onsdag 17 oktober 2007

Mona, fördöm flygplansförsäljningen till militärdiktaturen!

I min dagstidning läser jag i rubriker: MILITÄRJUNTAN FÖREDRAR DET AMERIKANSKA F16-PLANET, MEN USA VÄGRAR ATT SÄLJA KRIGSMATERIAL TILL KUPPMAKARE. DÄRFÖR KÖPER MAN JAS GRIPEN AV SVERIGE SOM SER MER TILL ATT DET ÄR BRA FÖR SVERIGE ATT SÄLJA KRIGSMATERIEL. Jag tar mig för pannan och undrar om jag läst rätt.

På nyheterna bekräftar både Reinfeldt och Bildt att militärjuntan, som tog makten i Thailand i höstas och avsatte den valda regeringen, får köpa planen. Högerregeringen hänvisar till att man ju är "på god väg" att återigen etablera en demokratisk regering genom nyval den 23 december. Varför gör USA, som minsann inte brukar tveka att pakta sig med diktatorer, en annan bedömning? Vad har Bildt och Reinfeldt för annorlunda informationer än USAs president? Nej, vi säljer vår själ för 3,6 miljader (eller vilken summa det nu var).

Just det att vi säljer vår själ. Vi här i Sverige försöker bistå i olika sammanhang med råd och dåd när det gäller konfliktlösning och fredsarbete. Och det är jättefint. Men överallt där dessa krigsmaterielaffärer har varit inblandade så har mer eller mindre bestyrkta historier om fantasimutor förekommit. Dessutom när det gäller exempelvis både Indien och Sydafrika så utnyttjade Palme och andra svenska politiker just vår internationellt kända status som fredsmäklare och biståndsstat. Pengar som väl behövdes till att bygga upp folkets och landets standard lockades dessa länder att lägga ut på för dessa stater helt onödig krigsmateriel.

Samma sak nu i Thailand, nämligen att landet inte är i behov av flygplan för sitt yttre skydd menväl behöver staens inkomster för befolkningen. Fast här ännu mer omoraliskt eftersom militärjuntans enda tänkbara "fiende" är det thailändska folk man underkuvat. Tänk om planen kommer att användas till att beskjuta protesterande folkmassor! Fy faen!

Som socialdemokrat är det också med stor sorg som jag saknar ett socialdemokratiskt fördömande av regeringens godkännande av affären. Jag vet att partiet har gamla synder här. Förresten just när det gäller Thailand. Men nu är en ny tid och vi borde också i detta hänseende börja leva som vi lär. Och där tycker jag att vi kan ta lärdom av de andra partierna i vänsterblocket, som på denna punkt tagit större ansvar för svensk hederlighet än vi.

Jag tror också att det är dags att ompröva hela svenska vapenindustrin. Jag vet att detta är impopulärt i de fackförbund som organiserar arbetare och tjänstemän inom den sektorn. Hela historien visar dock att vår vapenindustri försatt den svenska regeringen med flera socialdemokratiska ministrar i ohållbara lägen där man å ena sidan talat om fred men bak lyckta dörrar pratat vapenaffärer. Det ger dålig smak. Och dessutom denna skumrask miljö med hemliga agenter och pengar under bordet och med mutor till beslutsfattare. Är det en miljö utifrån vilken vi socialdemokrater skall agera?

Nej, det är dags att ge vapenindustrin ultimatum: lägg om produktionen till något civilt användbart - ni kan inte räkna med att under socialdemokratisk regering få sälja till det svenska försvaret och inte heller räkna med att socialdemokratin i regeringsställning stöttar internationell köpenskap med vapen.

Dessutom: Mona Sahlin, ta helst per omgående upp försäljninmgen till Thailand och fördöm den bl.a. under hänvisning till USAs ställningstagande.

Inga kommentarer: