torsdag 7 maj 2009

Nej till borgarnas borgfred!

Skrämselpropaganda
Redan i går gjorde på DNs nyhetssidor uttanden av politiske redaktören Henneing Brors som syftade till att skrämma socialdemokraternas ledning till fullständig, villkorslös tystnad uner ordförandeskapsperioden. Jag kommenterade detta och ställde frågan "Borgfred på bprgarnas eller våra villkor?" I dag fyller lillasyster Sydsvenskan på i skrämselpropagandan mot SAP-ledningen "Sahlins tjeckiska exempel" av Hans Bredberg http://sydsvenskan.se/opinion/signerat/henrikbredberg/article430403/Sahlins-tjeckiska-exempel.html). I artikel målas brett upp med att regeringskrisen
i Tjeckien skadat inte bara landet utan hela EU och tjecker skäms för hur man hanterat saken.

Klargörande deklaration av Mona Sahlin
Även om Mona Sahlin gått med på borgfred så är man ändå orolig: "Mona Sahlins (S) formulering i Rapport var snårig i överkant: ”Vi får hitta en rimlig form, en värdig form, för att fortsätta ha stenhårda politiska diskussioner utan att det förstör möjligheterna för Sverige att bli en framgångsrik ordförande i EU.”... Jo, det kan nog kallas borgfred. Sahlin kan inte gärna lägga sig platt. Men hon kan inte heller ta risken att framstå som grälsjuk och få skulden för en risig svensk EU-insats. Den som inte inser finessen med borgfred kan ta en titt på det snurriga Tjeckien...

Är det risk för regeringskris i Sverige?
Då kan man fråga sig varför denna oro. Förväntar man sig en regeringskris under ordföradeskapsperioden? Är det troligt att så många alliansledamnöter skulle frondera mot regeringen? Eller att kungen skulle göra revolution? Och inte heller förkommer sådan personliga motsättningar mellan politikerna att man behöver räkna med våldsamheter eller "polsk riksdag". Nej, och Sverige är ju inte heller en stat som ganska nyligen frigjort sig från ett auktoritärt statsskick utan vi har demokratiska traditioner som en del räknar från 1809 medan det mer adekvat bör räknas från allmän rösträtt och parlamentarism i 1900-talets första år.

Vad är borgerlighetens motiv? Dörrmatta?
Vad är man då ute efter hos de borgerliga tidningarnas ledarskribenter. Naturligtvis just att skrämma ledningen för vårt parti att gå i mysigt EU-ide så att man inte bara blir själva på mediaplanet utan överhuvudtaget på den politiska arenan. Och helst redan i dag så att man får mysmys för att kunna förbereda sig. Det finns ingen anledning att med en aggressiv borgerlig regering sluta någon slags fred. I vart fall så måste det ställas villkor. Så som det f.n. är upplagt är tanken tydligen att vi skall fungera som dörrmatta och skoborstare där Reinfeldt & Co skall kunna rengöra lackskorna.

Rent maktspel - det måste vi inse!
Självklart kommer hela aliansens maktapparat inklusive de 100 dagstidningarna med 3 miljoner dagsex att jobba för fullt för att dels föra ut högerbudskapet del ock se till att i allt utnyttja ordförandeskapet till - inte till Sveriges - utan till sin egen vinning. Vår granskning måste klargöra allt detta och samtidigt se till att den socialdemokratiska linjen inte druknar i högeriet. De borgerliga tidningarnas krav på borgfred är inte rimligt. Och bygger på skenargument.

Inga kommentarer: