torsdag 20 september 2007

Sydsvenskan: "De lovade för mycket"

I natt skrev jag under rubriken "Nya fastighetsavgiften - en okristligt orättvis reform": Världen är uppochned när Kristdemokraterna driver på denna okristliga idé att ohemult återigen gynna mångmiljonärerna på bekostnad av egnahemsägare och lägenhetsinnehavare och dessutom göra det med en lagstiftning med retroaktiv verkan och är fastlåsande på arbetskraften. Och i dag berkräftar Sydsvenskan av alla i stora drag all kritik även om det sker i mer hovsamma ordalag.

Sålunda nämner man:
*sveket mot väljarna då man mer än fördubblat avgiftsbeloppet
*ordet avgift är inadekvat då det egentligen fortfarande rör sig om en skatt
*vem som tjänar mest på reformen råder det dock ingen tvekan om: de som äger dyra, högt taxerade villor.

Däremot berömmer Sydsvenskan naturligtvis Borg för att han höjer reavinstskatten och tar ut en ränteavgift för uppskov - man finansierar ju reformen "inom bostadssektorn". Bakom dessa oskyldiga ord döljer tidningen att mindre bemedlade får vara med att betala för att lyxvillorna skall få sänkt skatt med fem eller sexsiffriga belopp. Huruvida man gillar att lagstiftningen mot gängse lagstiftningspraxis ges retroaktiv verkan så tidigare meddelade uppskov och alltså vanliga egnahemsägares och bostadsrättshavares ekonomiska planering söndersmulas framgår inte.

Av på nyhetsplats publicerad artikel framgår hur Bert Persson och hans grannar i Östra Göinge tjänar 940 kr på reformen medan Sven Ribbenstropp och hans moderatgrannar i Vellinge tjänar 11210 kr på reformen. Men dessa siffror är förledande eftersom de avser ett genomsnitt i de nämnda kommundelarna. I realiteten är det nämligen så att Bert Persson inte tjänar krona på sitt egnahem medan Sven Ribbenstropp tjänar 37.500 på sin lyxvilla. På motsvarande tjänar Anne-Marie Pålsson och Fredrik Reinfeldt femsiffriga belopp.

Inte nog med att de rika på detta sätt gynnas med en kraftig skattesänkning. När Bert Persson och andra egnahemsägare skall sälja så får de genom höjd reavinstskatt vara med och och subventionera de rikas välfärd. Bert Persson hade dessutom när för några år sedan köpte sitt egnahem fått uppskov från ett tidigare hem med 500.000 kr, vilket ger en reavinstskatt på 110.000, varav 10.000 utgör den ytterligare kostnad regringen ålägger Bert såsom subvention till lyxvillorna. Därför skall han i sin välplanerade men snäva budget ytterligare subeventionera rikemansvälfärden med ytterligare 2.500 kr per år. Det blir dyrt för de fattiga med denna högerregerings skamlösa gynnande av de redan rika.

Allting högerregeringen gör präglas av att de rika skall tjäna stora summor medan de fattiga kläms åt. Borg och Schlingman menar att det är en ansvarsfull politik när man sätter åt de många fattiga och ger till de färre förmögna, att det är en rättvis politik de som har mer får mer och de som har mindre får mindre och att det är ett sätt att förmå sjuka,arbetslösa och pensionärer att gå ut i låglönejobb genom att minska bidrag och beskatta pension mm hårdare en dagsinkomst osv i en djävulsk cirkelgång.

Till med högertidningarna börjar dra öronen åt sig...

Inga kommentarer: