänna schabblet och se verkligheten
Precis vi måste sätta ner foten och tala om att vi schabblat (även om jag och många med mig inte ville detta). Först då är vi ju beredda att fullt ut se den verklighet som facken och arbetarregeringarna står inför inom EU i dag. Så som dagsläget ser ut där Kommissionen nobbat allt tillmötesgående av fackliga krav och vår egen högerregering inte får tummen ur arschelet för att ta ett enda tag mot lönedumpningen så är det dags för en radikal omprövning. Vi kan ju inte sitta här och bara se en utveckling i Europa som leder till fientlighet mellan olika arbetargrupper och där kapitalet och arbetsgivarna har fritt fram att dra fördelar av EU.

Hur ser verkligheten ut?
Vi måste utgå från att
* Svensk Näringsliv kommer att fortsätta att gynna lönedumpningen genom att inför EG-domstolen lagföra dem som försöker protestera mot sådan exploatering av utländsk arbetskraft
* Högerregeringen kommer inte att företa ett smack om vi inte väsnas tillräckligt mycket och högt
* EG-domstolen kommer att fortsätta med sin rigida marknadsliberala tolkningsmall till dess fördragstexten ändras
* EU-rätten så som den tolkas av EG-domstolen är bindande även för de arbetarregeingar som finns i medlemsländer, varför de är bakbundna

EU-valet kan förloras redan i byggbodarna och i fabrikslokalerna
Förmodligen finns det fler aspekter och dessa måste fastläggas och sedan en kraftfull EU-politik formas. Vi måste lösa knutarna till våra baknundna händer för att kunna ge svar på kapitalets råsopar. Därför finns det inte tid för prestigeförsvar av sveket mot jobbarna utan här måste fram nya initiativ grundade på en juste verklighetssyn. Annars kommer S förlora EU-valet redan i byggbodarna och i fabrikslokalerna.

Inga kommentarer: