måndag 26 maj 2008

Humanism med borgerliga skygglappar

I dagens Sydsvenska 26/5 skriver Tiina Meri på ledarplats om "Humanismen... på ett papper" där hon först med rätta vänderut och in på det skamliga beslutet av Alliansregeringen, stödd av det största oppositionspartiet, att sätta de "papperslösa" på undantag när det gäller sjukvård. Jag håller med att en dylik lagstiftning är något "som inte passar i ett rättssamhälle". Härefter går hon över till att recensera Kristina Mattsons bok "De papperslösa och de aningslösa" och hon summerar:

Sverige har förbundit sig att öppna för dem som knackar på dörren och flyr undan förföljelse. En annan port borde slås upp på vidare gavel än idag – av egennytta. Att regeringen vill gå före i EU:s migrationsarbete är utmärkt, även om det lär gå långsamt: ”Insikten ökar om att vi inom kort kommer att ha ett stort behov av arbetskraft om vi skall kunna försörja en åldrande befolkning”, skrev migrationsminister Tobias Billström (m) och EU-minister Cecilia Malmström (fp) för en tid sedan i Svenska Dagbladet. Det visar sig lönsamt att välkomna människor – som drömmer, vill och vågar. Och det ligger helt i linje med den humanism som brukar omhuldas på papperet.

Så pratar en borgerlig ledarskribent: humanism i all ära men det är bra med litet egennytta för att bidra till humanismens genomslag. Och det må väl vara hänt. Men det finns en passus i ledaren som faktisk är ganska skrämmande där Sydsvenskan alltså påstår sig vara ute i ett gott syfte att värna om de papperslösa och formulerar detta som ett angrepp på arbetarrörelsen:

Stundtals är berättelsen mörk. Bland svarta arbetsgivare finns de som vägrar att betala ut löner och kräver sexuella tjänster. Och inom fackföreningsrörelsen finns nästan inget stöd att hämta. Upprörande nog har många av de papperslösa som återfinns inom byggbranschen känt sig jagade av LO-förbundet Byggnads. De har gömt sig, sprungit, hoppat från byggen. Av rädsla för att deporteras. Dessbättre har inte hela Sverige förlorat kompassen och blivit genombyråkratiserat: Polisen jagar inte papperslösa i allmänhet, och det finns kyrkor och frivilligorganisationer som inte frågar efter personnummer.

Visst är berättelsen mörk och så långt som att "svarta" arbetsgivare utnyttjar den papperslösa arbetskraften både med underbetalning och sexuellt utnyttjande är Tiina Meri med. Påståendet att polisen inte avsätter resurser för att komma åt dessa missförhållanden på arbetsplatserna är helt korrekt. Däremot är påståendet att facket, inte minst Byggnads inte skulle ha gjort annat än jagat papperslösa ett skamligt påstående. Facket har både hjälpt papperslösa att få ut avtalsenliga löner, få stopp på utnyttjande och just jagat dessa svarta arbetsgivare som utnyttjar de papperslösas situation. Vad jag vet är facket den enda institution i detta "snälla välfärdssverige" som på detta sätt röjt upp i de avigsidor som just skapats av Svenskt Näringslivs utmarker. Den enda som alltså i sin besiningslösa längtan att sparka på arbetarrörelsen har förlorat kompassen är Sydsvenskan med sin ledarskribent Tiina Meri.

Inga kommentarer: