onsdag 4 juni 2008

Sjukkassan för känsligt ämne för borgerlig dagspress!

"Denna blogg är inte godkänd av borgarpressen utan uttryck för en sann yttrandefrihet", skrev jag i går apropå dagspressens annonskampanj om tryckfriheten. Då skrev jag att dagspressens funktion att hålla koll på den centrala regeringsmakten fungerar p.g.a. den borgerliga pressens dominans endast när regeringsinnehavet anförtrots socialdemokratin. Däremot har all väsentlig ideologisk granskning upphört när allianspressen skall granska alliansregeringens fögderi. Detta bekräftas dramatiskt av dagens politiska händelser.

I dag diskuterades i riksdagen sjukkassans framtid med en rad drastiska ändringar. Förutom att reglerna skulle beslutas i dag så skall de träda i kraft redan 1 juli. Så bråttom är det att klämma åt de fattiga att sjukkassan knappast ens hinner få fram adekvata rutiner. Och vad läser man då i tidningarna?

I moderata Svenska Dagbladet handlar ledarna om ofräscht kött och att maten är onödigt dyr.

I folkpartistiska Dagens Nyheter om den historiska möjligheten att fixa matkrisen .

I DNs lillasyster Sydsvenskan ger man LO en skopa ovett för kravet att man skall avvakta med att godkänna EUs nya fördrag tills utredningen är klar om konsekvenserna för svenskt vidkommande av den så kallade Lavalldomen. "Ingen känsla för proportioner" skriar Sydsvenskan i falsett. Man kallar det för utpressning och annat hemskt att värna om vår kollektivavatalsrätt och att facket även i fortsättningen skall kunna stoppa lönedumpning! Man undrar i sitt stilla sinne vem det egentligen är som saknar sinne för proportioner och har svårt att få grepp om den verklighet som gäller för det arbetande folket.

Liberala Expressen slår ett slag för att att Victoria skall få välja, en nog så angelägen liberal politisk fråga.

Borgerliga Göteborgsposten fördjupar sig i att moderata väljare ger "Godkänt för Reinfeldt".

Socialdemokratiska Folket skriver om att "Orättvisorna ökar" apropå sjukkassereformen som alliansen drev igenom i dag i Riksdagen.

Likaledes socialdemokratiska Värmlands Folkblad skriver under rubriken "Tryggheten urholkas". Man talar om "stora försämringar i sjukförsäkringen. Någon debatt i ämnet har regeringen inte velat ha. Under parollen ”största möjliga tystnad” ska ett dråpslag i dag riktas mot en av grundstenarna i välfärdssamhället."


Norrländska socialdemokraten talar om "Kyligare klimat för långtidssjuka"

Aftonbladet skriver "Sjukt beslut om sjukkassan": I dag fattar riksdagen beslut om regeringens förslag till nya regler i sjukförsäkringen. Trots den storm av kritik som förslaget väckt kommer riksdagen att klubba igenom regler som bland annat leder till att fler sjukskrivna blir arbetslösa och att människor tvingas ut i utanförskap. Sverige blir kallare och hårdare.

Den som är sjukskriven riskerar redan i dag att bli av med jobbet. Med de nya reglerna försämras villkoren ytterligare. Kraven från Försäkringskassan blir tuffare och den som arbetsgivaren inte vill ha tillbaka efter sex månaders sjukskrivning måste söka nytt arbete. Alternativet är att söka hjälp hos socialen. Enligt en undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting gjort har hälften av landets kommuner redan i dag fått ökade kostnader för socialbidrag till följd av Försäkringskassans hårdare regeltillämpning. Med de nya reglerna riskerar utvecklingen att skena. Enligt SKL kommer ytterligare 10 000 sjukskrivna att tvingas söka hjälp hos socialtjänsten.


Här ser man ett ganska tydligt exempel på att vänstertidningar granskar och kritiserar centralmakten. Detta medan borgerliga tidningar söker efter ämnen i skyn för att fortsätta tigandet om den omvända robin-hood som nu med accelererande storlek och fart skall öka klassklyftorna i samhället. Visst är det väl ganska märkligt att inte en enda borgerlig tidning nämnt ett ord på ledarsidan om sjukkassebeslutet som verkligen ökar utanförskapet för stora grupper i det svenska samhället. Något som ju en del allianspolitiker i vart fall ordade om i valet. Jag menar att det är anmärkningsvärt även ur demokratisk synpunkt detta med den borgerliga dagspressens allianstystnad. Att dessa journalister inte skäms ögonen ur sig.

Inga kommentarer: