onsdag 11 juni 2008

EU ett fiasko demokratiskt sett!

Irland avgör Lissabonfördragets framtid är rubriken i media. I morgon torsdag röstar irländarna om det nya EU-fördraget.

Irländarna är in i det sista mycket kluvna inför morgondagen då de som enda folk i Europa ska rösta om det nya EU-fördraget, det så kallade Lissabonfördraget. För att fördraget ska kunna träda i kraft krävs det att samtliga EU-länder godkänner det. Det betyder att irländarna på torsdagen har fördragets framtid i sin hand. Ett nej i Irland betyder nej till fördraget i hela EU.

Eftersom Irland är det enda land där folket ska rösta om det nya fördraget är det alltså mindre än 1 procent av gemenskapens medborgare som avgör fördragets framtid.
I alla andra EU-länder inklusive Sverige har det styrande skiktet bestämt att det räcker med att parlamentet godkänner avtalet. Uppenbarligen dikterades detta beslut av att det förra försöket stupade på att Frankrike och Holland sa nej. Och som alla vet är lissabonförslaget med en bagatellartad retuschering innehållsmässigt identiskt med det tidigare underkända förslaget.

Nu kan man ju inte säga att ett godkännande av riksdagen/parlamentet är generellt mindre demokratiskt. Men när enda anledningen till att beslutet tas i parlamentet är att lissabonfördraget, liksom det tidigare, skulle avvisas vid en folkomröstning, då blir det enligt min mening ett manipulerande som inte stämmer med demokratin.

När man dessutom tar ett i folkomröstning underkänt förslag och bara kort därefter återkommer med i stort sett samma förslag, som getts en yttre dräkt förändrad så att igenkännandet inte blir uppenbart, framstår hela beslutsprocessen som ett manipulerande av demokratin. För att inte använda klartexten: Ett hån mot folkviljan eller ett tjyv- och rackarspel.

Det är synd om den goda EU-tanken eftersom man på detta sätt lyckats handikappa EU med en sfär av bristande demokrati och med det klara uttrycket: vi skiter i dej du lilla vanliga medborgarkryp ty vi vet vad som är bäst och det gör vi antingen du vill det eller inte. Så det låga valdeltagande i EU-val har sin gedigna förklaring.

När det härtill kommer vad kallats EUs demokratiska underskott och en allsmäktig juristdomstol som tolkar i Milton Friemansk anda så att rörligheten ges prioritet framför hälsa, arbetsrätt och social välfärd så framstår hela projektet som ett borgerligt överklassprojekt. Vi måste begränsa perukstockarnas makt och - som det heter i en välrenommerad AT-rapport - ta tillbaka demokratin inom EU och göra detta EU till ett allas projekt.

Inga kommentarer: