söndag 6 april 2008

80-årig socialist/feminist: "Förbannad är jag ganska ofta"

är den häftiga titeln på på Ami Lönnroths biografi på Ordfronts förlag över en av världens mest beundransvärda kvinnor: i år 80-åriga Berit Ås - norsk politiker, feminist, fredsaktivist, professor i socialpsykologi, grundare av norska kvinnouniversitetet, partiledare i Socialistisk Venstre. Men det låter ju inte så hänförande. Men Berit Ås är hänförande, antingen hänförande ogillad eller hänförande uppskattad. Hon lämnar med andra ord ingen likgiltig stående utefter hennes väg. Överallt finns sura gubbar som fått sina fula tricks avslöjade och jubblade kvinnor (och andra förtryckta) som helt plötsligt fått namn på det de är utsatta för.

Berit Ås skrev i sin bok Kvinner i alla land... håndbok i frigjöring (1981): De fleste maktgrupper har tillgång till minst fem häskartekniker. De kan beskrivas med vardagliga exempel på vad som sker mellan människor. I princip kan de användas mot alla förtryckta grupper. Men frågan är om de inte används mot kvinnor i speciella kombinationer och situationer på grund av manssamhällets definition av oss som objekt eller egendom. Eftersom ägare alltid måste ha mer makt och större värde än objekt som "ägs", blir målet för kvinnoförtryckets politik "att göra oss mindervärdiga" ... Eftersom det ... är nödvändigt att angripa kvinnans värdighet och självkänsla blir dessa tekniker särskilt verkningsfulla.

Som homosexuell har jag alltid sneglat på kvinnovetenskaplig teoribildning och feministiska förklaringsmodeller för att förstå och få namn på heterosamhällets förtryck av oss homosexuella. Är det någon som tvekar att karaktärisera Pastor Greens predikouttalanden som annat än verbalt våld riktad direkt mot homosexuellas självbild?

Som vänster har jag också tyckt mig finna förståelse för för den ekonomiska maktens herravälde i samhället såsom ägare till produktionsmedlen just i kvinnovetenskaplig beskrivning av missförhållanden. Hur skall man karaktärisera tungvrickningen att tala för minimilöner för utländska arbetare och återhållsamhet i löneförhandlingarna för arbetstagare medan man försvarar toppdirektörernas lönemiljoner och bonussystem?

I båda dessa delar, som vänster och som homosexuell, har det också varit viktigt för mig att upptäcka de värdringar på den egna arenan som andas samma kvinnoförtryck som det patriarkala samhället. När jag hävdat detta i arbetslivet, när jag ännu befann mig där, så har jag förstått att detta är sprängstoff och tillräckligt radikalt för att rendera även mig repressalier. Demokrati och jämställdhet är inte lättköpt och framförallt en kamp som måste föras varje dag för att vitaliseras.

Berit Ås har i sin omfattande forskning lagt fram sin teori om härskartekniker. Det ord som i dag alltså används av alla har alltså formulerats av denna stridbara kvinna. Hon har namngett sju olika härskartekniker:

* osynliggörande
* förlöjligande
* undanhållande av information
* hur du än gör så gör du fel (damned if you do and damned if you don't)
* skam- och skuldbeläggning
* objektifiering
* våld mot kvinnor

Berit Ås talar om att det gäller att medvetandegöra kvinnor och andra förtryckta på härskarteknikerna så att man kan observera dem, namnge dem och på så sätt med fredliga medel motverka detta undergrävande av självkänslan hos offret som härskarteknikerna ytterst syftar till. Ofta är de inte så lätta att upptäcka eftersom de ingår i det vardagliga umgänget och ofta accepteras av både offer och förtryckare. Ja, härskarteknikerna kanske till och med används så att de inte syns eller föranleder reflexion. Vi måste därför hjälpas åt att öppna ögonen på varandra!

Och Ami Lönnroths målsättning med boken: Det intressanta med Berit Ås - denna 80-åring - är att hon är lika rasande på manssamhällets manipulationer nu som då. Hon är trogen sin kallelse att medvetandegöra andra kvinnor. Hon är uppfordrande och fylld av vitalitet. Det är bland annat om det jag velat tala med henne i denna bok. Hur lyckas hon hålla glöden vid liv? Var fick hon den ifrån till att börja med? ... Hur har hon skaffat sig sitt solida självförtroende och sin starka vilja att bekämpa orättfärdighet?

Låter det inte spännande? Ja, jag kommer att sluka denna bok, ty i dag behöver vi alla de förebilder som finns att stå emot de vardagliga angreppen mot en levande demokrati. Ung som gammal. Kvinna som man. Ja, till och med rik som fattig. Alla mår vi bättre av demokrati och respekt för medmänniskan. Berit Ås är i detta en förebild.

Inga kommentarer: