fredag 11 januari 2008

Gamla har förverkat rätt att leva anständigt - ättestupan billigast!

Länge bodde jag i Umeå och sedan i Lycksele med avbrott i Piteå och Haparanda. Jag trodde jag lärde mig en sak: norrlänningar är ett anständigt och juste folk. Man hade det litet svårt med att övriga Sverige roffade åt sig av råvaror, el och arbetskraft. Men det var ett segt och hederligt släkte. Och det fanns inte så många moderater guskepris. Men det har ju blivit viss ändring på det också, ja västerbotten får ju t.o.m. en avlagd toppmoderat som landshövding. Och dess största tidning VästerbottensKuriren var om jag minns rätt folkpartistisk, vilket numera i handling betyder regeringsorgan och brukar kallas "oberoende liberal". En märklig omständighet är att radionyheten nedanför inte fanns på VKs hemsida när jag tittade vid 21-tiden.

Men jag trodde inte mina öron när jag hörde nyheterna på radion i dag:

Umeå kommun anser att det blir för dyrt att låta de äldre på ett seniorboende äta tillsammans därför har matsalen stängts. Nu får de äldre sitta ensamma på rummet och äta. Kommunen stänger alltså matsalen för äldre för att spara pengar. Det blir för dyrt att låta de som bor på Mariebergs seniorboende äta tillsammans. "Det är en ekonomisk fråga", säger Fredrik Bergström, enhetschef på matstjänst Umeå kommun, "vi måste spara pengar".

- "Livet var roligare när vi åt tillsammans", säger Sanny Lindgren som bott på Mariebergs boende sedan i mars och känner sig lurad eftersom ingen talat om att matsalen skullle stängas. "Det är tomt och trist att sitta ensam på rummet och äta maten som hemtjänstpersonalen serverar", säger några av de äldre, när det träffas över en fika på projektet träffpunkten som har öppet två eftermiddagar i veckan. (SR)


Umeå kommun har som alla framåtsyftande kommuner både en handlingsplan för äldreomsorgen och en "Kvalitetsdeklaration avseende särskilt boende för äldre i Umeå kommun", som har följande ingress: "Socialtjänsten skall uppfattas som öppen och tillgänglig och ge stöd av god kvalitet, vilket bl.a. innebär respektfullt och medmänskligt bemötande, tydlighet, konformitet, rättssäkerhet och inflytande." Så på de vackra orden är det ingen brist. Snarare är det ett överflöd av ord "stöd av god kvalitet" "respektfullt och medmänskligt bemötande", "inflytande" ... osv. Men att servera gemensam måltid för de äldre, nej så långt kan omsorgen inte sträcka sig. Man blir ju bara hysteriskt arg ...

Får inte den gode Bergström silkessnöret efter detta framträdande så har Umeå blivit en konstig stad. Eller kanske är det dags att börja hugga huvuden av ansvariga politiker. Ty bäste Bergström kanske bara är ett verktyg för några hjärtlösa räknenissar som fått alldeles för mycket makt. Och då är det dags att svinga bilan ty sådana besparingar bör inte ens diskuteras om man inte i förlängningen avser att inrätta en kommunal ättestupa. Det skulle onekligen bli det billigaste. Och sedan kommunalt tillhandhållna pappkistor och samling för de närmaste vid korvkiosken på järnvägstorget. Eller har man stängt den också?

Inga kommentarer: