Inte nog med att 1,5 miljard saknas i försvarets budget eller att inflationen inte varit så hög sedan 1993 (=tillväxten avstannar) utan nu kommer rapporterna om de risker som patienter utsätts för genom högerregeringens sjukvårdspolitik.
I Stockholm kommer larmrapporter om att flera patienter avlidit p.g.a. brister i akutsjukvården på högerregeringens regalskepp Stockholmsområdet. Man har haft sådana brister i organisationen att intensivvårdsplatser inte kunnat bemannas med utbildad personal. Detta har fått till följd att man varit tvungen att vägra intensivvård eller hänvisa behövande patienter till avdelningar där kompetens att ge intensivvård saknats. Detta är Filippa Reinfeldts experimentfält för olika borgerliga tankar om vård.
Filippa Reinfeldt, som är ansvarig för sjukvården inom Stockhomsregionen samt moderaternas talesman i sjukvårdsfrågor, intervjuades i Ekots lördagsintervju den 8 december 2007. I sammanfattning sa hon då att omläggningen av sjukvårdspolitiken i Stockholm syftade till att det offentliga sjukvårdskapitalet skall i så hög grad som möjligt säljas ut till privata vårdgivare. Vårdgivaren får - förutom sjukvårdskostnaden -vinsten betald av landstinget eftersom landstinget köper sjukvård av dessa privata vårdgivare. Hur detta skall ge billigare sjukvård är för mig en gåta utan svar. Man har långt framskridna planer - trots vallöftena från maken Fredrik R - att sälja ut bl a akutsjukhuset i Södertälje. Slutligen hade alliansen ingen erinran mot att rika ges gräddfil i vården genom att innehavare av privata försäkringar tas emot på sjukhusen med förtur. Man avser också att förutom att privatisera den faktiska vården även sälja ut själva planeringsverksamheten och administrationen.
Den överläkare, som nu intervjuades i samband med att en intensivvårdspatient i brist på plats placerats på en ortopedavdelning och avlidit, förklarade att detta är de prioriteringar vi dagligdags måste göra i och med att politikerna inte ger oss tillräckligt med resurser. Ett annat dödsfall med liknande historia skulle ha förekommit på det privata S:t Görans sjukhus också i Stockholm. Även flera andra riskfall har medfört att Socialstyrelsen nu begär in uppgifter från landstinget.
Naturligtvis kan det ske olyckshändelser i enskilda fall. Men att patienter dör eller får allvarliga skador därför att politikerna är så upptagna med denna ideologiska omorganisering av vården att man inte lyssnar på läkare och patienter och därvid allvarligt eftersätter patientsäkerheten är okristligt, cyniskt eller - som Alf Svensson uttryckte det - hjärtlöst.
Man kan påminna om vad Björn Elmbrandt skrev på http://www.dagensarena.se. "Vårdval Stockholm" är en marknadsliberal skrivbordsprodukt, inte olik de stalinistiska projekten i det forna Sovjetunionen, där människor skulle tvångsförflyttas och floders lopp ändras och där kartan alltid var viktigare än terrängen. Ett mer träffande namn vore därför "Vårdslakt Stockholm".
Och nu kommer alltså resultaten av att lönsamhetstänkandet tagit över sjukvården.
En annan allvarlig patientsäkerhetsaspekt av privatisering av olika enheter inom sjukvården fick en blixtbelysning i Lund. På Urologen vid universitetssjukhuset, där bl.a. prostatacancerpatienter behandlas, vägras vårdpersonalen att gå in i minst 12.000 journaler.
Det är journaler förda före årsskiftet i dataföretaget Alfas system. När Region Skåne från 1 januari 2008 ersatte detta system med ett annat så vägrade Alfa personalen tillträde journalbanken. Nu är Socialstyrelsen och Datainspektionen inblandade. Men de lär inte kunna lösa tvisten utan att Region Skåne för ytterligare dyra skattepengar "köper tillbaka" den journalinformation som finns på Alfas servrar. För närvarande svarar Alfa inte på brev och vill väl genom väntan trissa upp priset.
Tidigare fanns all datainformation på ett gemensamt delvis offentligägt bolag. Men nu är det ju privat konkurrens som skall gälla. Vi har ju en borgerlig regering och landstingsregim. Den borgerliga regionledningen kan nu äta av sin egen privatkapitalistiska soppa. Men man tycks samtidigt i denna ideologiska iver att "konkurrensutsätta", dvs vinstutsätta, all verksamhet fullständigt strunta i oss stackars patienter.
onsdag 16 januari 2008
Filippas sjukvårdspolitik är en risk för patienter!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar