fredag 18 april 2008

Hur korkade är vi?

Högerregeringen har först gett klartecken till utförsäljning av hyresrätter och omvandling till bostadsrätter bl.a. har antalet hyresbostäder inom Allmännyttan allvarligt minskats.

Nu fullföljs tankegångarna och regeringens utredare påstod på fullt allvar att de rörde sig om "bruksvärdeshyror med viss marknadsanpassning" och detta skulle verkligen inte vara några marknadshyror. Nej, för marknadshyror har marnadsförings- och pr-folket talat om för politikerna är ett förbjudet ord.

Men hur är dessa bruksvärdeshyror med marknadsanpassning konstruerade då? Jo, Allmännyttan, som redan är stympad p.g.a. utförsäljningen av bostadsrätter, skall inte längre vara brudsvärdesnormerande utan göras vinstdrivande.

Själva hyran skall fastställas genom förhandlingar där man skall se hur efterfrågade lägenheter i stadsdelen eller i det aktuella läget är - "hyresgästerna skall själva få värdera hur hög hyra man är beredd att betala". Kan man på ett bättre sätt just beskriva marknadshyror, nämligen de som sätts efter tillgång och efterfrågan. Ljuget sitter alltså åter när det gäller "det nya arbetarpartiet" i högsätet även om det är vapendragaren Odell som formellt håller i yxan.

När hyran på detta sätt satts genom marknadsvärdering och "förhandling" så skulle detta - också enligt utredaren - leda till stora hyreshöjningar i attraktiva områden. Därför föreslås en maximering av höjningen till 5 procent per år. Detta innebär att en 5000 kr månadshyra höjs med drygt 1000 kr i månaden på 4 år. Hur många pensionärer i centrala Stockholm eller Malmö kan bära en sådan hyreshöjning? Särskilt som deras pensioner hårdbeskattas enligt särskild straffskatteskala.

Det var säreget hur Odell åberopade den nya fastighetsskatten när det gällde hyrorna, som ett bevis på att "vi minsann inte låter någon gå från sin bostad". Det var ju den reform som inneburit den största förmögenhetsöverföringaren till Sveriges verkligt rika som förekommit i modern tid.

Det är svårt att se något annat motiv för förslaget än att det man inte lyckats med genom att extrabeskatta pensionärer och med utförsäljningarna av Allmännyttans bostäder till bostadsrätter det skall man nu lyckas med genom sin "marknadsanpassning av hyrorna". Man vill gärna blanda olika typer av boende, ty det ser ju bra ut med hyres- och bostadsrätter samt villor tillsammans blandat. Men vad högerregeringen inte vill göra är att blanda olika typer av hyresgäster. De fina välbesuttna vill ha gelikar också i hyresrättsbeståndet - människor som kan betala de höga hyrorna och skänka status till området, stadsdelen.

Och denna segregering skall ske på helt naturlig väg genom en långsam anpassning av hyresgästerna till de lägenheter som de har råd med enligt marknadshyresreformen. Högerregeringen får inte - men kommer förmodligen - att öppna denna väg.

Stora delar av storstäderna kommer då att omvandlas till segregerad bosättning där rika tar över bostäderna i centrala och attraktiva delar medan de mindre bemedlade tvingas lämna sina bostäder och flytta ut i förorten. Ett riktigt bra borgerligt samhälle med andra ord. Skall vi inte sätta p för det?

Inga kommentarer: