Byggnads strid
Centerns EU-parlamentariker Lena Ek gjorde sig på partiets valupptakt i Örebro till tolk för alliansens tveksamhet att göra något åt EG-domstolens lavallerier: "Kollektivavtalen är...mindre viktiga än det fria och öppna Europa. Hon påminde om Vaxholmskonflikten, då Byggnads tog strid mot att lettiska arbetare jobbade under andra villkor än svenska arbetare. När svenska arbetare står och ser på fattiga lettiska arbetare och knyter näven och skriver "Go home!" då är gränsen nådd. Vi accepterar inga fler "Go home", sa Lena Ek.
Lena Ek förtiger lönedumpning
Det är visserligen riktigt att facket bad om ursäkt för detta med "Go home". Det kunde missuppfattas: lettiska arbetare är naturligtvis välkomna att jobba här i Sverige men på samma villkor som svenska arbetare enligt svenska kollektivavtal. Men Lena Eks demagogiska grepp är naturligtvis till för att dölja att det rörde sig om lönedumpning eftersom de lettiska arbetarna hade både sämre löner och sämre arbetsvillkor.
Moderatregeringen gör ingenting
Även moderaterna har bidragit till en förlamning i frågan om den svenska modellen efter Laval-domen. Regeringen har inte velat göra något trots upprepade propåer från både socialdemokraterna och LO. Reinfeldt har vresigt avvisat dessa initiativ. Littorin har i Bryssel i Rådet röstat emot Parlamentets rapport av Jan Andersson (S) att ta upp en förhandling för att förbjuda lönedumpning.
Läpparnas bekännelse
Är nu detta något plötsligt påfund av en virrhjärna som vill vinna EU-röster? Nej, allt om hur man vill ändra arbetsrätten och "bakbinda" facket står på deras ordinarie EU-hemsida (http://www.centerpartiet.se/Var-politik/Politik-A---O/Jobb-och-arbetsliv/Arbetsratt/): Centerpartiet anser att "Vi behöver en ny svensk modell på arbetsmarknaden". Centerpartiet påstår sig visserligen "bejaka det svenska systemet där spelreglerna på arbetsmarkanden bestäms av parterna".
Arbetsgivarna skall stärkas och facket försvagas
Men kollektivavtal och stridsåtgärder måste "bli mer proportionerliga", vilket innebär att stridsåtgärder exempelvis inte får företas i alla de fall kollektivavtal vägras. Vidare måste reglerna utformas så att man åstadkommer mer "jämbördiga förhållanden mellan arbetsgivare och fack", även här finns det berättigade frågor om vad man avser. "Kollektivavtal är normen, men behöver inte alltid utgöra formen" utan andra former av överenskommelser skall ha samma dignitet.
Vad finns då kvar av den svenska modellen?
Egentligen är detta ju bara en kort sammanfattning av EG-domstolens marknadsliberala domar som medför lönedumpning och oro på arbetsmarknaden. Är det någon som förstår vad somn då finns kvar av den svenska modellen? Svensk Näringsliv gör det - det är ju därifrån uppdraget kommit. Men gör facket det?
Försvar av fackliga rättigheter i EU
Centernas Lena Ek förtydligar att om vi socialdemokrater på allvar "vill begränsa den fria rörligheten, då är vi beredda att utmana... hela den samlade socialdemokratin". OK, vi socialdemokrater har förstått budskapet och utmanar den samlade alliansen i deras syfte att med den fria rörligheten som murbräcka ge sig på kollektivavtalsrätten, fackliga rättigheter och rätt att vidta stridsåtgärder för att genomdriva fackliga krav. Liksom här på hemmaplan måste vi försvara löntagarnas rättigheter mot den marknadsliberala anstormningen. De är mäktiga men de rår aldrig på oss om vi står eniga! Upp till kamp!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar