fredag 9 maj 2008

Bröllopsapartheid

Onsdagen den 7 november fanns i Sydsvenskan en notis under rubriken Dödsfall. Det gällde Mildred Loving, som i Virginia, USA, avlidit 68 år gammal. Hon blev känd för sin kamp mot delstaten Virginias förbud gällande rasblandade äktenskap. Sedan hon 1958 gift sig med en vit man dömdes makarna Loving till fängelse, då äktenskapet var ett lagbrott i Virginia. Mildred Loving startade en medborgarrättskamp mot förbudet. Makarna levde efter straffet utanför Virginia till dess Högsta domstolen 1967 hävde delstaten Virginias förbud mot rasblandade äktenskap.

I Sverige var länge ett av äktenskapshindren främmande religion. Fortfarande odlas denna tanke av flera religiösa riktningar som förekommer i Sverige. Det förekommer till och med att "privat rättsskipning" utövas för att understryka det religiösa budskapet. Diskriminering och förföljelse drabbar också parter som ingår blandade äktenskap av olika slag. Präster o liknande befattningshavare, ortodoxt religiösa, nazister och främlingsfientliga tillhör den brokiga skara som svarar för övergreppen.

I Sydafrika odlades länge en lagstiftning som gjorde åtskillnad mellan raserna. Äktenskaplig rasblandning var naturligtvis förbjuden. Ja, svarta och vita fick inte ens vistas i samma lokaler. Begreppet apartheid betyder på afrikaans just åtskillnad och kom att beteckna denna politik.

Göran Hägglund med Kristdemokraterna ivrigt påhejad av imamer, katolska präster samt ett vikande antal protestantiska präster och pastorer av olika valörer motsätter sig att enkönade äktenskap förs in under äktenskapsbalken. Nej, för homosexuella förhållanden finns det ju redan en särskild lagstiftning, nämligen partnerskapslagen. Det gäller att göra åtskillnad på homo- och heterosexuella förhållanden. Alla de som brukar åberopa den stora Kärleken ägnar sig alltså åt och vill vidmakthålla en apartheidspolitik:

BRÖLLOPSAPARTHEID

I Sverige har Högsta domstolen fattat det märkliga beslutet att frikänna en Guds man trots att han hetsat mot homosexuella och jämfört homosexuella vid en kräftsvulst. Åhöraren fick själv avgöra om operation, cellgifter eller strålning var botemedlet för oskadliggöra kräftan. Detta framstår som en absurditet särskilt när man till stöd för frikännandet åberopat religionsfriheten. Samtidigt finns i Sveriges riksdag en majoritet för ett avskaffande av denna bröllopsapartheid, men alliansregeringen är handlingsförlamad.

För några veckor sedan skrev jag Gud har inga - det är religiösa fundamentalister som har fördomar mot enkönad kärlek. Det gäller än. Frågan är hur länge denna minoritet skall få stoppa en reform?

Inga kommentarer: