söndag 4 januari 2009

Skulle offensiven kommit till stånd om Hamas inte skjutit missiler på israeliska städer?

Grym verklighet
Scenerna på CNNs och BBcs hemsidor är hemska - på avstånd liknar de mest ett absurt nyårsfirande nyss men närbilderna med nedstörtande hus och sönderslitna människor visar på en grym verklighet.

Lätt att fördöma
Visst är det lätt att fördöma den militära övermakt som slår till mot ett civilt samhälle. Men vad säger man då om dem som hela tiden från gömställen inne bland bostadshusen i samhället skjuter missiler in över civila mål i Israel? Är det så lätt att man kan säga att den ena har felat?

Man vill sätta stopp för terror
Den israeliska armén uppger att markstyrkorna ska ta kontrollen över vissa områden som palestinska grupper använder för att raketbeskjuta Israel. "Syftet är att förstöra Hamas terrorinfrastruktur i området där operationerna pågår", säger major Avital Leibovitch. - En representant för Hamas säger till tv-kanalen Al Arabiya att Hamasstridande dödat flera israeliska soldater och att Israel ska få betala ett "högt pris" samt att man kommer att fortsätta att skjuta missiler över Israel.

Än mer komplicerad bakgrund
Och bakgrunden är än mer komplicerad: Palestinier är sekunda medborgare enligt konstitutionen i Israel. Israel har ökat kontrollen över de palestinier som ofta försörjer sig genom arbete i Israel och har t.o.m. byggt en hög mur mot de arabiska grannarna. Men inte ens det har skett av missunnsamhet mot de palestinska grannarna utan för att förhindra självmordsbombare att ta sig in i israeliska städer.

Våldet inte framkomlig väg
Det hela liknar ett ständigt blodigt spel där än den ene, än den andre slår till mot motparten och det är nog bara att konstatera att detta kommer att fortgå intill dess man inser att våldet inte är en framkomlig väg. Den insikten måste förmodligen komma på båda sidor för att fred skall kunna uppnås.

Ingen villig att vända andra kinden till
Det är nämligen knappast tänkbart att någon sida är villig att vända andra kinden till. Så därför måste Israel upphöra med sin militära aggression men också Hamas sluta med sina raketangrepp och att sända in självmordsbombare. Man kan bara nå framsteg genom en fredlig väg. Därför vägrar jag att fördöma endera sidan även om jag kan se att våldet med fruktansvärd kraft drabbar alla vanliga människor.

Inga kommentarer: