fredag 22 augusti 2008

It's a free world - något för EG-domstolen?

Utnyttjande av billig arbetskraft

Filmen av Ken Loach ”It’s A Free World” recenseras i Sydsvenskan Kultur i dag (22/8). Det är en dagsaktuell historia om hur arbetare från fattigare och östligare EU-länder exploateras i England. De tigger om jobb och tar vad som erbjuds till underpris och utsätter sig för risker på arbetsplatserna.
De illegala flyktingarna från länder längre bort tvingas till ännu större risktagning för att kunna få mat för dagen och överleva.

Frihet?

Men hur fri är egentligen Angie (Kierston Wareing), filmens huvudperson som vägrar gå i den traditionella engelska arbetarklassens spår och sluta som pensionär utan förmögenhet i likhet med fadern? Angie har andra drömmar om ett materiellt bättre liv och räds inte att ge sig in på olagliga vägar för att nå målet trots att hon själv utsätts för fysiska övergrepp och ser elvaårige sonen hamna i fara.

Generationskonflikt

Filmen speglar både en generationskonflikt och ett Europa i förändring. Man tänker på hur dagens radionyheter handlade om hur 37.000 medlemmar lämnat LO-förbunden och
5 % av TCO-medlemmarna, inte minst yngre medlemmar. Det är en skrämmande bild av ett arbetsliv där individen fullständigt har tappat sitt egenvärde och behandlas som en slit- och slängtrasa.

Diskriminering av utländsk arbetskraft

EG-domstolen har nu i en rad fall Laval-, Rüffert-, Viking- och Luxemburgfallen angett en ton där utstationeringsdirektivet omtolkats helt utan stöd i text och politiskt förarbete. Domstolen har alltså angett att direktivets reglering av arbetsvillkor bl.a. lön för utstionerad arbetskraft ansetts inte bara bestämd som ett minimum utan även som ett maximum. Eller som andra sagt inte bara ett golv utan också ett tak. Detta utesluter rätt att med fackliga stridsåtgärder påtvinga ett gästande företag svenskt kollektivavtal. Det bisarra resultatet blir att domstolen förordar diskriminering av utländska arbetskraft för att inte "diskriminera" företagaren/kapitalisten med värdlandets kollektivavtal!!

Lönedumpning och osund konkurrens

Därmed öppnar EG-domstolen för omfattande lönedumpning. Utlandsbaserade företag gynnas som en följd av domsluten vid exempelvis anbudsgivning eftersom man inte behöver räkna med värdlandets högre arbetskostnader utan kan sluta egna billigare avtal i ursprungslandet. Osund konkurrens är ordet. Naturligtvis tjänar någon någonstans storkovan på detta nya Europa, där billig arbetskraft skall forslas mellan länder i sann marknadsliberal anda. Man kan erinra om att Svenskt Näringsliv bar kostnaderna för Laval i EG-domstolen, naturligtvis utan tanke på egen vinning.

Förlust av moralisk/social kompassriktning

Filmens Angie drivs av en både social och könspolitisk revanschlusta men har uppenbart tappat den moraliska kompassriktningen och fastnat i nykapitalismens förföriska nät. Angie med det långa blonderade håret och silikonläppen släpper inte taget om åskådaren utan fortsätter att oroa långt efter det att ridån har gått ned.

Marknadsliberal och social balans

Och hur är det med oron för det Europa som EG-domstolen håller på att omforma. Man kan erinra om att domstolarna i USA på några årtionden avväpnade och bakband de stora och mäktiga fackföreningarna. Vill vi ha en sådan utveckling i Europa? Vi socialdemokrater måste återställa balansen mellan det marknadsliberala och det sociala EU. Vi måste använda EUs lagstiftning till att återföra EG-domstolen till denna balans.

Inga kommentarer: