onsdag 21 maj 2008

Skall humanism sättas på undantag även av oss socialdemokrater?

I dag har riksdagen klubbat en lag om hälso- och sjukvård åt asylsökande. Socialdemokraterna har tillsammans med alliansregeringen under påstående om humanism satt denna på minimalistiskt undantag. Jag tilltror alliansregeringen om vilka krystade resonemang som helst men jag skäms över att vi socialdemokrater har medverkat till detta. Jag vill ha en förklaring av Mona Sahlin och Ylva Johansson och kräver att man snarast föreslår ett tillägg som tar bort denna begränsning av en rimlig humanitär sjukvårdssyn förenlig med vanlig mänsklig etik.

Den intensiva debatten har handlat bland annat om sjukvård ska vara en mänsklig rättighet, lika för alla. Frågan är inte så enkel, sa den moderate migrationsministern Tobias Billström: Det är inte så enkelt som att säga att alla, oavsett om de har rätt att vistas i Sverige eller inte, ska ha samma rättigheter. Den som kommer som asylsökande, men får avslag på sin asylansökan efter en rättssäker prövning, ska återvända till hemlandet. Den som aldrig ens varit intresserad av att söka asyl, utan kommer för att arbeta svart, har inte följt de lagar och regler som gäller för alla andra i Sverige. Ska de då ha samma rättigheter, som de som följer lagarna, regler och betalar skatt?

Den nya lagen gäller vård framför allt för asylsökande. Idag finns istället ett avtal mellan stat och landsting, som ger vuxna asylsökande rätt till akut vård, som de kan krävas på betalning för i efterhand. Det är det som nu blir lag. Minimilagstiftning är ett krav från EU. Som motiv anförs att det är säkrare med en lag än avtal för de asylsökande. Däremot ställs papperslösa, illegala invandrare och s.k. gömda flyktingar utanför lagstiftningen och skall alltså vägras sjukvård och annan assistans. Vänsterpartiet och miljöpartiet protesterar mot lagen, som de anser är diskriminerande. De kräver lika rätt till sjukvård både för asylsökande och papperslösa, som skulle ge bättre villkor för båda grupperna än idag.

Läkar- och vårdförbunden, Röda korset, Läkare utan gränser, Rädda barnen och ytterligare ett 30-tal organisationer protesterar mot den inskränkning i läkaretiken som den nya lagstiftningen innebär. Och jag känner mig i verkligt konstigt sällskap med folk som nästan alltid har motsatt uppfattning: Sydsvenskan i ledare 21/5 "Billströms signalfel", Ystads Allehanda 20/5 "Rätt till vård" och den ofta osakliga Maciej Zaremba m.fl borgerliga skribenter.

YA talar om att bl.a. Region Skåne, som är allianserat, beslutat att"gömda flyktingar och andra patienter utan avtal och försäkring skall erhålla akut och annan omedelbart nödvändig vård oavsett betalningsförmåga i ögonblicket." Detta borde vara en självklar inställning och frågan bör istället vara om även detta inte är en för snäv inställning. Jag hoppas att socialdemokratiska regionpolitiker slutit upp kring detta beslut.

Sydsvenskan påpekar att den nya lagstiftningen innebär: Legala invandrare till höger in i sjukvården och papperslösa till vänster med sjukvård bara i akuta livshotande situationer. Denna sortering väcker minst sagt otäcka minnen för en som kan sin historia. Tidningen pläderar också för att patienters pass och personnummer inte skall få spela någon roll när det gäller sjukvård och summerar: Sverige har råd med anständighet. En våg av ”vårdturism” kommer inte att följa. Det vet en riksdagsmajoritet. Som ändå ser ut att ge sig in på ett oroväckande spår.

Jag kan inte som medlem i partiet acceptera den inställning som redovisats. Mona Sahlin och Ylva Johansson, jag ber er att ni så snart som möjligt redovisar vad partiledningen vill göra för att undanröja de inhumanitära följderna av det beslut som partiet medverkat till. Vårt parti skall stå för humanism, solidaritet och rättvisa, vilka värden vi inte får tumma på.

Inga kommentarer: