tisdag 12 maj 2009

Nej, nej, nej, säger Anders Borg, och struntar i arbetslöshet och kommunala nedskärningar.

Georg Soros - vi får en en svårare återhämtning!
I Agenda den 11 maj intervjuas världens rikaste och mest inflytelserika finansman George Soros. Han talade om att det finns en missuppfattning om finansmarknaden - "marknaden korrigerar inte sig själv... marknaden skapar bubblor... därför behövs det bättre regelverk för att förhindra sammanbrott". Han menade också att EU kommer att få en svårare och mer utdragen återhämtning eftersom man i EU satsatt "mindre aggressivt än USA... EU är mer konservativt."

Barack Obama satsar stort!
Den av Soros sponsrade Barck Obama har satsat enorma belopp - oaktat detta lett till stort underskott i budgeten - för att motverka finanskrisen och återigen få igång hjulen i industrin. Allt för stoppa arbetslösheten och den sociala utslagningen.

KI o banker: öppna plånboken!
En rad bankekonomer och Konjunkturinstitutet tycker att högerregeringen håller för hårt i pengarna och spär på arbetslösheten helt i onödan.

Borgs rådgivare i Finanspolitiska rådet: spräng utgiftstaken!
Det av Anders Borg tillsatta Finanspolitiska rådet med bl.a. ekonomiprofessorn Lars Calfors, tycker att krisen är så exceptionell att regeringen borde tillåta sig att spränga utgiftstaken och spendera ytterligare 45 miljarder, minst 15 redan i år och det dubbla nästa. Då stimulerar man konjunkturen, begränsar nedgång i tillväxt och sysselsättning. Man vill tvärtemot regeringen ge högre statsbidrag till kommunerna, höja a-kasseersättningen, ge pensionärerna skatterabatt, öka studiemedlen - många åtgärder som SociaLdemokraterna redan föreslagit.

Högerregeringen vill inte göra något åt arbetslösheten
Men Anders Borg säger Nej, nej, nej. Han vill helt enkelt inte med övriga regeringens goda minne göra något åt arbetslösheten eftersom det inte drabbar hans egna väljare. Än mer cyniskt är nejet när det gäller bidrag till kommunerna som svarar för stor del av det allmännas kärnverksamhet som sjukvård, skola och omsorg. Överallt och varenda dag hör man om nedskärningar i sjukhusvården, t.o.m. cancervården, stängning av dagis och stränga sparbeting i skolor och fritidsverksamhet för ungdomar.

Vill man misskreditera offentlig verksamhet?
Man undrar vad det dolda motivet är hos högerregeringen? Är det för att misskreditera offentlig verksamhet så att privat verksamhet kommer att framstå som i vart fall lika bra? Höjda avgifter för att finansisera privat vård och omsorg drabbar inte heller egna välbeställda väljare. Med högerregeringen är det cynismen som gäller - hellre 85 miljarder (=jobbskatteavdraget) till de som redan har jobb än satsningar för att få stopp på finanskrisen och den galopperande arbetslösheten. Den cyniska synen på människor att de skall vara lönsamma har fått ett ansikte: en man i kostym med hästsvans och ring i örat.

Politisk censur i DN och Sydsvenskan
Det än mer märkliga är att DNs helsidesartikel om detta "Åtgärdskrav avvisas" av Johan Schück eller Sydsvenskan "Borg kritiseras av egna experter" saknas i nätupplagan som däremot innehåller den betydligt mindre betydelsefulla notisen om att Wanja Lundby Wedin lämnar AMF. Det är inte svårt att förstå att den "oberoende liberala" attityden innebär att negativa nyheter om regeringen refuceras medan skitaktigheter om LO och S förstoras och slås upp. Egentligen är detta en demokratisk skandal med denna ideliga politiska censur i dessa stora dagstidningar.

Krisgeneralen som inte lyssnar på sin stab!
Kanske är förklaringen till i vart fall DNs mörkning av de kritiska rösterna att tidningen bättre skall matcha huvudledaren "Stabil krisgeneral" (http://www.dn.se/opinion/huvudledare/stabil-krisgeneral-1.863573) illustrerad med en "stureplans"-kille med hästsvans och övriga attribut. Hela ledaren plockar fram hur bra "generalen" fixar krisen och man undrar hur stora DNs skygglappar är för den skenande verkligheten. Mot slutet kommer en reservation: Mer omstridd är den del av krispolitiken som riktar sig till kommunerna, landstingen och de arbetslösa. I likhet med Konjunkturinstitutet och oppositionen hävdar Finanspolitiska rådet att rege­ ringen borde öka statsbidragen till den offentliga sektorn, med tanke på styrkan i nedgången. Dessutom anser rådet att stödet till de arbetslösa bör konjunkturanpassas – det ska vara mer generöst i dåliga än i goda tider...Rådet gör... rätt bedömning om den offentliga sektorn. Om inte kommunerna och landstingen får mer pengar kommer de förmodligen säga upp många anställda, vilket skulle förstärka det ekonomiska raset. Här borde inga utgiftstak sätta stopp så länge som staten har kontroll över den offentliga ekonomin...

ÖB slår dövörat till för att genomföra högerpolitiken
Inte ens högerregeringens främsta supporter DN kunde alltså helt mörka kritiken från en så gott som samlad ekonomisfär. Och vad är det för korkad "krisgeneral" som utan några vägande skäl går emot sin generalstab. Jag tycker snarare det är ganska oroande om överbefälhavaren sätter i öronproppar för att undvika stabens råd och istadigt kör sin linje, särskilt då den linjen enligt alla källor medför att krisen förvärras och återhämtningen försvåras.

Vi kan inte göra så mycket mer än att inte försvåra krisen Björn Elmbrant har på dagens Arena skrivit om "Kejsaren är naken" apropå Anders Borg (http://www.dagensarena.se:80/text/2009/05/kejsaren-ar-naken): Vad vi ser är svallvågor av en global ekonomisk kris. Vi i Sverige kan inte trolla bort denna lågkonjunktur. Men måste vi förvärra den? Varför håller Anders Borg halsstarrigt fast vid en politik för en högkonjunktur, fast vi nu är inne i en lågkonjunktur? Lars Calmfors och finanspolitiska rådet har haft civilkurage nog att säga vad de flesta redan har sett - att kejsaren är naken.

Det är nog inte bara kejsaren som är naken utan det framgår ganska klart att alla mediala vapendragare i den borgerliga pressen kör näck också.

Inga kommentarer: