måndag 8 oktober 2007

Snacka går ju - men verkstad?

UTANFÖRSKAPET BLIR KVAR! Det besked Anders Borg ger om massarbetslösheten i finansplanen är en kalldusch. Regeringen tänker inte avskaffa utanförskapet. Istället ska det stabiliseras på dagens nivå. Moderaterna är tillbaka som ett klassiskt parti för höginkomstkramare, skriver professor Bo Malmberg i dagens 8/10 SvD på Brännpunkt.

Bo Malmberg skriver: "I somras uppnåddes den gamla regeringens mål om att 80 procent av befolkningen i åldern 20?64 år skulle vara reguljärt sysselsatta, för första gången sedan målet infördes. Prognosen är att den reguljära sysselsättningen i åldern 20-64 år ligger kvar på denna höga nivå under de kommande åren." - En sysselsättningsgrad på 80 procent betyder att 1077000 personer kommer att stå utan reguljär sysselsättning i år. Samma sysselsättningsgrad vid mandatperiodens slut innebär att 8000 fler, 1085000 människor, saknar reguljär sysselsättning år 2010. - Finansplanens siffror visar att regeringen på inget sätt avser att avskaffa utanförskapet. Istället ska utanförskapet stabiliseras på dagens nivå. I slutet av 2006 låg sysselsättnings-graden strax under 79 procent. Alliansregeringens mål är alltså att på fyra år öka sysselsättningsgraden med sammanlagt 1 procentenhet. Detta kan jämföras med Persson-regeringen, som mellan 1997 och 2006 lyckades ökade denna med mer än 4 procentenheter.

Bo Malmberg fortsätter: "Bekämpa massarbetslösheten", "Återställ arbetslinjen", "Vägen mot full sysselsättning har anträtts", "Bekämpa utanförskapet". Slagorden från Borg och alliansen har varit många. Men enligt finansplanen är den operationen nu inställd. Den miljon som står utanför den reguljära arbetsmarknaden ska inte förvänta sig någon bättre framtid. Däremot ska deras ekonomiska situation försämras ytterligare genom ytterligare sänkta ersättningar och höjd beskattning i förhållande till löntagare.

I går skrev Sydsvenskans krönikör Per T. Ohlsson om "Från snack till verkstad". Det där snacket i valrörelsen (och senare) om "utanförskap" och dess snabba upplösning är väl något man kan skratta åt i dag - många med mig tvivlade väl redan inför valdagen att väljarna skulle gå på det uppenbarligen ihåliga budskapet. Men i dag är det klart en vara med för sent bästa-datum, ja många tycker att det luktar surlögn lång väg. PerTes tes omvandlas lätt till Snacka duger - men verkstaden uteblev (precis så som man väl spekulerade i bara för att få den politiska makten).

Det är symtomatiskt att den enda invändningen som synts på SvDs hemsida mot Bo Malmbergs resonemang är att han måste vara partisk eftersom han är gift med den tidigare socialdemokratiske minister Lena Sommerstad. Precis som fru Reinfeldt inte skulle räknas som seriös bara för att hon är gift med högerledaren. Dessutom är det ju i detta fall ett ovanligt påvert resonemang eftersom Bo Malmberg bara citerar ur högerregeringens egen finansplan som grund för sin argumentation. Snacka duger ...

Man håller verkligen med Mona Sahlin som i Agendas partiledardebatt sa att han återkommande fram till valet skulle fråga Reinfeldt på vilket sätt han menade att jobben ökade genom att man sänkte ersättningarna för arbetslösa och sjuka samt dessutom beskattade dessa grupper tillsammans med pensionärer högre än löntagare. Den ekvationen har en obekant, nämligen att den styrs av ett cyniskt högersinne.

Inga kommentarer: