söndag 25 januari 2009

Sjukhusvård och omsorg eller sänkta skatter?

Som medborgare kan man fråga sig vad händer om jag blir allvarligt sjuk?
Köerna för vård och omsorg växer och samtidigt publicerar DN i lördags en artikel om att landstingen från norr till söder måste spara ca 3,5 miljarder och varsel hänger på ca 2000 befattningshavare inom vården. En sjuksköterska i Örnsköldsvik säger det uppenbara i artikelkommentar: "vårdkvaliteten kommer att sjunka betydligt". Detta måste vara ett understatement för en situation som börjar bli katastrofal.

Sjukvården går på knäna och tyvingas ändå inskränka
Samtidigt ökar i nyhetsflödet uppgifter om felbehandlingar och vägrad vård. Bl.a. i Stockholm tar man inte emot remisser på vissa sjukhus eftersom man då har att iaktta en vårdgaranti som man inte har med nedskärningarna resurser till. I Lund har onkologiska kliniken fått akut sparkrav på 25 miljoner vilket medfört idiotstopp för verksamheten med undersökning och diagnosticering av cansersjukdomar. På många sjukhus tvingas man stänga hela avdelningar, säga upp vikarier och varsla personal.

Ja, vad händer egentligen om jag blir sjuk?
Regeringen kommer med det glättiga budskapet att det blir inget tillskott för kommuner och landsting. Göran Hägglund bidrar med tanken: egentligen finns pengar men det gäller för de vårdansvariga att förvalta dem bättre så ordnar det sig. Så svaret på frågan är att det gäller att hålla sig frisk och inte bli gammal.

Jobbavdraget är väl bra och då räcker det inte till sjukvård och service.
Högerregeringen har inga pengar att bistå sjukvård och omsorg. Men man har ju sänkt skatterna för de som är friska och har ett säkert arbete. Just det man väljer att smörja de som har det hyfsat bra och hoppas på att de inte tänker tanken: men också jag kan bli sjukvård eller behöva omsorg. Det är faktiskt ett val som de som har den politiska makten gör. Men också väljarna...

Sänkt skatt eller sjukvård?
Så den fråga man vill ställa till väljarna är: vad väljer du sänkt skatt eller bra sjukvård och omsorg? Redan nu är situationen sådan att det inte finns några marginaler utan personalen får jobba för högtryck på en nivå som inte är hälsosam i längden. Frågan är också viktig för framtiden, ty väljer vi försämringar i sjukvården med stora personaluppsägningar så cementerar vi det dåliga läget även för tiden efter lågkonjunkturen eftersom kunnig personal söker andra arbeten och också lämnar sina kunskapsområden.

Vi måste bli av med högerregeringen!

Inga kommentarer: