fredag 16 januari 2009

Corell har fel om folkrättsbrott, nej till blockad och inget stopp på idrottsutbyte.

Corell talar som en Hamas advokat
När det gäller offer på den civila sidan är detta fullständigt oproportionerligt, säger folkrättsexperten Hans Corell. Mer än 200 palestinier dödades krigets första dag och blodbadet bara fortsätter. Israels lidande i proportionalitetens vågskål är elva dödade israeler och de 32 israeliska liv som sju tidigare års Hamasraketer sammanlagt krävt. Krigets lagar och folkrätten kräver tre saker för den här sortens vedergällning: att vedergällningen ska vara proportionerlig, det ska inte finnas något annat möjlig sätt, och syftet ska kunna nås. Enligt Corell infriar Israel inte dessa krigets lagar.

Vad är proportionalitet i sammanhanget?
Corell uppträder här som Hamas advokat genom att använda sig av det synsätt som är förhärskande i Gaza. Israel har inte talat om vedergällning utan armén har getts order att lösa uppgiften att stoppa Hamas raketbeskjutning av Israel. Detta bör man rimligen utgå från när man bedömer proportionaliteten i krigshandlingen. Även om Gaza är tätbefolkat finns åtskilligt med annan mark att placera granatkastare än att skjuta från bostadshus eller skolgårdar. Ammunition kan lagras på andra ställen än i moskéer.

Finns det något annat möjligt sätt att få tyst på granatkastarna än att beskjuta dem?
När Israels underrättelsetjänst mäter in granatkastare så ges koordinater till civil bebyggelse. Vad är proportionellt i förhållande till det uppdrag israeliska armén fått eller m.a.o. skall Israel vara förhindrad att rikta verkningseld mot de inmätta målen för granatkastare. På vilket alternativt, rimligt sätt hade det åvilat israelerna att försöka stoppa granatkastarna och hur skulle annars det militära syftet kunna uppnås? Vilket ansvar för massakern på civila har de som ställer upp krigsvapen bland sin egen civilbefolkning? Och vilket ansvar har de som då skjuter på militära mål och därvid skadar civilbefolkning?

Inget försvar för kriget
Med detta vill jag naturligtvis inte försvara att palestinierna i Gaza får leva och alldeles för många fått dö under dessa förhållanden. Det är hemskt och bittert att allt det som i alla fall var på väg att byggas upp raseras på några sekunder. Men min absoluta förvissning är att de som koncentrerar sig på våldets följder, fördjupar sig i historien eller delar ut skäppor av skuld inte bidrar till en fredlig utveckling där nere. Att underblåsa hatfulla stämningar mellan judar och araber även här i Sverige är bara att bekräfta fiendskapen. Man borde kunna kräva av de som lever tillsammans i vårt land på avstånd från fiendskapen att de i vart fall ställer sig frågan hur skall vi kunna lösa detta så att freden får börja läka alla sår.

Citerat Olof Palme.
Flera har citerat Olof Palme och till hans välkända juldagsuttalade fogat Gaza nyåret 2009. När man gör det så glömmer man gärna en sak och det är inledningen: "Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn.." Och svaret är våld på Hamas sida genom raketbeskjutning och själmordsbombare för att Israel förtrycker Palestina på olika sätt och på Israels sida genom krig för att oskadliggöra Hamas militära möjlighet att skada dess invånare. Inser man inte det ömsesidiga våldet lär man ha avhänt sig möjligheterna att åstadkomma fred Israel/Palestina. Det är att göra det alltför lät för sig att bara se en "sanning".

Ömsesidigt våld.
Eftersom människornas lidande i denna del av Mellanöstern åstadkoms genom våld på ömse sidor vill jag inte vara med om någon bojkott av mot Israel. När det gäller att stoppa idrottsutbyte med Israel, såsom den stundande tennismatchen i Malmö, tillkormmer att vi deltog i olympiaden i Kina vilken det fanns minst lika stor anledning att i så fall inte delta i. I detta är jag alltså inte av samma uppfattning som i uttalandet den 12 januari 2009 av Malmö Arbetarekommuns styrelse; däremot är jag naturligtvis för huvudmeningen i uttalandet att verka för att att dödandet stoppas och eld upphör iakttas. En bra väg att börja resonera konstruktivt försvann enligt min mening alltför snabbt, nämligen "Adrian Kabas punkter för fred i Israel/Palestina" http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=29111

Inga kommentarer: