torsdag 8 januari 2009

Kriget fortsätter i Sverige

Det blodiga kriget i Palestina/Israel fortsätter. Och så gör också ordkriget här med anledning av bl.a. Per Wirténs artikel på Arena "EU:s fredsbudskap har störtat samman" . Och så är det också här på s-info.

Bengt Silfverstrand citerar Uttalandet av Olof Palme den 23 december 1972 under de amerikanska bombningarna av Hanoi... Dessa satans mördare... Och efter Israels skoningslösa bombattacker mot Gazaremsan med åtskilliga civila offer, varav många barn, finns det anledning att foga ytterligare ett namn till denna rad.
Gaza – på nyåret 2009!


Reza Javid hävdar att "Det var Israel och inte Hamas som brött vapenvilan först!!!" - Israels manipulerande lögner har lurat hela världen uppdagas efter efter en nu. CNN har nu publicerat en video som visar att det var Israel som brött vapenvilan genom att döda sex Hamasmän inne i Gaza.

Reza Javid återkommer "Det manipulerande Israel måste ställas inför rätta" - Apropå bomberna mot FN-skolan: Här ser vi hur olika människor värderas olika. Tänk om det var 42 israeler som hade mördats utan någon anledning och skäl, vad skulle Israel gjort då och vad skulle det betytt för världen? Men så länge det är palestinier säger man ifrån ansvaret genom endast en manipulation eller bevislös lögn. Det verkar som att en israel värderas lika högt som över 100 palestinier, inte minst i median där man hittar fler gånger skrivna att det hittills dött 4 personer i Israel än de 623 personer som mördats i Gaza. Om FN inte är genomkorrupt bör man nu dra Israel till internationella domstolen för krigsförbryteri för alla civila som oskyldigt mördats i Gazaremsan.

Peter Gustavsson skrev: De anfaller en och en halv miljon människor i en bur Våld löser inte den mer än sextioåriga israelisk-palestinska tragedin - en rättvis fred gör det. Trycket från världssamfundet måste bli oerhört hårt - sluta döda!!

Natasa Mirosaviv skrev "Gaza väcker min vrede" - Ingen kommer kunna få mig att tro att dödandet som Israel håller på med just nu kan legitimeras av rakterna som Hamas skjuter och som ännu inte tagit ett enda offer. Ingen kommer kunna få mig att tycka att dödandet av civila är nödvändigt för att komma åt terroristerna. Och ingen kommer kunna få mig att backa från min åsikt att Israel som den starkare parten borde ta sitt förbannade ansvar och upphöra med det våld de nu använder sig av om det någonsin ska bli fred. Ingen.

Själv har jag tidigare skrivit "Skulle offensiven kommit till stånd om Hamas inte skjutit missiler på israeliska städer?".

De upprörda rösterna möts i kommentarer av andra upprörda som pekar på motpartens argument. Alla dessa bloggare är personer på vänsterkanten som jag har stor respekt för och ofta är överens med. Men i denna fråga är den ende som jag är överens med Erik Laakso i hans blogg "Mellanöstern utan lösningar" - Israel har rätt att existera och de måste få garantera sina invånare säkerhet. Palestina har också rätt att existera utan det ständiga hotet om krigshandlingar från sitt grannland. Den som inte erkänner de utgångspunkterna torde inte ha något relevant att komma med i diskussionen.

Man kan visserligen fördjupa sig i orsakerna till kriget och vem som är den största skurken. Men vad lönar det i dag? Annat än att öka bitterheten och kanske underblåsa våldet.

Man kan visserligen bli förbannad och känna sig rasande av detta att rikta moderna förstörelsemaskiner mot kvinnor och barn. Men vad lönar raseriet om man inte samtidigt talar om vapenstillestånd och fred? Och naturligtvis på vad sätt man kan hjälpa dessa stackars våldets offer.

Man kan bli ursinnig över att det mödosamt uppbyggda civila fungerande samhället i Gaxza raseras av moderna kanoner och bomber. Men vad är det för ledare som från dessa bostadskvarter skjuter raketer in på Israels område för att skada grannen?

Men vad lönar detta ordkrig till? Skall vi på något sätt bli mentala krigare på endera sidan? Och "döda" varandra så effektivt som möjligt. Rätt vad det är så är det väl några vettvillingar som börjar sätta eld på synagogor eller moskéer. Och skylla på att det är de andra som började eller något annat "bra" skäl.

Det behövs minst två för att stifta fred, medan en enda kan starta ett krig, låter visserligen skamligt snusförnuftigt men är å andra sidan sant.

Inga kommentarer: