onsdag 13 maj 2009

Ingen krispolitik - men högerregeringen struntar i dem som drabbas

Alla överens: högerregeringen saknar krispolitik
I går skrev jag Anders Borgs och högerregeringens Nej till en krispolitik värd namnet "Nej, nej, nej, säger Anders Borg, och struntar i arbetslöshet och kommunala nedskärningar." (http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=32830). För det är ju just det det handlar om: skall vi under extrem lågkonjunktur fortsätta att föra en stram politik stylad efter högkonjunktur? Man tar sig för pannan och det gör den samlade kåren av ekonomer med Borgs egen ekonomistab i spetsen, det finanspolitiska rådet under Borgs vapendragare ekonomiprofessorn Lars Calmfors.

Den ekonomiskt-politiske enslingen
Men Anders Borg fortsätter att vara enslingen på skäret påhejad av sina trogna i den mediala sfären, bl.a. Dagens Nyheter "Stabil krisgeneral", som jag kommenterade i går, och i dag nymornade lillasystern Sydsvenskan med "En stad i Borgs skugga". Rubriken är tugg med försök till mera dramatik än som gäller i verkligheten för den s-ledda kommunstyrelsen i Malmö. Däremot är det klart att det alltid innebär problem med en högerregering som cyniskt vägrar att sätta in de finanspolitiska medel som är tillgängliga för att motarbeta finanskrisen följder. Och som Sydsvesnakan själv konstaterar "Att regeringen gör för lite för att möta och mildra krisen är det inte bara politiska motståndare som hävdar."

Malmös rödgröna koalition klarar biffen
När den styrande rödgröna koalitionen igår presenterade Malmös budget för 2010 skedde det i skuggan av finanskrisen. Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu (S) anklagades Anders Borg för att missköta krishanteringen och vältra över kostnaderna på kommunerna. Men även om ekonomin gör en kraftig inbromsning är det knappast någon katastrof som väntar Malmö. Det blir ingen skattehöjning. Inga kommunala uppsägningar väntas.

Malmö har nämligen sparat från tidigare
En förklaring till det förhållandevis ljusa läget är att Malmö tar 200 miljoner kronor från tidigare års överskott. Staden har sparat i ladorna, pengar som nu kommer väl till pass när skatteunderlaget beräknas bli 640 miljoner kronor lägre än vad prognosen visade för ett år sedan. De 150 miljoner som Malmö, enligt regeringens vårbudget, tillförs nästa år räcker inte ens till för att täcka den kraftiga ökningen av socialbidragskostnaderna 2009 och 2010 . Dessa kommer nämligen att öka öka med minst 145 miljoner kronor nästa år som en följd av bland annat försämringar i arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen.

15 miljarder i år och 30 nästa...
Sydsvenskan refererar i sin ledare att både statliga Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet efterlyser en mer kraftfull konjunkturpolitik både i år och nästa år. Strunta i utgiftstaket och öka statsbidragen till kommunerna rejält med 45 miljarder kronor, 15 miljarder i år och det dubbla beloppet nästa år. Igår presenterade LO ett ”program för alternativ krispolitik” som i centrala delar överensstämmer med Finanspolitiska rådets förslag. Det kan tilläggas att den rödgröna oppositionen haft flera av punkterna på sitt program sedan länge, bl.a. en höjning av a-kasseersättniongen och skatterabatt för pensionärer.

Sydsvenskan får kalla fötter
Men detta var väl att gå för långt i kritik av högerregeringes hantering av krisen: "... att lyfta bort det för finanspolitikens trovärdighet viktiga budgettaket är en farlig väg att gå. Pressen ökar på finansministern och regeringen. Många anser sig veta bättre än Borg hur krisen skall hanteras. Råden lyder nästan utan undantag: spendera mera. Samtidigt förblir osäkerheten stor – ingen vet när vändningen kommer. Att Malmö klarar krisen beror bland annat på år av ekonomiskt ansvarsfull politik. Stabila statsfinanser är grunden för att Sverige kunnat möta krisen bättre rustat än kanske något annat europeiskt land. Det vore lätt för Anders Borg att bli populär i kommunalrådskretsar. Det är bara att öppna pengakranen. Men vore det en ansvarsfull politik? Det är långtifrån säkert."

Malmö klarar krisen p.g.a. ekonomiskt ansvarsfull politik
Men den citerade texten rymmer hela hela poängen. Var det någon som med ett kors i taket noterade Sydsvenskans beröm till s-ledningen i Malmö, just det "Att Malmö klarar krisen beror bland annat på år av ekonomiskt ansvarsfull politik". Det låter som om tidningen - naturligtvis utan att precisera sig - antyder att högerregeringen slarvat runt litet och att därför Sverige nu står sämre rustat.

Gammeldags högerpolitik
Jomenvisst är det så. Varje år pungar högerregeringen ut med 85 miljarder i det s.k. "jobbskatteavdrag" till de som redan har ett fast jobb och regelbundna inkomster. Trots krisen så var man inte ens villig att rucka på "tredje steget" i "jobbskatteavdraget" som ju kostar ca 35 miljarder. Nej, hellre att i gammeldags högeranda ge till dem som redan har en att bedriva en hyggligt solidarisk krispolitik för att måna om alla fattiga i samhället som drabbas värst av finanskrisen. Anders Borg och högerregeringen skiter helt enkelt i de som har det svårt. Så så var det med detta om "utanförskapet".

Inga kommentarer: