lördag 8 september 2007

Arbetsgivarulv i alliansens fårakläder

I Sverige har vi en övervägande borgerlig press - 100 dagstidningar med mer än 3 miljoner ex och 16 vänster med ca 600.000 ex. Därför hör vi litet om regringens konsekventa nedbrytning av arbetar- och tjänstemannarörelsens fackliga del.

Fackförbunden inom LO och tjänstefacken tappar medlemmar. Sedan årsskiftet har 80000 resp 20000 lämnat. Hårdast slår utvecklingen mot traditionella låglöneförbund som Hotell- och restaurang och Handels. Utvecklingen är resultatet av en medveten allianspolitik. De första åtgärder regeringen genomförde handlade om att göra det dyrare att vara med i facket. De som har störst behov av en organisation lämnas ensamma. Utvecklingen kan knappast komma som en överraskning. Ökad lönespridning är en annan hörnpelare i regeringens "jobbpolitik". Lägre löner för de mest utsatta ska skapa en balans mellan tillgång och efterfrågan på arbetskraft med kort skolutbildning, liten arbetslivserfarenhet eller dåliga språkkunskaper. Att fackförbunden nu tappar medlemmar kommer att göra det svårare att driva krav på minskade löneskillnader. Precis det är avsikten bakom regeringens politik. Och det är en beställning från Svenskt Näringsliv.

I 36 arbetslöshetskassor har över 300000 arbetstagare lämnat kassan av ekonomiska skäl. Detta leder till att kostnaderna för kassorna ökar och hotar existensen för flera av de mindre kassorna. Många har bara slutat att betala eftersom de inte längre anser sig ha råd med arbetslöshetsförsäkring men staten vägrar att efterge de inbetalningar som skulle ha skett under en uppsägningstid vilket kommer att medföra att minst en kvarts miljon arbetstagare hotas av inkasso. Arbetsmarknadsministerns svar är att detta är kassornas problem. Flykten från kassorna är en direkt följd av att solidaritetsprincipen ändrats av regeringen så att kassor med större arbetslöshet fått högre avgifter samtidigt som förmåner försämrats. Även detta har skett på beställning av Svenskt Näringsliv, som samtidigt erhållit befrielse från en rad miljömässiga omständigheter, vilket i sin tur också är komponenter ingående i sjukbilden särskilt för låginkomsttagare.

Man skulle kunna resonera så att staten genom ändring av villkoren i försäkringen brutit avtalet med den enskilde och denne därför berättigad att frånträda avtalet. Om du har en ett avtal om arbete och hantverkaren dels ändrar avtalsvillkoren dels ock höjer priset så lär du knappast vara bunden av avtalet. Men förmodligen gäller inte vanlig hederlig civilrätt gentemot staten.

Både Centern och Folkpartiet skramlar dessutom hotfullt med ändringar i arbetsrätten som ytterligare skulle gynna Svenskt Näringsliv och arbetsgivarparten.

Allt detta samtidigt som sjuka, arbetslösa och pensionärer satts i särskild skatteklass med högre skatteuttag än de med arbetsinkomst. Allt detta samtidigt som skattelättnader genomförts för de rika och mer bemedlade i samhället på 5- eller 6-siffriga belopp. När man talar om det "nya arbetarpartiet" så måtte man tala om några guldkantade arbetare men knappast vanliga jobbare. Nej, var och en får nog vara mer noga med prövningen av valljuget 2010. Kolla om bakom alliansens fårakläder döljer sig en arbetsgivarulv!

På något sätt är det som om väljarna börjar vakna upp ur den borgerliga mardrömmen. Väljarstödet ökar på nytt kraftigt för socialdemokraterna, enligt en mätning av det skandinaviska opinionsinstitutet Sentio Research utförd i månadsskiftet aug/sept. Avståndet mellan de politiska blocken växer till 55,6 procent för oppositionspartierna mot 39,3 för de borgerliga regeringspartierna. I juli var ledningen 53,6 - 40,4.

Inga kommentarer: