torsdag 20 september 2007

Nya fastighetsavgiften - en okristligt orättvis reform.

Världen är uppochned när Kristdemokraterna driver på denna okristliga idé att ohemult återigen gynna mångmiljonärerna på bekostnad av egnahemsägare och lägenhetsinnehavare och dessutom göra det med en lagstiftning med retroaktiv verkan och är fastlåsande på arbetskraften.

Fastighetsskatten ersätts med en kommunal avgift på 6.000 kr för "småhus" antingen huset är värt några hundratusen eller ett tiotal miljoner. Socialdemokraten Pär Nuder kommenterar detta: Den grundläggande orättvisan kvarstår. Slott och koja kommer att beskattas på samma sätt. De som har högt taxerade villor kommer att få de allra största skattesänkningarna och det kommer att betalas av vanliga villaägare. De största förlorarna är ju låginkomsttagarna som i dag skyddas av begränsningsregeln. Men framför allt är hela svenska folket förlorare på så sätt att skillnaderna mellan de som redan har mycket och de som har lite kommer att öka ännu mer med den här politiken.

Villaägarnas riksförbund som under många år har protesterat mot fastighetsskatten är inte heller nöjd i dag: Löftet till väljarna och det som starkt bidrog till att alliansen vann valet och fick bilda regering var just löftet om att avskaffa den statliga fastighetsskatten och införa en låg kommunal avgift, i valrörelsen nämndes 2.800 kr. Men nu kommer en majoritet av landet småhusägare att betala fastighetsskatt utifrån samma principer som tidigare, det vill säga utifrån ett godtyckligt taxeringssystem.

Som villaägarnas riksförbund konstaterat utgör summan 6.000 kr i sig en kraftig avvikelse från de summor som nämndes under valrörelsen, ja mer än en fördubbling. Detta utgör ett gravt svek mot väljarna.

Slutsatsen härav är att alla fattiga husägare i verkliga småhus framförallt ute på bonnlandet och i avfolkningslänen får dyrt betala för att högerregeringen skall sänka skatten för mångmiljonvillorna i Danderyd, Saltsjöbaden, kring Göteborg och Malmö, Båstad och andra badorter. Detta är skandal!

Än värre är att för varje hyreslägenhet skall tas 1.200 kr i "fastighetsavgift". En föga djärv gissning är att fastighetsägarna anser sig oförhindrade att öka hyran med detta belopp. Innebörden härav blir att de som bor i hyreslägenheter, även en- och tvårummare, får vara med och betala för att högerregeringen skall sänka skatten på lyxvillorna! Detta är skandal!

Den statliga inkomstförlusten p.g.a. av att ägarna till lyxvillorna skall få lägre skatt skall täckas in genom att realisationsvinstskatten skall höjas till 22 procent och en ränta på 0,5 procent skall tas upp på uppskov.

Detta är i sig en mycket olycklig lösning enär en höjning av reavinstskatten på försäljning av fastigheter och bostadsrätter verkar inlåsande på arbetskraften. Denna förstärks kraftigt av att uppskovsreglerna försämras. Enkelt uttryckt måste man vara rikare för att ha råd att flytta från en ort till en annan. Kraven på att flytta ställs genom högerregeringens politik främst på arbetslösa och hur skall dessa ha råd att byta bostad med de nya reglerna är en olöst gåta. Men en högerregering behöver ju inte tänka på de utanförstående annat än i valrörelse eftersom det nu gäller att med alla medel gynna de redan rika.

Höjningen av reavinstskatten gäller även för uppskjuten skatt även om fastighetsförsäljningen skett före ikraftträdandet 2008 och likaledes så skall även för tidigare meddelade uppskov betalas ränta. De som en gång i förfluten tid planerat sin ekonomi efter de då gällande reglerna skall nu få sin planering uppryckt i värsta fall med följd att ekonomin inte längre håller för det redan gjorda fastighetsköpet. I vart fall om man inte är rik. Igen skall man alltså klämma åt de fattigare och detta dessutom retroaktivt. De mindre bemedlade skall alltså inte kunna lita på att statsmakten inte plötsligt river upp deras noga planlagda ekonomi därför att en ny regering vänder på steken. Oansvarigt och undergräver tilliten till lagstiftningen. En fråga är om det ens är lagligt.

Världen är uppochned när Kristdemokraterna driver på denna okristliga idé att ohemult återigen gynna mångmiljonärerna på bekostnad av egnahemsägare och lägenhetsinnehavare och dessutom göra det med en lagstiftning med retroaktiv verkan och är fastlåsande på arbetskraften.

Inga kommentarer: