torsdag 12 juni 2008

Högt spel i Bryssel - EU-mygel

I går skrev jag om att "EU är ett fiasko ur demokratisk synvinkel". Detta bekräftas av en artikel i Sydsvenskan 12/6, varav framgår att EU-kommissionen lovat Irlands regering att dölja eller försena politiska beslut och information som kan stärka nejsidan. Detta framgår genom läckage av bl.a. en hemlig rapport från en hög brittisk diplomat. Myglet kretsar kring följande punkter, som är väl kända i Bryssel:

* Kommissionen insåg att förslaget att företagsbeskattningen bör harmoniseras inom EU skulle kunna stärka nej-sidan, eftersom Irland har mycket låg företagsbeskattning. Man försäkrade snabbt att frågan om en sådan harmonisering av företagsbeskattning inte kommer att tas upp förrän efter folkomröstningen.

* Irlands neutralitetspolitik har ett brett folkligt stöd. Därför skall EU undvika att diskutera den gemensamma försvarspolitiken före folkomröstningen. Planerna på att förstärka EU-trupperna läggs på is tills vidare.

* EU:s långtidsbudget med bl.a.nedskärningar av EUs kostsamma jordbruksstöd skall behandlas med största möjliga tystnad fram till efter folkomröstningen. Orsaken härtill är att Irlands bönder får stort EU-stöd. Slutdatum för debatten om EU:s långtidsbudget har därför flyttats fram med tre månader till den 15 juni, tre dagar efter den irländska folkomröstningen.

* Den 31 januari i år stoppade EU importen av kött från Brasilien, vilket gynnar de konkurrerande irländska köttproducenterna.

* Planerna på ytterligare likriktning av rättsliga och inrikes frågor inom EU har skjutits på framtiden när irländska folkomröstningen är klar.

* Slutligen har EU-kommissionen stoppat en undersökning av om Irland bryter mot EU:s regler genom att tillåta religiösa skolor att ge förtur åt troende katoliker vid nyanställningar - uppenbarligen för att inte stöta sig med Irlands varmt katolska väljare.

Dessa uppgifter är naturligtvis negativa för EU. Och jag menar att detta myglande och demokratiska underskott är något vi måste ta itu med. Man håller ju på att skjuta hela Eu-tanken i sank i folks ögon.

Därför är dagspressens kommentarer överlag rena struntpratet, som bara får folk i gemen att sucka över förljugenheten. Sydsvenskan går i sin huvudledare i dag 12/6 "Solsken för Europa" ner i spagat och spräcker i sammanhanget ljumskarna i ansträngning att ge sken av att allt är bra. Det handlar om "varmt välkomna förändringar som skulle gynna EU-medborgarna" och "fördragsmotståndarnas skrämselpropaganda"; några sakskäl förekommer aldrig av lätt insedda skäl utan bara omotiverade värderingar. "Unionen tillskrivs ofta mer makt än vad den har" samtidigt så mörkar tidningarna för folk uppenbara fakta som att vi i Sverige kommer att tvingas skriva om vår arbetsrätt, ändra vår alkohol- och spelpolitik, ändra vårt byggnadspolitiska socialt betingade program, vår mediapolitik med syfte till åsiktsspridning osv. osv. Visste du att ca 80 % av vår lagstiftning är beroende av olika EG-rättsliga perspektiv - inte en bokstav kan skrivas i svensk lagstiftning utan att man kollar vad EU tycker om det. Kan man tänka sig mer makt utan att EU tar över verksamheten helt?

Detta EU-etablisemangets mygel och journalisternas hyckleri är ytterligare barlast som det fina EU-skeppet tvingas hantera utan att kapsejsa.

Inga kommentarer: