torsdag 14 augusti 2008

Fingret för domarna!

Det var en syn som sade allt. Ara Abrahamian slängde sin bronsmedalj på brottarmattan och lämnade prisutdelningen. Det talades om oriktiga domslut och vänskapskorruption bland domarna. Det har protesterats men dessa har avslagits. Nu talas det om att Ara skall bli diskad för sitt uppträdande vid prisutdelningen.

Nog känns det skönt med en person som visar sina känslor och reagerar mot det man anser orätt.

Men är det en rimlig situation att göra det? Bakom ligger någon slags tanke om att mänsklig rättvisa är gudomlig. Skandal match! Men än sen da! Livet är inte rättvist och Ara var ju faktiskt inte garanterad det guld han eftertraktade. Naturligtvis kan man vara besviken över att domare inte håller måttet. Reglerna är nu sådana att domarnas domslut inte går att överklaga. Vi har gett dem en sådan position att de har makten i all sin okunskap och bristande funktion. Om systemet med tre domare(?) är felaktigt på något sätt får man väl ändra på det. Naturligtvis blir man djupt besviken av det inträffade.

EG-domstolen har i makt av sin position såsom domare som säger sista ordet utan möjlighet till överklagande angripit den svenska modellen och Delors avtal med europafacket för att lösa konflikten mellan grundläggande rättigheter och fria rörligheter. Många talar om skandal och att EG-domstolen överskridit sina befogenheter i marknadsliberal anda. Och många vill ge EG-domstolen och t.o.m. EU fingret.

Men är det rimligt att vi lämnar EU med alla möjligheter till inre marknad, brottsbekämpning och allt annat samarbete för en fredlig samvaro i Europa? Nej, jag tycker inte det. Inte heller vill jag - även om viss hemlig lust finns därtill - ge domarna fingret.

Nej enda rimliga vägen är då att ändra reglerna så att den sociala dimensionen garanteras i fördraget och alltså inte tas över av fri rörlighet. Detta är att på demokratiskt men kanske litet klumpigt sätt säga åt domarna att hålla sig i skinnet när det gäller marknadsliberala påhitt. Om detta har jag skrivit på min blogg, se senaste "Ska vi ta strid för våra rättigheter?".

Inga kommentarer: