tisdag 5 maj 2009

Borgfred på borgarnas eller våra villkor

Skillnad mot 2001
När man utlyste borgfred 2001 fanns inga kontroversiella frågor. Nu är läget ett helt annat. Det råder nämligen visserligen enighet om miljö- och klimatfrågor. Men oenighet på exempelvis energiområdet. Men framförallt råder det också en markant skillnad huruvida dålig arbetsmiljö, orimliga arbetstider och låga löner genom s.k. lönedumpning skall vara tillåten i EU.

Falsk attitydundersökning i DN
Det är signifikant för borgarnas sätt att argumentera att i DN/Synovates undersökning (http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/klimatet-viktigast-for-valjarna-1.858407) om de viktigaste frågorna i EU-valet så nämns överhuvudtaget inte lönedumpningen och arbetsrätten. Är det någon som har en gissning varför? Beträffande lönedumpning har Reinfeldt och Littorin haft en läpparnas bekännelse till kollektivavtal men ett flertal gånger vägrat att i EU-sammanhang ta upp den situation som uppstått efter EG-domstolens absurda tolkningar. Littorin röstade i Rådet t.o.m. emot att man skulle ta upp Parlamentets rapport, initierad av socialdemokraten Jan Andersson, till behandling.

Borgerliga DN är orolig för att Mona skall bli utvisslad
Redan DNs kommentator Henning Brors tycker att "Borgfred inte bra för Sahlin" http://www.dn.se/nyheter/politik/borgfred-inte-bra-for-sahlin-1.859044. Reinfeldts begäran om ny borgfred nu kommer just när Socialdemokraterna ska försöka ta sig upp ur sin vågdal i väljaropinionen och har börjat skärpa sin kritik med budskapet att det råder stora ideologiska skillnader mellan regering och opposition. Ett löfte om lojalitet med regeringen under det kommande halvåret riskerar att ta loven av försöken till nystart... I landskamper och Europamästerskap håller svenska folket på Sverige oavsett vad man tycker om laguttagningen. Ska Mona Sahlin agera hejaklacksledare när Fredrik Reinfeldt leder EU eller skärpa oppositionen mot den svenska regeringen och riskera att bli utvisslad som en svikare?

Med vilka skall vi sluta borgfred?
Alliansens främsta bidragsgivarna både när det gällde att ge ekonomiska möjligheter till en omfattande sociologisk och pr-mässig analys för den politik och framtoning som förde alliansen till taburetterna och när det gäller det fortsatta valarbetet är "hemliga" donatorer inom privata näringslivet, se arbetarrörelsens Tankesmedja "Makten över debatten" (http://www.arbetarrorelsenstankesmedja.se/AT/smpage.fwx?page=44&NYHETER=1669) . Det är också dessa kretsar som ekonomiskt finansierade talan inför EG-domstolen i det omstridda Laval-målet varigenom lönedumpning blev tillåten.

"Hemliga" donatorer, borgarnas uppdragsgivare
Det är också dessa "hemliga" kretsar som drar fördelarna av en högerregering som försvagar fackföreningarna (avgifterna, a-kassan), skattesänkningar och privatiseringar. Det är också just detta som är motivet till att moderaterna är enda parti som vägrar uppge sina ekonomiska bidragsgivare. Skall vi sluta borgfred med dessa "de hemliga" bidragsgivarnas marionetter? Eller med borgare som dömer ut hela vår partiledning utan ett enda sakskäl, som ledarpraktikanten Hanna Nilsson i Sydsvenskan ( http://sydsvenskan.se/opinion/signerat/hannanilsson/article429931/Kvartett-som-star-sig-slatt.html)

Om vad skall vi sluta borgfred?
Skall vi stillasittande sitta och åse att Folkhemmet tuggas upp av profitörer för att vi alla skall bli lönsamma i skolan, på sjukhusen, när vi tar medicin eller när vi behöver omsorg? Skall vi stillatigande se på medan EG-domstolen smular sönder arbetsrätten och Fredrik, vår E-ordförande, bockar och ler. Ja, det är verkligen dags att ställa frågan skall det bli borgfred ENBART på borgarnas villkor.

Dörrmatta för alla skitviktiga EU-diplomater?
Eller skall vi socialdemokrater ha ett ord med i laget? Skall Metall, Byggnads och de andra inom LO verkligen vara dörrmatta för alla skitviktiga EU-diplomater? Är det en sådan borgfred vi vill ha? Nej vi måste lära oss att inte låta borgarna manipulera oss! Alltså dags att ställa kraven för borgfred, exempelvis stopp för alla lönedumpning och stopp för all smygborgisering under borgfreden. Det är dags att ge de borgerliga smilfinkarna ultimativa krav. De tror nämligen att de helt gratis kan dra EU-ordförandeskapet som en våt filt över politiken. Nej tvärtom så måste vi se till att det inte - med Henning Brors ord - blir en ensidig lojalitet med Reinfeldt utan att han också är lojal mot oss, allteftersom vi också är en stor deav Sverige.


TYST I KLASSEN!

Inga kommentarer: