tisdag 12 maj 2009

Upp till kamp! - det är viktigare att kunna leva på sin lön än fri rörlighet

För ungefär ett dygn sedan skrev jag bloggen "Fri rörlighet viktigare än fackliga rättigheter - alliansen talar ur skägget" med mejlen kom då följande pressmeddelande från Johan Lindholm, Byggettans ordförande. Jag vidarebefordrar Byggettans maning. Det gäller för alla att rösta rött i EU-valet.


Pressinformation Inger Fagerberg 11 maj -09 1/1
mobil 070 306 65 77
e-post inger.fagerberg@byggnads.se
web www.byggnads.se/byggettan

Att kunna leva på sin lön viktigare än fri rörlighet

Nu är Centern ute och stampar på det svenska kollektivavtalet igen. Deras EU-parlamentariker Lena Ek säger att den fria rörligheten är viktigare än kollektivavtal.
- Centern skriker så högt för att få det att låta som om de har hela svenska folket bakom sig. Men deras stöd är inte stort, tack och lov är det bara 4,7 procent som tänker rösta på dem, säger Johan Lindholm, Byggettans ordförande.

Skrönan om hur det gick till vid blockaden mot Laval i Vaxholm blir inte mer sann för att man berättar den många gånger. Byggettan har haft hundratals fall sedan dess, när facket hjälpt utländska gästarbetare att få ut sina löner, att få ett drägligt boende eller en säker arbetsmiljö - för att de helt enkelt inte ska slå ihjäl sig på jobbet. Många utländska arbetare väljer att bli medlemmar i Byggettan och för dem är det en trygghet att jobba under svenska kollektivavtal.

Vad säger centerns väljare som arbetar under svenska kollektivavtal? Tycker de att kollektivavtal i andra länder ska utkonkurrera svenska avtal och arbetskraft verksamma i Sverige? Vet Lena Ek vilken verklighet som råder för arbetare och tjänstemän i Sverige?
Låt oss påminna om vilka villkor som gäller för en EU-parlamentariker. Där tjänar alla lika oavsett vilket land man kommer ifrån (7 400 euro). Där gäller således inte någon fri rörlighet.
- Lika lön för lika arbete – det är ju det som vi strävar efter. Men det gäller tydligen bara EU-parlamentariker, inte byggnadsarbetare. Lena Ek har sett om sitt eget hus, men det måste vara förvirrande för Centerns väljare, säger Johan Lindholm.

För mer information kontakta Johan Lindholm, Byggettans ordförande,
på telefon 070-306 65 40, e-post johan.lindholm@byggnads.se

Inga kommentarer: