måndag 11 augusti 2008

Klipp av skägget, Jan, så slipper du stå där med brallorna nere!

"Med skägget i brevlådan" var rubriken på den senaste bloggen från EU-parlamentarikern Jan Andersson.


I den argumenterar han mot dem som vill säga Nej till Lissabonfördraget för att freda den svenska modellen på arbetsmarknaden. Och Jan borde faktiskt sluta att måla ut alla som har kritiska synpunkter på tågordningen som NEJ-sägare och mer eller mindre fiender till Europatanken. Det är nämligen att att skjuta himmelsvitt över målet.


Jan Andersson vidhåller inte förvånansvärt att "Lissabonfördraget är bra mycket bättre än nuvarande fördrag, också när det gäller det sociala EU och abetstagarnas rättigheter". Men redan där brister bevisföringen. När det gäller relationerna mellan EU-medlemmarna så bestäms reglerna primärt av fördraget och sekundärt av annan lagstiftning i form av direktiv, parlamenstbeslut osv . EG-domstolen är suverän, utslagen kan inte ändras och dess framtida utslag kan därför bara ändras genom ett ändrat fördrag. Det har vi ju faktiskt bevis på eftersom domstolen i Lavalmålet till förmån för urprungslandsprincipen underkände det av politiska instanser i EU bestämda utstationeringsdirektivet med arbetslandsprincipen. Detta är anledningen till att jag m.fl enligt Jan Andersson fastnat med skägget i brevlådan!


Även om svårigheterna tornar upp sig när det gäller att korrigera EG-domstolen marknadsliberala lönedumpning så måste detta ordnas för att undvika social oro i samband med EU-utvidgningen. Gör man inte det så får vi en Pia Kjersgårdsutveckling i hela Europa.


Därför så måste vi undvika att som politiker återigen stå där med brallorna nere och stamma något om att EG-domstolen igen gjort det ... Vi får helt enkelt skära av skägget som fastnat i brevlådan och resa oss upp från den hukade ställningen för att ta en strid för ett socialt Europa. Och om vi gör det så kommer säkerligen lösningarna hur detta juridiskt skall gå till även om vi just för stunden kan ha svårt att se de geniala dragen, inte minst när man försöker få klarhet i den snårskog som EU-rätten utgör.

Men som sagt
* Skär av skägget som fastnat i brevlådan - det har f.ö. varit missprydsamt länge nog!
* Stråth är första anhalten. Och partiet måste snarast markera sin stridsvilja genom att göra samma ställningstagande som LO-kon
gressen!

Inga kommentarer: