Det finns stora skillnader i synen på europeisk politik mellan socialdemokrater och moderater. Vi är oeniga om den ekonomiska politiken, energin och klimatfrågan, skrev moderaten Per Schlingmann, här på Newsmill. Det är riktigt men framförallt är vi oeniga om frågorna som rör arbetsmarknadspolitiska åtgärder, lönedumpning och hur finanskrisen skall tämjas. Socialdemokraterna vill på europaplanet inte inta samma snåla inställning till jobbskapande åtgärder som moderaterna i Sverige just för kunna minska arbetslöshet och misär för löntagare inom EU och dessutom kunnat snabba på förloppet att komma ur den ekonomiska krisen.
Viss samsyn
Nu börjar valet till Europaparlamentet allt mer hamna i fokus. Samtidigt har det uppstått en diskussion om var den politiska konflikten finns i valrörelsen. Vissa har till och med gått så långt som att säga att det inte finns några större skillnader mellan moderater och socialdemokrater. Det är helt fel. I vissa frågor finns det förvisso en viktig samsyn mellan våra partier och där Sverige markerar en tydlig gemensam uppfattning. Det handlar till exempel om synen på utvidgning av EU... I detta är jag helt överens med Schlingmann.
"det nya arbetarpartiet"
Däremot är det en läpparnas bekännelse när man hör moderater prisa kollektivavtalen och "vikten av att inte acceptera lönedumping som ett konkurrensmedel på arbetsmarknaden". Trots upprepade framstötar från oppositionen har Reinfeldt nämligen avvisat att i något sammanhang ta upp frågan till försvar för den svenska modellen på EU-nivå . Littorin har också på möte med Rådet ställt sig bakom den samlade europeiska högerns motstånd mot att diskutera en modifiering av utstationeringsdirektivet som enligt lavaldomen är grunden för att EG-domstolen tillåter lönedumpning. Så så var det med den saken.
Moderaterna vill spara sig ur krisen.
När man talat om lönedumpning och den svenska modellen så är det naturligt att glida över på den ekonomiska politiken där Schlingmann avfärdar det socialdemokratiska alternativet med att vi skulle tro oss "ha en egen sedelpress och driva på för ofinansierade utgiftsökningar i enorm skala" till skillnad från moderaternas egen "ansvarsfulla ekonomiska politik". Och han brer på i svarta färger om hur oansvariga vi Socialdemokrater och LO är - ja, den socialdemokratiska politiken skulle renta av "vara farlig" för både Sverige och Europa! Den skulle "rasera välfärden" och ge " försämrade möjligheter för Sverige och övriga Europa att ta sig ur krisen. Hur trovärdiga är dessa påståenden om det parti, Socialdemokraterna, som byggt upp den svenska välfärden under evigt gny och svartmålningar från höger.
Socialdemokrater vill öppna upp och motverka krisen
Den politik som socialdemokraterna vill driva är att man öppnar upp den restriktiva hållning som moderaterna under ledning av Anders Borg intagit. Det är exempelvis skandal att regeringen först nästa år ger ett tillskott till kommunerna för att undvika avskedanden av skol- vård- och omsorgspersonal. Man struntar i om massor av kommunalanställda ställs utan arbete den närmsta tiden. Det handlar inte heller om att anlita sedelpressen utan att använda pengarna till annat än skattesänkningar. Exempelvis så kostar det s.k. jobbskatteavdragets tredje steg 35 miljarder årligen. Man har försökt exportera sin extremt sparsamma politik lämpad för högkonjunktur till ett Europa i lika extrem lågkonjunktur. Och detta med viss framgång till övriga högerregeringar i Europa.
Lika skatt för lika lön
Just när det gäller det s.k. jobbskatteavdraget är det intressant att peka på dess baksida nämligen att det medför att pensionärer, sjuka och arbetslösa beskattas högre än löntagare i motsvarande inkomstlägen. För att motverka detta vill socialdemokraterna på EU-planet arbeta för att den europeiska lagstiftning som förbjuder diskriminering av äldre i arbetsförhållanden utvidgas även till andra områden, alltså även offentliga avgifter som skatter. Det är en skam för Sverige att vi har en regering som på detta sätt ekonomiskt grovt diskriminerar stor del av sin befolkning.
På EU-planet finns möjlighet till en solidarisk politik - om man vill
Om man på europaplanet inte intaget samma snåla inställning till jobbskapande åtgärder som moderaterna i Sverige så hade man just kunnat minska arbetslöshet och misär för löntagare och dessutom kunnat snabba på förloppet att komma ur den ekonomiska krisen. Detta är en vad en rad bankekonomer och regeringens eget finansiella råd med professor Calmfors i spetsen framhållit. Man har t.o.m. sagt att lågkunjunkturen är så extrem att den bör föranleda att de s.k. utgiftstaken lyfts för att möta krisen. Och en av världens rikaste och mest inflytelserika män, den amerikanske finansmannen George Soros uttryckte i Agenda just motsatt uppfattning mot Schlingmann, nämligen att man borde som Barck Obama satsa extremt mycket på att stödja ekonomin för att få igång hjulen och att Europas återhållsamhet kommer att försena den tidpunkt då utvecklingen vänder och även få återhämtningen att ta längre tid. Man kan naturligtvis slå dövörat till och lita blint på Borg.
Även klimatet skiljer S från M
Även klimatutmaningen tydliggör att det finns olika alternativ i Europafrågorna. Schlingmann talar om att det för moderater är "självklart att genomföra viktiga klimatinsatser i Sverige". Men när det kommer till praktiska åtgärder så påstår man sig vara klimatsmart genom att man huvudsakligen förlägga sina insatser i utvecklingsländer. För socialdemokrater är det självklart att man först måste städa upp i Europa och utveckla klimatteknik som sedan kan föras över till andra länder utanför EU.
Vi vill inte utsätta svenska elkonsumenter för de högre europapriserna
Vi socialdemokrater vill i energifrågan helhjärtat satsa på förnyelsebar energi. Och alla beräkningar visar att vi med god marginal kan förse hela det svenska samhället med tillräckligt med billig grön energi. För alliansen som satsar allt på svensk kärnkraft och på så sätt vill bygga fast oss för all framtid i uranberoende kommer det naturligtvis inte finnas ekonomiska möjligheter eller ekonomisk drivkraft att få resurser till energibesparande åtgärder och förnybar energi. Dessutom vill vi gärna samverka med övriga EU-länder om utveckling av alternativ energi och energiförsörjning, bl.a. till Balticum och de nordiska länderna. Däremot motsätter vi oss anslutning till en gemensam elmarknad inom EU. Anledningen härtill är att vi inte vill utsätta svenska elkonsumenter för de betydligt högre elpriser som finns på den gemensamma marknaden
Välj men välj rött!
Med mindre än en månad kvar till valet måste Europadebatten kretsa mer kring Europas huvudutmaningar och de politiska alternativen. Ekonomin och klimatet är de mest centrala frågorna i årets valrörelse. Konflikten mellan de poliska alternativen kokar ned i två kärnfulla frågor. Ska vi föra en ansvarsfull ekonomisk politik och därmed inte utsätta Europas löntagare för arbetslöshet och misär eller skall vi envist kvarhålla vid ekonomiska principer avsedda för högkonjunktur? Man kunde också ställa frågan så: skall vi slå dövörat till vad all ekonomisk expertis säger om krislösning? Vill vi börja med klimatutmaningen att lösas problemen hemmavid och inom EU? Vallokalerna är öppna mellan 20 maj och 7 juni. Då är det väljarna som avgör.
(artikeln är även inlämnad till Newsmill)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar