Vem är det som sitter i högsätet på finansdepartementet hos alla liberala ekonomer som jobbar, alla hästsvansar och välsmorda trutar med ord om de små till trots. Jo, ett gammalt spöke...
1976 fick den amerikanska nationalekonomen och statistikern Milton Friedman ekonomipriset. Detta ledde till högljudda protester från den politiska vänstern. Friedman ville ha bort all statlig inblandning i ekonomin och kämpade mot keynesianismens blandekonomiska efterkrigsvärld. Friedman var emot alla former av statlig styrning, såväl av ekonomin som av den enskilda människan. Hans ledord var avreglering, marknadsekonomi, privatisering och nedskärningar av statligt engagemang. Olika typer av välfärdssystem, arbetsrättsliga reformer osv var röda skynken. Man kan tänka sig att det är Urban Bäckströms husgud.
I syfte att återföra staterna till en fria marknadsekonomi drev Friedman från Chicagouniversitetet sin lära. I boken Kapitalism och frihet formulerade han grundsatserna för den globala fria marknadsekonomin som i USA blev den nykonservativa rörelsens ekonomiska program. Nyliberala strömningar i Sverige kom också starkt att påverkas av Friedmans teser och återfinns bl.a. på SvDs, DNs och Sydsvenskans ledarsidor.
1) Regeringarna skulle avskaffa regler och regleringar som hindrade eller försvårade kapitalackumulation.
2) Regeringarna skulle sälja av alla statens tillgångar och privatisera alla företag och institutioner inom sjukvård, postväsende, skolor och universitet, äldrevård och omsorg, all offentlig service, arbetsförmedling, pensionsväsende osv
3) Regeringarna skulle göra stora nedskärningar i välfärdsstaten. All sjukvård och omsorg skulle bygga på försäkringar.
4) Alla priser och löner skulle bestämmas fritt av marknaden; varken minimilöner eller kollektivavtal fick förekomma.
5) Om skatter ansågs nödvändiga skulle de vara låga, och fattiga och rika skulle beskattas lika.
6) Alla skydd och rättigheter som arbetarkollektiv tillkämpat sig och alla offentliga tjänster som staten erbjöd för rätta till marknadens orättvisor skulle upphävas.
7) All egendom som byggts upp under årtionden i form av offentliga tillgångar, såsom en buffert eller för att försäkra att viss verksamhet bedrevs på ett etiskt godtagbart sätt, skulle exproprieras och säljas ut till privata för att i fortsättningen vara privat vinstdrivande verksamhet. Det betonades att alla offentliga tillgångar av principiella skäl skulle föras över i privata händer.
I det första skedet av den kapitalistiska expansionen var det kolonialismen som möjliggjorde den sortens rovgiriga tillväxt av vinsterna. Vi kan i dag se exempel på liknande efter Sovjets och övriga öststaters sammanbrott. Friedmans krig mot välfärdsstaten och den starka staten gav löfte om en ny källa till snabb rikedom - men den här gången handlade det inte om att erövra nya länder, utan om att bemäktiga sig själva staten och sälja dess affärsdrivande verk och offentliga tillgångar till ett lägre pris än de var värda. Härigenom skulle också den starka staten för all framtid vara åderlåten.
Det nu sagda är ett sammandrag av ett avsnitt i Naomi Kleins Chockdoktrinen, 2007.
Är det någon som lyssnat till Filippa Reinfeldt, Anders Borg, Maud Olofsson, Mats Odell, Maria Larsson eller Jan Björklund, ja till och med nu senast även när det gällde kulturen Lena adelsohn Liljeroth och möjligen känner igen något? Bara några exempel av den långa lista som finns:
* betr 1: förbudslagens upphävande (utförsäljning av sjukhus), upphävande av förbudet att ta mot försäkringspatienter
* betr 2: avknoppning av diverse offentlig bedriven verksamhet inom omsorg och sjukvård, även utförsäljning av akutsjukhus (Södertälje bl.a.)
* betr 3 nedskärningar av bidrag och höjning av avgifter i försäkringskassan, höjning av andra avgifter
* betr 4 så ropar både Centern och Fp på hårda tag, bl.a. skulle EG-domstolens dom utnyttjas och krossa facket och kollektivavtalsrätten.
* betr 5 så har förmögenhetsskatten avskaffats, fastighetsskatten ändrats så att slott och koja beskattas med i stort sett samma belopp, jobbskatteavdraget införts som medför att fattiga sjuka, arbetslösa och pensionärer får betala kostnaden till de som har det bra
* betr 6 den solidariskt finansierade a-kassan har ändrats så att arbetslöshetsutsatta grupper fått skyhöga avgifter, vilket medfört massavhopp så att 1,2 miljoner arbetstagare i dag står utan inkomstskydd vid arbetslöshet
* betr 7 Mats Odell och regeringen har nu aviserat utförsäljning av en rad vinstgivande företag. Man talar här om att staten av principiella skäl inte skall äga företag.
Och vem skall i frotsättningen sko sig på försäljning av alkohol? Och vad har dessa vinstmagnater för intresse av att vara restriktiva eller återföra vinster för rehabitering av de som inte kan hantera alkoholen? Alltså gamle Friedman i sin nyliberala prydno. Det offentliga, den starka staten skall utarmas. Arvet från tidigare förskingras.
Ja, statsministern försöker i olika sammanhang med hundlik blick släta över de värsta Friedmanska vändningarna: nej egentligen värnar vi om de små i samhället. Opinionen åsätter statsministeruttalandet ett korrekt värde.
tisdag 22 januari 2008
Råkapitalismens apostel Milton Friedman sitter åter i högsätet!
Etiketter:
allianspolitiken,
alliansregeringen,
Milton Friedman
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar