söndag 29 juni 2008

Politikerföraktets grund samma som journalistföraktets!

I Svenska Dagbladet och en rad andra högertidningar, exempelvis Ystads Allehanda har man i dagarna gjort väsen av att Göran Persson, Ylva Johansson och flera andra s-märkta riksdagsmän yrkat avdrag för hushållsnära tjänster i sina deklarationer. Detta trots att de när högerregeringen genomförde "pigreformen" var kraftigt emot denna.

Ylva Johansson säger eller "slår ifrån sig" som högertidningarna säger : "Jag tycker att det är orättvist att ge skattesubventioner till personer som mig. Men jag följer de skatteregler som gäller. Sedan får man arbeta i det demokratiska systemet för att ändra dem" och en annan socialdemokratisk riksdagsledamot "försvarar sitt agerande med att det ska vara samma regler som gäller för alla".

Trots att det påtalade är inom nu gällande lagstiftning så talar högertidningarna om hyckleri och "ett orsakssamband mellan politikerförakt och vad politiker beslutar i frågor som berör dem själva". Men vari består hyckleriet? Socialdemokraterna har ju uttryckligen sagt ifrån att man avser att upphäva den av högerregeringen införda lagstiftningen. Och de utpekade s-politikerna röstade också emot högerregeringens lagförslag. En helt annan sak är det förakt som drabbade moderata politiker som bröt mot gällande lagstiftning när det gällde exempelvis byggnadstillstånd eller TV-licens, därför att de "inte gillade lagstiftningen ifråga" - men detta exempel drar ingen av högertidningarna upp!

När journalister på detta sätt beljuger andra av det enkla skälet att en politiker har annan politisk färg så drabbas faktiskt inte politikern utan journalisten som på detta sätt missbrukar sin ställning.

Ett annat område där politiker och journalister drabbas av samma förakt är efterspelet till omröstningen om Lissabonfördraget på Irland. Jag har tidigare skrivit om detta "Champagnen undanstoppad - fritt fram för tjyv- och rackarspel" m fl inlägg.

Tidningarna - oberoende av politisk inriktning - ljuger helt uppenbart både om vikten av det nya fördraget och om dess fördelar. Anständiga politiker anser det dessutom helt korrekt att när Frankrike och Holland i folkomröstning underkänt fördraget komma igen några år därefter med i stora drag samma fördragsinnehåll men nu kringgå folkomröstning och låta beslutet tas i parlamentet av det enda skälet att folket återigen kan rösta "fel". Också i övriga länder låter man av samma skäl parlamentet/riksdagen fatta beslutet - där gäller ju inpiskningen det har vi ju sett med FRA. Och när stackars Irland p.g.a. domstolsbeslut varit tvunget till folkomröstning och folket röstat fel, så skall det åter trixas med väljarutslaget. Att detta inte handlar om demokrati är så uppenbart eftersom hela politikergängets uppträdande ger riktigt sken av "att i dig bästa väljare skiter vi fullständigt när du inte tycker som vi". I detta läge borde den kontrollerande makten i samhället, nämligen tidningar kritiskt granska spelet - men inte så. Media domineras istället av små finurligtheter om hur man skall hantera saken. Inte ett ord erinrande om att politikerna håller på med ett tjyv- och rackarspel. Tidningarna deltar alltså med liv och lust i det skamliga hyckleriet.

Just tjyv- och rackarspel och insatsen för dem som spelar detta spel är förtroendet för spelarna. Med hänsyn till att man bryter mot spelreglerna så kan man inte annat än förakta de inblandade aktörerna, både journalister och politiker.

Inga kommentarer: