måndag 4 maj 2009

Kommissionären kraxar

Margot har kraxat igen.
Tidigare har Margot Wallström kopplat ihop de som var EU-kritiska och motståndare till EU-fördraget med vad som förkom i Nazitysklands koncentrationsläger(http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_420747.svd). Nu är hon något mer försiktig när hon talar om socialdemokratins toppnamn Marita Ulvskog. "Med den beskrivning hon har blir det en utmaning för henne att visa att det handlar om att engagera sig. Det blir säkert en del uppförsbacke för henne", säger Margot Wallström i en intervju i SvD." (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2832083.svd).

Schizofrent om Persson
Beträffande Göran Persson anger hon ett mer schizofrent omdöme å ena sidan har "Reinfeldt-regeringen varit klart bättre än den förra socialdemokratiska med Göran Persson som statsminister" och å andra sidan var "det förra svenska ordförandeskapet våren 2001... framgångsrikt" - den som minns kommer ihåg hur Persson mös i strålkastarljuset. En del minns också hur hon nobbade att komma hem för att hjälpa till i regeringsarbetet.

Ledargloria
Det hör till historien att Margot Wallström är en respekterad EU-politiker och har inom socialdemokratiska partiet omgetts med en slags gloria i resonemangen om tänkbar ledare, vilka initiativ hon tackat nej till för det mer glamourösa kommissionärsarbetet. Vid intervjun förklarade hon också för SvD att hon "naturligtvis bryr hon sig om gamla vännen Mona Sahlin och sitt parti, men hon hade hoppats på en större entusiasm för EU-samarbetet". Och detta är väl en ganska typisk reaktion från ett om lönedumpning ovetande perspektiv.

Lojal med reglerna om lönedumpning
I detta sammanhang kan man konstatera att Margot Wallström lojalt ställt upp på EG-domstolens tolkning av utstationeringsdirektivet. Inte heller har hon i något sammanhang yttrat tveksamhet mot de marknadsliberala krafternas hävdande av överhöghet för fri rörlighet för kapital och tjänster med nedvärdering av sociala rättigheter såsom rätt till kollektivavtal och till fackliga stridsåtgärder.

Charmad av Fredrik
Som grädde på moset har hon låtit sig charmas av statsministern. "När Fredrik Reinfeldt var här så var alla väldigt imponerade kan jag säga. Alla tyckte att han hade en proffsig framtoning och verkade lätt att samarbeta med." Att den nu avdankade socialdemokraten inte tänker på sådana realiteter som att mertalet länders statsöverhuvuden nu rör sig på högerkanten och har ett gemensamt problem att hålla fackföreningar och europeiska arbetarörelsen stången säger ytterligare en del om kommissionens viceordförande.

Hjälp till M i EU-valet
Att vi skulle behöva skjuts i EU-valarbetet för att åstadkomma en röd majoritet i Parlamentet, bl.a. för att pressa en kommande Kommission att ändra utstationeringsdirektivet så att lönedumpning kan förbjudas, är naturligtvis inget som förespeglar Margot Wallström. Nej, bättre med moderater:"Jag ger gärna regeringen credit för det, att de svenska ministrarna varit bra på att vara här, att höra av sig till oss i kabinettet och att de är aktiva."

Synd att Margot lämnat arbetarperspektivet
Nej jag förstår att Margot Wallström inte tänker sig någon återkomst i offentlig ställning inom svensk socialdemokrati. Och skulle vid närmare tanke på de värderingar som numera är hennes inte heller rösta på henne.

Inga kommentarer: