tisdag 1 april 2008

När de egna förtroendevalda skor sig!

HSB Skåne är i kris och f.n. utan ordförande och verkställande direktör. Ordföranden har sparkats av styrelsen sedan han tecknat diverse lyxavtal mm med direktören, som nu avgått. Direktören har tillskansat sig en fallskärm på drygt 4,5 miljon, 48 årslöner, en tjänstebil BMV för drygt miljonen, anställning för sin 29-årige son som fastighetschef, minst två lägenheter till närstående med hyresrabatter på upp till 7.000 kr i månaden. Och allt har tydligen skett med ordförandens goda minne men utan att styrelsen informerats. Hur är nu detta möjligt? Var har revisorerna hållit hus? HSBs riksordförande tar avstånd från dessa skandalösa förhållanden och Skånestyrelsen har genast handlat.

Det är en anskrämlig historia men hade säkerligen inte blivit så stor om den förekommit inom privat näringsverksamhet där svågerpolitik får betydligt mindre konsekvenser och löneförmåner/fallskärmar skall vara mångdubbelt större för att ens orsaka en notis på börssidan. Men nu är det faktisk HSB och då ger jag borgerliga Sydsvenskan rätt i en omfattande publicering för att snabbt åstadkomma rättelse. Och då må man väl överse med rubriker som "Vi lever i ett roffarsamhälle".

På nästa sida av tidningen handlar det om Malmö kommunala bostadsbolag,MKB. "Med 21 300 lägenheter är MKB Malmös största hyresvärd. Det innebär att MKB har ett särskilt ansvar för bostadsmarknaden i Malmö och för att aktivt medverka till stadens utveckling.MKBs målsättning är att bygga bra bostäder till rimliga priser samt att skapa socialt fungerande boendemiljöer i den bebyggelse som bolaget redan äger och förvaltar." säger man i sin vision på hemsidan. Samtidigt rapporterar Sydsvenskan om att syrelseordföranden Lars Svensson (s) på bolagsstämman försvarat bolagets höga vinster och generösa bonussystem: "I styrelsen har vi inte betänkligheter kring bonusen. Vi ser det som ett modernt tänkande i ett företag." Både 2006 och 2007 betalade MKB ut i genomsnitt 35.000 kronor i bonus till alla anställda. Efter sociala avgifter innebär det att varje anställd fick i snitt 28000 kronor insatt i den stiftelse som förvaltar bonuspengarna. Ca 8 miljoner kr undandrogs härigenom hyresgäster och kommunen. Övrig vinst på ca 120 miljoner kronor under de senaste fyra åren stannar i bolaget och ska användas för att bygga nya lägenheter och för att renovera badrum och göra stambyten i hus som är byggda före 1975.

"Jag sticker kanske ut hakan, men jag tycker att MKB måste drivas professionellt, nästan som ett privat företag, säger Lars Svensson, och pekar på att MKB konkurrerar med privata bolag, bland annat när det gäller personalrekrytering."

Flera börsjättar, exempelvis H&M, Alfa Laval, Electrolux och Skanska har inget generellt bonusprogram alls. SCA och SSAB, som slog vinstrekord förra året har ändå en personalbonus en bra bit under MKB:s nivå. Av tillfrågade börsbolag var det endast vissa anställda på Volvo PV, Astra Zeneca och SEB som hade högre bonus.

Ja, Lars Svensson visst fa-n sticker han ut hackan. Dessutom sticker han kniven i ryggen på partikamrater som försöker driva en måtfull linje när gäller extra bonuslöner. Och den dag han kan inbilla vanligt hederligt folk att man inte kan bedriva ett kommunalt bostadsbolag på ett juste sätt utan massa bonusar och andra andra förmåner utöver lönerna så är det ju lika bra att borgarna får ta hand om saken. Finansiering och förvaltning av fastigheter torde inte vara mer krävande än att vilken normalbetald civilekonom som helst kan driva verksamheten med kunniga fastighetsingenjörer för att driva fastighetsbeståndet. Jag kan inte tänka mig att problemen med personalrekrytering är av den digniteten att ett 8-miljoners bonus är motiverat. När Lars Svensson säger att han sticker ut hackan så är det väl för att sakskälen brister. Detta är verkligen tecken på bristande professionalitet. Annars så skulle det ju räcka med att lugnt och sakligt försöka övertyga oss om det rimliga i bonussystemet.

Det enda förmildrande är att bonus inte omfattar vd och merparten delas ut efter huvudtalet samt sätts in på en fond som utfaller först vid ålderspension; alltså ett liknande system som Handelsbanken enl uppgift har för sina anställda.

Jag är glad att politikerna dragit öronen åt sig och kräver förklaring: "Det här är en nyhet för oss i kommunstyrelsen", säger kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (s), som nu kräver en skriftlig förklaring från MKB om hur systemet fungerar, vilket syfte det har och vilka effekter företagsledningen har sett sedan systemet infördes år 2000.

Vissa av HSB-skandalens ingredienser tycker jag rimligen måste kallas trolöshet mot huvudman där enskild topptjänsteman tillskansat sig orimliga förmåner medan MKB-bonusen till samtliga anställda knappast rör annat än rimlighet. Jag missunnar naturligtvis inte enskilda personer i dessa institutioner bra ersättning för deras arbete men hela tiden har dessa inrättningar till syfte att tilhandahålla goda lägenheter till rimliga priser. Och då blir onödiga påslag faktiskt en fördyring. Dessutom tycker jag inte alls att de privata bolagens synsätt är något att ta efter i verksamhet av folkrörelsekaraktär. Den privatkapitalistiska girigheten är inte någon bra ledstjärna utan man bör istället se till företagsändamålet, nämligen att tillhandahålla en kvalitetsmässigt god produkt till ett rimligt pris för konsumenten. Därför känner jag sorg över det inträffade. Det handlar om att vår egen moral nu ifrågasätts.

Inga kommentarer: