Anslagstavla för högerregeringen
Bloggarkollegan Alexandra Einerstam har skrivit en artikel på SvT opinion "Journalister, kom ut ur oppositionsgarderoben". http://svt.se/2.35188/1.1538345/journalister_kom_ut_ur_oppositionsgarderoben?lid=puff_1538382&lpos=lasmer. Hon skriver bl.a. Vid riksdagsvalet 2006 bytte huvudrollsinnehavarna plats. Den Socialdemokratiska regeringen ersattes av en Moderatstyrd regering. Året är nu 2009 och media har fortfarande inte kommit ut ur oppositionsgarderoben. Medierna ska ägna sig åt kritisk granskning av makten, men istället har media blivit något av en anslagstavla för den borgerliga regeringen.
Regelrätt förföljelse istället för maktgranskning
Alexandra påtalar att tidningarna har en fixering vid Mona Sahlin med rubriker som "Panik i partiet" och "Förtroendekris för Mona Sahlin" och gäller det inte henne så är det Wanja Lundby Wedin. Wanja har visserligen gjort ett misstag men detta har i media fått överskugga det verkliga problemet med bonusar och höga löner, nämligen alla näringslivets toppar och högre tjänstemän med fantasifulla ersättningar till lika fantasifulla belopp.
Förstår sig borgare på demokrati?
I tidningarna utmålas också diskussioner om socialdemokraterna skall gå mer åt mitten eller åt vänster som sprickor i partiet . Detta är en kontinuerlig debatt som förts i rådslagsform. Det innebär bara att debatten förs i partiet och att vi inte som på allianssidan får förändringarna påskrivna uppifrån. Inom socialdemokratin månar vi om demokratin vilket naturligtvis är en nagel i ögat för alla med borgerligt påbrå. De flesta socialdemokrater förstår också att en god ledare avvaktar rådslagens utfall med att ge bestämda besked om partiets politik.
Rimlig förklaring till den partiska journalistiken
Men naturligtvis finns det en rimlig förklaring till tidningarnas partiska journalistik. Ja den mest näraliggande är ju att av dagspressen i dag ägs över 100 dagstidningar med 3.000.000 dagsex av borgerliga intressen medan 16 tuidningar med 600.000 ex av vänstern. Någon annan rimlig förklaring finns inte eftersom undersökningar visar att åtskilliga journalister politisk inte hör hemma på vänster om mitten. Det är alltså de borgerliga ägarintressena som spelar huvudroll även om de flesta tidningar försöker freda sig med deviser som "oberoende liberal" eller liknande.
Sydsvenskan bekräftar
En titt på Sydsvenskan i dag bekräftar det sagda. I huvudledaren http://sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/article429546/Den-skordetid-snart-kommer.htmlbeskrivs Mona Sahlins besök som att "Skåne något av fiendeland bakom de egna linjerna för Sahlin: här är hon sedan länge ifrågasatt, misstrodd och kritiserad". Det oberoende liberala ljuget i högsätet redan från början med syfte att utmåla att Mona Sahlin inte skulle vara välkommen hit - rent skitsnack på socialdemokratisk svenska. Man ironiserade också över att rättvisan i skattesystemet skulle återställas också för sjuka, arbetslösa och pensionärer.
Oberoende liberal journalistik syftar till att svartmåla Mona Sahlin
Den "politiske redaktören" Heidi Avellan http://sydsvenskan.se/opinion/heidiavellan/article429556/Pa-spaning-efter-den-tid-som-nalkas.html beskriver Mona Sahlin i all illvillighet som "ledaren som så tydligt vill lyssna mer än leda". Eller: "Talen i Lund och Malmö igår var kanske Mona Sahlins viktigaste. Men många blev besvikna." Hur många som var mycket nöjda framgår inte, eftersom det inte ingår i Sydsvenkans oberoende liberala journalistik att upplysa mer objektivt om vad som förekommit.
DN missförstår avsiktligt
I DNs huvudledare Jobben sist http://www.dn.se/opinion/huvudledare/jobben-sist-1.856751 ironiserar man över Mona Sahlins förstamajtal: "Liksom alla öppet trogna socialdemokrater bar Sahlin förstamajnålen med budskapet ”Jobben först”. Man varken hon eller LO-ordförande Wanja Lundby Wedin trummade in det. Partiledaren valde att trycka på förslaget att pensionärer ska få lägre skatt, att jobbskatteavdraget är orättfärdigt och ska kompenseras så fort Sahlin blir statsminister. Inte full ut genast, men det ska tas första steg på den vägen. Det är givetvis en prioritering Socialdemokraterna kan göra. Men den har inget samband med gårdagens paroll om att jobben går först. Tvärtom."
...och missar logiken
Men hur är det med logiken. Alliansens trumeld med understöd från de trogna om ock "oberoende" allianstidningarna har hela tiden varit att jobbskatteavdraget skapar nya jobb. Men nu när även pensionärer skulle få del av "jobbskatteavdraget" så är det det "tvärtom" mot en jobbvänlig politik. Man anar att en logisk härdsmälta eller i vart fall ett partipolitiskt gynnande skett på vägen. Eller är det bara så enkelt att man på DN, vilket f.ö. tycks ha konstaterats med "vetenskapliga mått", gynnar alliansregeringen på oppositionens bekostnad.
Demokratin lider av "oberoende" partiskhetVad ingen tycks vara benägen att ta upp är att mediasituationen är en allvarlig black om foten för demokratin, då den rimligen måste skeva när dagspressen fungerar som valbroschyrer åt den regeringsmakt man egentligen skulle granska. Detta hjälps inte upp av den falska varubeteckningen av "oberoende" som en del dagstidningar använder i sin presentation. Enkelt uttryckt så kan man köpa sig åsikter i Sverige. Om man har tillräckligt med pengar vill säga. Medborgarrätt skall inte heta pengar. Men åsiktsrätt - i vart fall spridningsrätt - heter pengar. Och detta är ett demokratiskt "underskott".
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar